Powered by

Σε υψηλό 11 ετών η τιμή της ζάχαρης

Η τιμή της ζάχαρης εκτοξεύτηκε σε υψηλό 11 ετών και οι αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω άνοδο της τιμής, σύμφωνα με το CNBC.

Ειδικότερα, η τιμή της ακατέργαστης ζάχαρης παράδοσης Μαΐου αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα 24 cents ανά λίβρα, φτάνοντας σε υψηλό 11 ετών.

"Τα θεμελιώδη μεγέθη της ζάχαρης είναι αρκετά ευνοϊκά για να παραμείνουν οι τιμές αυξημένες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα", δήλωσε ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους καιρικούς κινδύνους που πλήττουν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης.

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να μεταφερθεί στους καταναλωτές με τη μορφή ακριβότερων γλυκών.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, δήλωσε ο John Stansfield, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στην DNEXT. "Σε μια μπάρα σοκολάτας υπάρχει γάλα, κακάο κ.λπ. και το κόστος αυτό αυξάνεται επίσης. Το ενεργειακό και εργατικό κόστος για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων επίσης αυξάνεται", πρόσθεσε.

Ανησυχίες όσον αφορά την παραγωγή

"Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται και έχουμε δει μεγάλες αναθεωρήσεις της σοδειάς προς τα κάτω στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν", τόνισε ο Stansfield.

Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.

Στις αρχές Απριλίου, η All India Sugar Trade Association μείωσε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ζάχαρης κατά σχεδόν 3% για το καλλιεργητικό έτος από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η ένωση επικαλέστηκε μη εποχικές βροχοπτώσεις στη Μαχαράστρα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της Ινδίας.

Ο Stansfield ανέφερε επίσης ότι η χαμηλότερη παραγωγή επιδεινώθηκε από την κακή ευρωπαϊκή σοδειά τεύτλων λόγω της της σοβαρής καλοκαιρινής ξηρασίας καθώς και από τη συνεχίση της ανάκαμψης της ζήτησης από την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης, ενώ το 20% προέρχεται από τεύτλα.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να "εκτοξεύσουν" τις τιμές

"Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές στο εύρος των 21 έως 24 cents ανά λίβρα", προβλέπει ο Chhimwal της S&P.

Ενώ η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντλήσει από τα κρατικά αποθέματα για να μετριάσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, ο Chhimwal προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

"Ωστόσο, ο κίνδυνος ακραίων καιρικών συνθηκών για τις προοπτικές της ασιατικής παραγωγής θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μεσοπρόθεσμα και να οδηγήσει τις τιμές πολύ υψηλότερα", προειδοποίησε ο Chhimwal.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, υπάρχει 62% πιθανότητα να επικρατήσουν συνθήκες El Nino από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Ανάλογα με τις βροχοπτώσεις των ασιατικών μουσώνων, η αγορά ζάχαρης θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει "πολύ ευμετάβλητη" και εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες μεσοπρόθεσμα, σημείωσε ο Chhimwal.

Η συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου στη νοτιοκεντρική περιοχή της Βραζιλίας - η οποία αντιπροσωπεύει το 90% της παραγωγής της χώρας - διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο και η απόδοσή της θα είναι ένας βασικός δείκτης που θα πρέπει να παρακολουθείται, δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions, Matthew Biggin.

Αλλά οι τιμές της ζάχαρης είναι τόσο υψηλές αυτή τη στιγμή που ακόμη και αν οι τιμές υποχωρήσουν σημαντικά όταν η βραζιλιάνικη συγκομιδή φτάσει στην αγορά, οι τιμές θα συνεχίσουν να θεωρούνται αυξημένες σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα", πρόσθεσε.

Όπως και με τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων, οι χώρες που είναι αντιμέτωπες με υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας θα πληγούν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών της ζάχαρης, δήλωσε ο Chhimwal της S&P. Το γεγονός αυτό θα πλήξει "ιδιαίτερα σκληρά" τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η κατανάλωση ζάχαρης και η ζήτηση για εισαγωγές είναι υψηλές, τόνισε ο ίδιος.

"Ο μέσος καταναλωτής βλέπει ήδη τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών", δήλωσε ο Stansfield της DNEXT.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί