Κλείνει η κρυπτοτράπεζα Silvergate - καταρρέει η μετοχή

Η φιλική προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζα Silvergate Capital θα "ρευστοποιήσει εθελοντικά" τα περιουσιακά της στοιχεία και θα συρρικνώσει τις δραστηριότητες της, όπως ανακοίνωσε η μητρική Silvergate Capital Corp. (SI) την Τετάρτη, οδηγώντας σε βουτιά άνω του 40% τη μετοχή της στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

"Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στη βιομηχανία και το ρυθμιστικό πλαίσιο, η Silvergate θεωρεί ότι μια ομαλή εκκαθάριση των τραπεζικών δραστηριοτήτων και μια εθελοντική ρευστοποίηση της Τράπεζας είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι "τα σχέδια συρρίκνωσης και ρευστοποίησης της τράπεζας περιλαμβάνουν την πλήρη αποπληρωμή όλων των καταθέσεων".

Η ρευστοποίηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Silvergate να διακόψει την πλατφόρμα πληρωμών γνωστή ως Silvergate Exchange Network ή SEN την οποία χαρακτήριζε "την καρδιά" των υπηρεσιών του ομίλου στο χώρο των κρύπτο. 

Η Silvergate διευκρίνισε ότι όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με καταθέσεις θα παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία καθώς η εταιρεία θα συρρικνώνει τις δραστηριότητες της. 

Την προηγούμενη εβδομάδα η Silvergate Capital Corp. είχε ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει τη δημοσίευση της οικονομικής της έκθεσης. Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι εξετάζει τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιολόγησης των επιπτώσεων από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Silvergate βρέθηκε να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX που πυροδότησε μεγάλους κλυδωνισμούς σε ολόκληρη τη βιομηχανία στο τέλος του 2022. 

Η εταιρεία πραγματοποίησε μαζικές περικοπές προσωπικού τον Ιανουάριο, ενώ ανακοίνωσε ζημιές σχεδόν 1 δισ. δολ. το δ' τρίμηνο, μετά τη μαζική φυγή κεφαλαίων στο τέλος του περασμένου έτους.  

Οι μετοχές της Silvergate βρέθηκαν να κατρακυλούν έως 49% στα 2,5 δολ. στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το Νοέμβριο του 2021 ο τίτλος της εταιρείας είχε ξεπεράσει τα 220 δολ.  

Το Bitcoin χάνει 1,9% στα 21.658 δολ. ενώ τις τελευταίες επτά ημέρες έχει κατρακυλήσει πάνω από 7%. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως έχει κερδίσει περίπου 30% από την αρχή του έτους μετά το καταστροφικό 2022 όταν έχασε 65% μετά από μια σειρά πτωχεύσεων μεγάλων εταιρειών της αγοράς των κρύπτο.

Πολιτικές αντιδράσεις

"Σήμερα βλέπουμε τι μπορεί να συμβεί όταν μια τράπεζα βασίζεται υπερβολικά σε έναν ριψοκίνδυνο τομέα με μεγάλη μεταβλητότητα όπως τα κρυπτονομίσματα", δήλωσε ο Γερουσιαστής, Σέροντ Μπράουν, πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα και πρόσθεσε: "Όταν οι τράπεζες αρχίζουν να εμπλέκονται με τα κρύπτο, αυτό οδηγεί σε διάχυση των κινδύνων σε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα και θα είναι οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές που θα πληρώσουν στο τέλος τον λογαριασμό", πρόσθεσε. 

"Ως η προτιμώμενη τράπεζα για κρύπτο, η αποτυχία της Silvergate Bank είναι απογοητευτική, αλλά προβλέψιμη", ανέφερε από την πλευρά της η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. "Είχα προειδοποιήσει για τις επικίνδυνες, αν όχι παράνομες, δραστηριότητες της Silvergate – και είχα εντοπίσει αρκετές αποτυχίες δέουσας επιμέλειας. Τώρα, οι πελάτες θα πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τα μέτρα έναντι των κινδύνων στα κρύπτο".

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη