Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Το κέρδος για το 2022, το μέρισμα και οι προκλήσεις

Κέρδος ύψους €12.897 χιλιάδες, σε σύγκριση με €17.441 χιλιάδες κατά το 2021, είχαν το 2022 τα Τσιμεντοποιία Βασιλικού. Η ετήσια έκθεση και οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το έτος 2022, εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, το Δ.Σ. αποφάσισε επίσης όπως υποβάλει εισήγηση, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας (η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Εταιρείας στο Βασιλικό, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 και ώρα 5.00 μ.μ.), για έγκριση πληρωμής μερίσματος ύψους €9.351.673,11 που αναλογεί σε €0,13 για κάθε πλήρως πληρωθείσα μετοχή, €0,085 εκ των οποίων θα καταβληθούν από τα κέρδη του έτους 2021, τα οποία περιλαμβάνονται στο Αποθεματικό Προσόδου και €0,045 από τα κέρδη του έτους 2022.

Ταυτοχρόνως, το Δ.Σ. αποφάσισε όπως η 57η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας για έγκριση της Ετήσιας Έκθεσης και των Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρείας για το έτος 2022 πραγματοποιηθεί στα γραφεία της εταιρείας στο Βασιλικό, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 και ώρα 5.00 μ.μ.

Δυσμενείς επιπτώσεις

Αναλυτικότερα, τα έσοδα για το 2022 ανήλθαν στις €142.661 χιλιάδες έναντι €101.419 χιλιάδες το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,7%. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές εκπομπών CO2, το λειτουργικό κόστος της εταιρείας έχει επηρεαστεί σημαντικά. Η εταιρεία έχει δυσμενείς επιπτώσεις λόγω των αυξημένων δαπανών που σχετίζονται με την ενέργεια, τη ναυτιλία και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αν και το κόστος των ορυκτών καυσίμων ήταν σημαντικά υψηλότερο, η εταιρεία αντιστάθμισε εν μέρει αυτή την αύξηση με την αντικατάσταση με εναλλακτικά καύσιμα.

Για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων που θέτει η ενεργειακή κρίση, η εταιρεία συνεχίζει ενεργά τη στρατηγική της για την αντικατάσταση των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές.

Αυτή η προσέγγιση, όχι μόνο παρέχει οικονομικά οφέλη αλλά συμβάλλει επίσης στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λειτουργιών της εταιρείας. Όπως τονίζεται στα αποτελέσματα, η εταιρεία θα συνεχίσει να ακολουθεί περαιτέρω αυτή τη στρατηγική για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Πολλές προκλήσεις

Η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και των νέων οδηγιών της ΕΕ για την πολιτική δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Αυτές οι οδηγίες θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος συμμόρφωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική της για την αντικατάσταση των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές. Αυτό αποσκοπεί στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λειτουργιών της και στη μείωση του κόστους συμμόρφωσης.

Επιπλέον, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης της δυναμικότητας του Φωτοβολταϊκού της Πάρκου, στην προσπάθεια της να μειώσει περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Γενικά, η εταιρεία υπόκειται στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες της οικοδομικής βιομηχανίας.

Δειτε Επισης

Για πρώτη φορά σε επίπεδο Α η κυπριακή οικονομία-Πού στηρίζει την αναβάθμιση σε Α- ο οίκος Scope Ratings
Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου