Γερμανία: €1 τρισ. το κόστος της κλιματικής κρίσης έως το 2050
InBusinessNews 18:30 - 06 Μαρτίου 2023
Τα πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Γερμανία σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη που ανατέθηκε από την Κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Οι συνέπειες της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, οι σοβαρές πλημμύρες και ο καύσωνας θα μπορούσαν να κοστίσουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έως και 910 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα «ισχυρό» σενάριο χωρίς μέτρα προσαρμογής, σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας που δημοσίευσε την έκθεση, το αναλυτικό μοντέλο δεν μπορεί να λάβει υπόψη όλες τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον θάνατοι, μείωση της ποιότητας ζωής και εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών δεν συμπεριλήφθηκαν «παρά τη μεγάλη σημασία τους», ανέφερε το Υπουργείο.
Ως εκ τούτου, το συνολικό κόστος ήταν πιθανό να είναι «σημαντικά υψηλότερο» από εκείνα στα σενάρια που υποβλήθηκαν στο μοντέλο με το οποίο καταπιάστηκε η έκθεση.
Ένα αποτέλεσμα «ασθενούς κλιματικής αλλαγής» θα διαμόρφωνε το κόστος στα 280 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν δεν γινόταν προσαρμογή στις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας.
Τα μέτρα μετριασμού που εξετάστηκαν περιελάμβαναν επενδύσεις σε ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή ποικιλίες φυτών, καλύτερη άρδευση και δημόσια χρηματοδότηση για περισσότερες έρευνες. Όλα αυτά τα μέτρα μαζί, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν πλήρως το κόστος της κλιματικής αλλαγής στο πιο ήπιο σενάριο, ενώ θα μειώσουν το κόστος κατά 60 τοις εκατό, στην πιο σοβαρή περίπτωση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Γερμανία είχε ήδη καταγράψει 145 δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστος που σχετίζεται με το κλίμα μεταξύ 2000 και 2021, με περισσότερα από τα μισά να αφορούν το 2018.
Η χώρα επλήγη από έντονες πλημμύρες το 2021, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση.
Παρόμοια γεγονότα θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλο και πιο συχνά ενώ παρόμοια έξοδα θα μπορούσαν να προκύψουν κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με το Υπουργείο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ