Powered by

Έντονη ανησυχία ΚΕΒΕ για την επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) για την μέχρι σήμερα επιτοκιακή πολιτική των Εμπορικών Τραπεζών, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενώ είναι σε όλους κατανοητό ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν μπορεί να αποφευχθεί, λόγω των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συγκράτηση του πληθωρισμού, εντούτοις η όλη διαχείριση του θέματος από τις Τράπεζες δημιουργεί ερωτηματικά και απορίες τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και τους πολίτες ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΒΕ, διερωτάται γιατί με την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων δεν υπάρχει ανάλογη αύξηση και των καταθετικών επιτοκίων που ούτως ή άλλως επωφελούνται οι τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μια τέτοια ενέργεια θα βοηθήσει περαιτέρω τις προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού.

Προφανώς η επιμονή σε μη αύξηση των καταθετικών επιτοκίων επενεργεί πληθωριστικά και επομένως αντιβαίνει προς τον αντικειμενικό σκοπό που επιδιώκει η αύξηση των επιτοκίων.

Στα ίδια πλαίσια, το ΚΕΒΕ δηλώνει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ακολουθούμενη επιτοκιακή πολιτική των Τραπεζών επιφέρει αναταράξεις στην οικονομία που αφορούν:

  • Την αύξηση των δόσεων για δάνεια των επιχειρήσεων και των πολιτών.
  • Το ενδεχόμενο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Την αδρανοποίηση επενδύσεων, λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος.
  • Τον επηρεασμό ζωτικών τομέων της οικονομίας, όπως τα ακίνητα και ο τουρισμός από την αύξηση των επιτοκίων.

Με πλήρη κατανόηση στη σημασία διαφύλαξης της βιωσιμότητας και σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, το ΚΕΒΕ καλεί τις τράπεζες να επιδείξουν την αναγκαία στήριξη και ενίσχυση προς τους καταθέτες αλλά και να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες με βάση τα περιθώρια που έχουν, χωρίς επηρεασμό των εποπτικών περιορισμών που οφείλουν να ικανοποιούν.

Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι οι τράπεζες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στο κομμάτι των αποδόσεων των καταθέσεων, και ιδιαίτερα στο κομμάτι των δανειοληπτών, οι οποίοι μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες δυσκολίες μελλοντικά εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.

Καλούμε τέλος, τις Τράπεζες να αντιμετωπίσουν τη συγκυρία με γνώμονα το μακροπρόθεσμο όφελος για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, και όχι την πρόσκαιρη κερδοφορία.

Δειτε Επισης

Στο 2,1% ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Μάρτιο-Αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024
Περαιτέρω επιβράδυνση και πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ για 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Κώστας Κουμής: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό το 2025-Ο στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού
Τα μερίδια αγοράς το 2024 και το ντέρμπι Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής για την πρωτιά στον ασφαλιστικό τομέα
Μηνιαία άνοδος 3,66% για το ΧΑΚ, ημερήσια πτώση τη Δευτέρα
Η Ειρήνη Ψάλτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου
Ξεπερνούν τα €2 δισεκατομμύρια τα αιτήματα στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης- Εκτός οι παλιοί μέτοχοι
Συνεχίζει την ανοδική του τροχιά ο ΣΠΟΔ-Τι συνέβαλε στην ενίσχυση του δείκτη τον Φεβρουάριο
Μειωμένος ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία τον Φεβρουάριο
Χρονιά με την σφραγίδα της αγοράς διαμερισμάτων το 2024-Ξεπέρασαν τα €2 δισ. οι πωλήσεις καινούργιων κατοικιών