Πόλυς Β. Χατζηωάννου: Eπίτιμο Mέλος του International Propeller Club of USA του Λιμένος Πειραιώς

Επίτιμο μέλος του International Propeller Club of United States of America του Λιμένος Πειραιώς ανακηρύχθηκε ο κ. Πόλυς Β. Χατζηωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Safe Bulkers, Inc., κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023, στην αίθουσα Φάρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Αθήνα.

ΠΟΛΥΣ ΧΑΤΖΗΩΑΝΝΟΥ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος. Τιμητική πλακέτα και δίπλωμα απένειμαν στον κ. Χατζηωάννου ο Πρόεδρος του Propeller Club, Κωστής Φραγκούλης, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

ΠΟΛΥΣ 2

ΠΟΛΥΣ 4

Ο κ. Τσούνης, έκανε εκτεταμένη αναφορά στη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στη σχέση της Ελλάδας ως αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή και στις επενδύσεις που έχουν αναληφθεί από εταιρείες αμερικάνικων συμφερόντων για την επαναδραστηριοποίηση των ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας.

Εστίασε στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας με παροχή νέων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, με πιο σημαντικό την ένταξη της Ελλάδας στα πρόγραμμα των F35.

ΠΟΛΥΣ 3

Ανέδειξε δε τον ρόλο του ελληνόκτητου στόλου παγκοσμίως και τη σημασία των δεσμών που αναπτύσσονται μέσω των μελών των Propeller Clubs, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα εκφράζεται με γεγονότα που δεν έχουν συμβεί τις προγενέστερες δεκαετίες όπως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Οβάλ γραφείο και ο λόγος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κογκρέσο.

Ακολούθως, ο κ. Χατζηωάννου παραχώρησε ομιλία με θέμα «Η ανθεκτικότητα των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο προκλήσεις παγκόσμιο περιβάλλον» αναφερόμενος στην Ιστορία της οικογένειας Χατζηωάννου η οποία ξεκίνησε από την Κύπρο και επέστρεψε στην Λεμεσό το 2015 με την ίδρυση της κυπριακής ναυτιλιακής εταιρείας Safe Bulkers Management Ltd.

Η ιστορία περνάει μέσα από συνεχείς προσαρμογές στις νέες συνθήκες που κάθε φορά δημιουργούντο, μέσα από κρίσεις, υψηλές ναυλαγορές, νέες νομοθεσίες, προσπάθειες ανάπτυξης μέσω μεταχειρισμένων πλοίων τη δεκαετία του 1990, ακολούθως με ναυπηγήσεις νεότευκτων πλοίων στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία που έφεραν την εταιρεία σε πλεονεκτική θέση κατά την ανοδική πορεία των ναυλαγορών με την είσοδο την Κίνας στο Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου μετά το 2002 και φυσικά με το ορόσημο της εισόδου της εταιρείας Safe Βulkers, Inc. στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη (NYSE) το 2008, όταν η παραδοσιακή πώληση πλοίων στα ψηλά της αγοράς και η αγορά τους στα χαμηλά δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

ΠΟΛΥΣ 1

Αναφέρθηκε στα οφέλη της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την διεύρυνση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης μέσω άντλησης κεφαλαίων και τη δημιουργία νέων εκσυγχρονισμένων εταιρικών δομών κατάλληλων να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του Securities Exchange Commission (SEC) των ΗΠΑ αλλά και στα μειονεκτήματα τα οποία συνόψισε λέγοντας «Φυσικά οι χρηματαγορές έχουν και τα μειονεκτήματα τους διότι πολλές φορές υποχρεώνεσαι να ακολουθήσεις τις παραινέσεις για παραγγελίες σε νέα πλοία με αποτέλεσμα στην κρίση του 2015-2016 να μην μπορείς να επεκταθείς την κατάλληλη στιγμή χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια σου για να διασφαλίσεις το αξιόχρεο της εταιρείας. Όμως η αξιοπιστία είναι μία επένδυση τόσο ως προς τις τράπεζες όσο και ως προς τους μετόχους που σου εμπιστεύονται τα χρήματα τους».

Ανέφερε δε συγκεκριμένα ότι ο βασικός του στόχος είναι να μπορεί η εταιρεία Safe Bulkers να λειτουργεί ως δημόσια αναφορικά με τις δομές της αλλά και ως ιδιωτική όσον αφορά τις αποφάσεις που αφορούν τα ίδια κεφάλαια των μετόχων.

Ο κ. Χατζηωάννου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία της Ελλάδας και της Κύπρου όπου διατηρεί γραφεία διαχείρισης των πλοίων της, τονίζοντας τη σημασία της Κυπριακής σημαίας όχι ως σημαίας ανταγωνιστικής προς την Ελληνική, αλλά ως προς τα λοιπά νηολόγια παγκοσμίως.

ΠΟΛΥΣ 6

Επιπρόσθετα, ανέδειξε τη σημασία επίλυσης των Ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο που έχει ξεκινήσει πρόσφατα, και στον εποικοδομητικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και την ικανότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, δεχόμενος ως αυτονόητο ότι η υποστήριξη προς την επιλογή Τούρκου Προέδρου στο τιμόνι του Διεθνούς Ναυτιλιακού οργανισμού ΙΜΟ δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί με παράλληλη άρση του Τουρκικού εμπάργκο στα υπό Κυπριακή σημαία πλοία και ελεύθερη διέλευση των Κυπριακών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου με ουκρανικά σιτηρά κάτι το οποίο σήμερα καταστρατηγείται μέσω τουρκικών ελέγχων των διερχόμενων πλοίων κατά παράβαση της συνθήκης του Μοντρέ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πόλυς Β. Χατζηωάννου ανέδειξε την ενότητα του ελληνισμού και αναφέρθηκε στην σημασία των δύο χωρών της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω μίας διαρκώς αναπτυσσόμενης και σταθερής σχέσης με το σημαντικότερο σύμμαχο τις ΗΠΑ.

Εκτιμάται ότι η ανάδειξη του κ. Χατζηωάννου ως Επίτιμου Μέλους του International Propeller Club of United States of America του Λιμένος Πειραιώς μπορεί να βρει συνέχεια με τη δημιουργία ενός νέου Propeller Club στην Λεμεσό, μέλος ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με παρουσία σε 72 λιμάνια σε όλο τον κόσμο και με βασικό στόχο την παροχή μίας πλατφόρμας ανταλλαγής απόψεων και πρακτικών που προάγουν τις κοινωνικές, πολιτιστικές και ναυτικές σχέσεις κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων