Προκλήσεις για τις εργοληπτικές εταιρείες: Τρεις γνωστοί CEOs τοποθετούνται
InBusinessNews 13:10 - 10 Απριλίου 2023
Οι συλλογικές συμβάσεις, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού και μηχανημάτων, τα συμβόλαια και τα δημόσια έργα, είναι μερικά από τα φλέγοντα θέματα που καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος των ακινήτων και οι επαγγελματίες του.
Διευθυντικά στελέχη εργοληπτικών εταιρειών ανέλυσαν τον τρόπο που οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του κατασκευαστικού τομέα.
Τα μεγαλύτερα ζητήματα των εργοληπτικών εταιρειών Κύπρου αναλύθηκαν, συγκεκριμένα, στο 17ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων από τους Στέλιο Γαβριήλ, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου & BEng (Hons) Civil Engineering και Managing Director της N. Gavriel & Sons Ltd, Μηνά Μηνά, Deputy Managing Director της N. Psaras Construction Co Ltd και Γιώργο Χρυσοχό, Διευθυντή της Cyfield Group.
Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Γαβριήλ, το ζητούμενο είναι πως «καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις διεθνείς προκλήσεις». Προκλήσεις, που σχετίζονται, όπως είπε, με το αυξημένο κόστος. «Οι δικές μας εκτιμήσεις είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, η οποία σηματοδοτείται από την αρχή της αποπαγκοσμιοποιησης με την ασφάλεια να παίζει βασικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις», ανέφερε, προχωρώντας στην εξής πρόβλεψη για το μέλλον: «Είμαστε στο τέλος των φθηνών ενεργειακών προϊόντων και φθηνού εργατικού δυναμικού. Στόχος πρέπει να είναι η προώθηση και ανάπτυξη της οικονομίας. Ο τομέας των έργων ανάπτυξης συνεχίζει ανοδικά». Τόνισε την αυξημένη ανάγκη προσωπικού στα κατασκευαστικά έργα και επ’ αυτού, πρότεινε συνεργασία με τεχνικές σχολές για καλύτερες προοπτικές στα επαγγέλματα του τομέα, «ώστε το πρόβλημα να αμβλυνθεί».
Από πλευράς του ο κ. Μηνά, είπε πως ο κλάδος είναι αναγκασμένος να εισέλθει στο περιβαλλοντικό σκέλος. Ως αποτέλεσμα, θα απαιτούνται εργολάβοι που να μπορούν να πετύχουν τους στόχους ESG. «Οι εργολάβοι είναι αναπόσπαστο μέρος των όρων ESG και τη ψηφιοποίηση», υπογράμμισε. Αναγκαίος είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, όπως επισήμανε ο Deputy Managing Director της N.Psaras Construction Co Ltd.
Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι πρόκειται για προϋποθέσεις που θέτουν οι επαγγελματίες του εξωτερικού. «Οι ξένοι εργοδότες επειδή τα εφαρμόζουν στις χώρες τους, τα ζητούν και στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά. «Η μεταφορά γνώσεων στην νέα γενιά είναι κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος», συμπλήρωσε στη συνέχεια, προβαίνοντας στις δικές του εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης στον κλάδο και στροφή του στην πράσινη ανάπτυξη.
Ο κ. Χρυσοχός επεσήμανε με τη σειρά του, το γεγονός ότι είναι υπό εξέλιξη σημαντικά έργα του Δημοσίου. «Πρέπει να δούμε προσεχτικά τον τομέα», προειδοποίησε, αναφέροντας ακολούθως ότι πολλά χρήματα από ταμείο ανάκαμψης κατέληξαν σε έργα υποδομών που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής.
Στα σχετικά προβλήματα, ο CEO του Cyfield Group εντοπίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το κράτος ψάχνει εργολάβους και δεν πιάνει προσφορές/ενδιαφερομένους και τα έργα «υποφέρουν» ειδικά λόγω του εργατικού ζητήματος». Έκανε λόγο για «υπέρμετρη εξουσία στον εργοδότη ή μηχανικό». Πρόταση του CEO για επίλυση του σχετικού προβλήματος είναι να γίνεται διαμεσολάβηση και όχι διαιτησία.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών & Διευθύνων Σύμβουλος της Cybarco Development Ltd.