Ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο το ράλι ανόδου των επιτοκίων

Με έντονο σκεπτικισμό και μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου το ράλι ανόδου των επιτοκίων στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Μολονότι από πλευράς επιχειρηματιών αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου μέτρου ως απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις, την ίδια ώρα υποδεικνύεται πως αυξάνεται το κόστος του δανεισμού και πως σε μακροοικονομικό επίπεδο τείνει να καταστήσει ασύμφορη την επενδυτική επέκταση.

Υπό το πρίσμα του σκηνικού που δημιουργεί στην οικονομία η συνεχής άνοδος των επιτοκίων, το ΚΕΒΕ εξέδωσε ανακοίνωση, διά της οποίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επιτοκιακή πολιτική και, μεταξύ άλλων, ζητά από τις τράπεζες την αύξηση και των καταθετικών επιτοκίων.

Διαβάστε εδώ: Έντονη ανησυχία ΚΕΒΕ για την επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών

Μάριος Τσιακκής: Να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια

Μιλώντας στο InBusinessNews, και ερωτηθείς σχετικά, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει, τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους πολίτες, καθώς αυξάνονται οι δόσεις και στις περιπτώσεις αυτών που είναι οριακά με τα οικονομικά τους, δημιουργείται πρόβλημα στο να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, οι τράπεζες οφείλουν την ίδια στιγμή να αυξήσουν και τα καταθετικά τους επιτόκια, ως πρόσθετο μέτρο αντιστάθμισης του πληθωρισμού.

«Φυσικά και κατανοούμε ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια γίνονται μετά από αποφάσεις της ΕΚΤ και ο στόχος είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Την ίδια στιγμή, όμως, οι τράπεζες οφείλουν να αυξάνουν τα καταθετικά τους επιτόκια, αφού δεν γίνεται να δίνεις στις καταθέσεις 0,25% και να δανείζεις με 5-6%», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ.

Περαιτέρω, ο κ. Τσιακκής εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν αυξηθούν τα καταθετικά επιτόκια, ο κόσμος θα ενθαρρυνθεί στο να καταθέσει τα χρήματά του στις τράπεζες παρά να τα ξοδέψει και σαφώς, με αυτή την παράλληλη κίνηση, θα ελεγχθεί και ο πληθωρισμός.

«Σίγουρα δεν θέλουν άλλες καταθέσεις γιατί έχουν πολλές, γιατί η κατάθεση είναι κόστος για την τράπεζα. Από τη στιγμή όμως που το euribor rate (διατραπεζικό επιτόκιο) είναι 3%, τότε θα πρέπει να σημειωθεί και μία αύξηση των καταθετικών επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς με το τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν οι τράπεζες για αντιστάθμιση των πιο πάνω, ο κ. Τσιακκής είπε ότι θα μπορούσαν να απορροφήσουν ένα μικρό ποσοστό από το αυξημένο κόστος, χωρίς όμως να βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητά τους.

Σε σχέση με τις επενδύεις, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ σημείωσε ότι ένεκα του αυξημένου κόστους δανεισμού, αδρανοποιούνται νέοι σχεδιασμοί.

«Σίγουρα οι επενδύσεις που ξεκίνησαν θα ολοκληρωθούν, αλλά με αυξημένο κόστος. Πιθανώς όμως να μην ξεκινούν καινούργια, ή να δυσκολεύονται τα νέα projects, αφού το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται και εν τέλει αυξάνεται και το κόστος του προϊόντος που παράγεται. Άρα έχει κάποιο κόστος, αντίκτυπο στην αγορά», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσιακκής επανέλαβε ότι η αύξηση των επιτοκίων ανησυχεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις και επηρεάζει τις δραστηριότητές τους, αφού το κόστος τους είναι αυξημένο και ως συνέπεια το μετακυλούν στα προϊόντα τους, αλλά και αναβάλλουν επενδύσεις και επεκτάσεις.

Μιχάλης Αντωνίου: Μελλοντικά ασύμφορη επενδυτική επέκταση

«Επιβαρύνει οπωσδήποτε τις επιχειρήσεις και ανάλογα με το πόσο εκτεθειμένες είναι σε δανεισμό, είναι ανάλογη και η επιβάρυνση», επισήμανε από την πλευρά του-μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου.

Ο κ. Αντωνίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης από το 2024 και μετά, σε περίπτωση που διατηρηθεί αυτή η τάση.

Σημείωσε παράλληλα ότι η τάση αυτή, πέραν της καταπόνησης που δημιουργεί στα υφιστάμενα δάνεια, σε μακροοικονομικό επίπεδο το κόστος καθιστά ασύμφορη την επενδυτική επέκταση.

«Αν ένα μέσο επιχειρηματικό δάνειο κοστίζει γύρω στο 5%, ελάχιστες είναι οι επενδύσεις που έχουν απόδοση πέρα του 5% για να αξίζει αυτό το επενδυτικό ρίσκο», εξήγησε. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αν και δεν σταμάτησαν οι επενδύσεις, οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί έχουν επηρεαστεί.

«Ο ανταγωνισμός είναι τόσο έντονος, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, που τα περιθώρια είναι πάρα πολύ μικρά», επισήμανε, για να καταλήξει λέγοντας πως η ΟΕΒ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες για το συγκεκριμένο θέμα, σε μια αμφίδρομη επικοινωνία με ανταλλαγή απόψεων.

Δειτε Επισης

Η ευρωπαϊκή οδηγία για διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων-Δέσμη εναρμονιστικών νομοσχεδίων στην Βουλή
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Απεικονιστικών Κέντρων Ιατρικής
Εγκαινιάστηκε το πάρκο Γκογκέν στο Ζακάκι-Ο δημόσιος κήπος της δυτικής Λεμεσού (photos)
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για αιτήσεις από κουρεμένους καταθέτες-Η καταληκτική ημερομηνία
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως
Συνεχίζεται η αύξηση της απασχόλησης στην Κυβέρνηση-Αγγίζει τα 55.000 άτομα
Ο υπέροχος κύριος John Malkovich στην Κύπρο
Πάτησαν γκάζι οι εγγραφές οχημάτων το πρώτο τετράμηνο-Έφθασαν σχεδόν τις 18.000
Ζητά επίσπευση της συμφωνίας για τους χαμηλόμισθους η ΠΑΣΥΔΥ-Χαιρετίζει την απόφαση για ΣΥΟΠ
Ξεκαθαρίζει η Primetel: Ανανέωση της συμφωνίας διανομής αθλητικού περιεχομένου με τη Cyta