Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Στο μικροσκόπιο η στατική επάρκεια των προσφυγικών πολυκατοικιών

Το ζήτημα της στατικής επάρκειας των προσφυγικών πολυκατοικιών θα συζητήσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων στη συνεδρίασή της την επόμενη βδομάδα, με προσκεκλημένο τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι την περασμένη βδομάδα η Επιτροπή έστειλε επιστολή προς τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας, σχετικά με την υποχρέωσή του να στείλει προς την Επιτροπή Προσφύγων τη μελέτη στατικής επάρκειας που έκανε το Τμήμα για τις προσφυγικές πολυκατοικίες.

"Είναι ακατανόητη η εμμονή του Υπουργείου να κρατά μυστική μια μελέτη που άπτεται ζητημάτων ασφάλειας των προσφύγων στους συνοικισμούς. Όχι απλά αρνούνται να ενημερώσουν τη Βουλή αλλά αρνούνται να ενημερώσουν και τους ίδιους τους κατοίκους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολυκατοικίες τους", ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι στην επιστολή γίνεται αναφορά στη νομική ευθύνη που έχει το τμήμα και οι λειτουργοί του να μοιράζονται αυτά τα στοιχεία με την Επιτροπή "και τονίζουμε ότι στην περίπτωση μιας τραγικής εξέλιξης σε αυτές τις πολυκατοικίες θα φέρουν ευθύνη και όσοι γνώριζαν τον βαθμό επικινδυνότητας και δεν μπήκαν στον κόπο έστω να ενημερώσουν τους κατοίκους".

Στην επιστολή ζητούμε επίσης να ενημερωθούμε για τη στατική επάρκεια έκαστης πολυκατοικίας σε προσφυγικό οικισμό σε ολόκληρη την Κύπρο. 

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, ανέφερε ότι "στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων εισηγηθήκαμε την εγγραφή ως αυτεπάγγελτου ζητήματος της ανάγκης ελέγχου της στατικής επάρκειας των οικοδομών σε προσφυγικούς οικισμούς και της αντισεισμικής αναβάθμισής τους όπου αυτό απαιτείται".

Ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς, που έγιναν σε Τουρκία και Συρία και προκάλεσαν εκατόμβες νεκρών, λόγω κατάρρευσης οικοδομών, επιβάλλεται να ελεγχθούν άμεσα οι οικοδομές στους προσφυγικούς οικισμούς.

Πρόσθεσε ότι η ανέγερση αυτών των οικοδομών πραγματοποιήθηκε κατά μεγάλη πλειοψηφία πριν το 1994, όταν και εφαρμόστηκε ο πρώτος επίσημος αντισεισμικός κώδικας.  

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023