Aυτές είναι οι νέες τάσεις στην κατασκευή και τον σχεδιασμό των κτιρίων

Ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα, πρακτικότητα. Σε μία εποχή προκλήσεων με δεδομένη την κλιματική κρίση και κατ’ επέκταση τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, τα βιώσιμα, ανθεκτικά και πρακτικά κτίρια πρέπει να είναι όχι μόνο η πρώτη, αλλά η μοναδική επιλογή στον οικοδομικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερες από 50.000 εγκαταλειμμένες οικοδομές, με την αναβάθμιση κτιριακού αποθέματος να καθίσταται απόλυτα αναγκαία.

Για τις ανάγκες και τις τάσεις του αύριο συζήτησαν μελετητές και άλλοι εμπλεκόμενοι στην κατασκευή κτιρίων κατά τη διάρκεια του 17ου Συνεδρίου και Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Έλενα Αντωνίου, Design Director, Elena Antoniou & Associates, Άλκης Δίκαιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.

Πρόκληση ο ευέλικτος σχεδιασμός χώρου

Η Έλενα Αντωνίου, αποτυπώνοντας τις σημερινές ανάγκες και επιθυμίες των πολιτών μίλησε για μινιμαλιστική ατζέντα και καθαρές γραμμές, όπου τα ήπια χρώματα είναι αυτά που κυριαρχούν. «Το πιο σημαντικό για τον άνθρωπο σήμερα είναι να αισθάνεται στον χώρο του πιο ασφαλής και υγιής», είπε.

Εξάλλου, ήδη η ανθρωπότητα βρίσκεται στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης και στην αξιοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας. «Λόγω του αυξημένου κόστους, δημιουργούνται ευέλικτες και πρακτικές μικρές κατοικίες για καλύτερη ενεργειακή απόδοση», σημείωσε, ενώ, δήλωσε πως η «πρόκληση για μας είναι ο ευέλικτος σχεδιασμός του χώρου». Επίσης, η χρήση τεχνολογίας όπως ο αυτοματισμός έχουν αλλάξει κατά πολύ την δουλειά των επαγγελματιών του χώρου.

Ανάγκη αναβάθμισης κτιριακού αποθέματος της Κύπρου

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντή είπε αρχικά ότι στην Κύπρο υπάρχουν 350. 000 κτίρια, η πλειοψηφία των οποίων είναι φτωχά σε θέματα νομοστατικά και ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης. Είναι ένα πεδίο που στο μέλλον θα διευρύνονται οι δραστηριότητες για αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας. Για να καταστεί εφικτό, όμως, θα πρέπει, όπως είπε, να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία σχετικά με κοινόχρηστες οικοδομές και να γίνει αναβάθμιση κτιρίων.

Είπε μάλιστα ότι οι εγκαταλειμμένες οικοδομές στην Κύπρο ανέρχονται γύρω στις 50.000 με 60.000, και σχολίασε: «Πρέπει να ενδιατρίψουμε σε αυτό το κεφάλαιο. Να ψηφιστεί ότι για ανακαινίσεις ο ΦΠΑ θα ανέρχεται στο 5%». Το ταμείο ανάκαμψης εστιάζεται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, υπενθύμισε, δηλώνοντας ότι η οικοδομική βιομηχανία είναι αυτή που θα το κάνει εφικτό και ως εκ τούτου οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να τύχουν σοβαρότερης αντιμετώπισης.

«Ο Φ.Π.Α θα επηρεάσει κατασκευαστικό τομέα και σχεδιαστές»

Ο Άλκης Δίκαιος τόνισε την σημασία που έχει να παρακολουθούν οι επαγγελματίες τις τάσεις στην Ε.Ε. «Βλέπουμε ότι είναι πολύ μπροστά οι αρχιτεκτονικές χώρες», είπε, δίνοντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία new Bauhaus πυλώνες του οποίου είναι η ομορφιά, η βιωσιμότητα και η συμπερίληψη.

Όσο υποκειμενική και αν είναι η έννοια της ομορφιάς, γίνεται βασικό κομμάτι της νέα αυτής τάσης. Η αρχιτεκτονική ενσωματώνεται με τη φύση, ενώ η συμπερίληψη έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική που αφομοιώνει μια κουλτούρα (φύλο, ηλικία κτλ.). Αναφορά έκανε και στις προκλήσεις του Κλάδου που είναι ο ΦΠΑ στα ακίνητα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εφαρμογή του, «θα επηρεάσει τον κατασκευαστικό τομέα και εμάς τους σχεδιαστές». Εισηγήθηκε όπως τα νέα έσοδα από τον ΦΠΑ αξιοποιηθούν με τρόπο που θα ωφελήσουν το αστικό περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα της ζωής.

Ασφάλεια και υγεία στους χώρους διαβίωσης

Η Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα είπε πως σε ό,τι αφορά το θέμα ανθεκτικότητας των κτιρίων οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο. «Οι υπηρεσίες τους πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά», τόνισε η ομιλήτρια, εξηγώντας στη συνέχεια πως για να ανθεκτικές και βιώσιμες κατασκευές απαιτείται μια σύνθετη προσπάθεια και συνεργασία από όλους τους συντελεστές.

Μίλησε επίσης για τη βιωσιμότητα των ανθρώπων. «Θέλουμε βιώσιμα κτίρια που να παρέχουν στους πολίτες χώρους ασφάλειας και υγείας για τη διαβίωση τους, χωρίς κινδύνους για τις δραστηριότητα και την εργασία τους», είπε. «Η διάσταση ασφάλειας και υγεία είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών & Διευθύνων Σύμβουλος της Cybarco Development Ltd.

Δειτε Επισης

Ψήφος εμπιστοσύνης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025-Πέρασε από την Ολομέλεια με μικρές τροποποιήσεις
Η Αντωνία Παναγίδου στους 10 κορυφαίους δικηγόρους ναυτιλίας της Lloyd’s List
Πράσινο Υπουργικού για αλλαγές στα σχέδια για πρόσφυγες-Οριζόντια αύξηση €5.000 στα εισοδηματικά κριτήρια
Ανησυχίες αμερικανικού οίκου για GSI-Έτοιμη να διαβουλευθεί για κατάληξη σε συμφωνία εφ’ όλης της ύλης η Κ.Δ.
Σταθεροποιούνται οι τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Νοέμβριο
Ξεκινά έρευνα για τα καύσιμα η ΕΠΑ...Διαμορφώνει εικόνα διετίας και ελέγχει χονδρικές και λιανικές τιμές πώλησης
Τεράστια επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία...O Θωμάς Καζάκος στο πηδάλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
Μ. Κεραυνός: Υπεύθυνη στάση από τις τράπεζες...Ενέργειες από τις οποίες θα επωφεληθούν αρκετές χιλιάδες πολίτες
Η εξέλιξη του κέντρου της Λευκωσίας: Ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και μεγάλα έργα ανάπτυξης (video)
Άμεσες μεταφορές μεταξύ τραπεζών χωρίς καμία χρέωση από τα μέσα του 2025-Έρχονται ανακοινώσεις σε δύο άξονες