Powered by

Millennial και Generation Z: Ο φόβος της δανειοδότησης για κατοικία τους στέλνει στο... ενοίκιο

Τις ανάγκες των Millennials και Generation Z ως προς τη στέγασή τους κατέγραψε νέα έρευνα που διενεργήθηκε από τον οργανισμό ερευνών και δημοσκοπήσεων IMR/University of Nicosia.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον τομέα της αγοράς ακινήτων, που διεξήχθη τον Μάρτιο με δείγμα 1200 ατόμων, παρουσιάστηκαν στο 17ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων.

Οι στόχοι της έρευνας ήταν διερεύνηση γενικών απόψεων και αντιλήψεων αναφορικά με την αγορά ακινήτων, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης διαβίωσης, η διερεύνηση στάσεων και αντιλήψεων ως προς τις στάσεις ζωής και την αγορά κατοικίας, η διερεύνηση των προθέσεων αγοράς και η διερεύνηση των σημαντικότερων παραμέτρων που καθορίζουν της αποφάσεις σε θέματα αγοράς ακινήτων.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην κατηγορία της Αγοράς Ακινήτων που είναι εις γνώσην των δύο γενιών, περιλαμβάνουν τη ραγδαία αύξηση τιμών των οικιστικών μονάδων (84%), τη ραγδαία αύξηση τιμών των κατασκευαστικών υλικών (45%) και την αύξηση στη ζήτηση διαμερισμάτων (23%).

Μεταξύ άλλων, η έρευνα κατέδειξε ότι 69% από τους ερωτηθέντες ζουν σε σπίτι και 31% σε διαμερίσματα.

παρουσα φαση σπιτι

Σχεδόν οκτώ στους δέκα από αυτούς που μένουν σε σπίτι, απάντησαν ότι η κατοικία τους είναι ιδιόκτητη (79%), ενώ, 2 στους 10 μένει σε διαμέρισμα με ενοίκιο.

Οι νεαρότεροι, όπως αναμενόταν, είναι αυτοί που διαμένουν κατά πλειοψηφία σε διαμερίσματα. Ωστόσο, το 83% θα προτιμούσε σπίτι αντί διαμέρισμα, παραδέχονται.

83 προτιμουν σπιτι σ

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι επτά στους δέκα λένε πως του φοβίζει η ανάληψη ευθύνης δανειοδότησης για κατοικία, γεγονός που τους στέλνει… στο ενοίκιο.

Collage Maker-30-Mar-2023-01-23-PM-6725

Όπως ανέφερε η Χριστίνα Κοκκάλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της IMR/University of Nicosia, η οποία παρουσίασε τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, οι Millenials προτίθενται κατά 65% να αγοράσουν σπίτι με σκοπό τη μόνιμη κατοικία.

Σε ερώτηση «Με ποιο τρόπο αποκτήσατε την κατοικία στην οποία διαμένετε σήμερα;», το 26% αναφέρει ότι το σπίτι ανήκει στους γονείς τους. Το 24% είπε πως είχε ένα τεμάχιο γης και σε αυτό προχώρησε με τη διαμόρφωση της κατοικίας του.

Ακολουθεί η απάντηση «την αγόρασα καινούρια από κατασκευαστική εταιρεία / εταιρεία ανάπτυξης γης» και η θέση ότι την αγόρασε μεταχειρισμένη.

Στη συνέχεια και σε μικρότερο βαθμό οι ερωτηθέντες είπαν ότι επέλεξαν ένα τεμάχιο γης και προχώρησαν με τη διαμόρφωση της κατοικίας τους, ότι την κληρονόμησαν από τους γονείς τους και σε περιπτώσεις ότι η κατοικία ανήκε στον/ στην σύντροφο τους.

Μεγάλο κεφάλαιο είναι και η τοποθεσία. Το σημαντικότερο κριτήριο είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η ασφάλεια της γειτονιάς και ακολούθως το να είναι η περιοχή ήσυχη και κοντά από τους χώρους εργασίας τους.

τοποθεσια

Σχετικά με τη μορφή χρηματοδότησης που προτίθενται να αξιοποιήσουν για την αγορά της πρώτης τους κατοικίας οι περισσότεροι θα απευθυνθούν για δάνειο σε χρηματοδοτικούς οργανισμούς και στη συνέχεια σε οικονομίες/αποταμιεύσεις. Η βοήθεια από τρίτα πρόσωπα και κρατικές χορηγίες συμπληρώνουν τις βασικές επιλογές.

Τι συμφέρει τελικά; Ενοίκιο ή αγορά; Το σπίτι κερδίζει.. έδαφος. Στη θέση «Πιστεύω ότι συμφέρει περισσότερο να ενοικιάζεις κατοικία από το να έχεις ιδιόκτητη» οι νέες και νέοι εκφράζουν σύμφωνη γνώμη κατά 32% ενώ οι διαφωνούντες αγγίζουν το 68%.

Ταυτότητα Έρευνας

Οργανισμός ερευνών ΙMR/ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™

Περίοδος διεξαγωγής

Μάρτιος 2023

Κάλυψη

Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές

Μέγεθος δείγματος

1200 άτομα

Χαρακτηριστικά δείγματος

Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-58 ετών

Μέθοδος

Ποσοτική έρευνα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

Δειτε Επισης

Εργασιακά: Αποκλίσεις και διαφωνίες, αλλά στη μεγάλη εικόνα κοινές προσεγγίσεις
Αυτός είναι ο σύγχρονος παιδότοπος στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού (photos)
Προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για δικαστήριο εκποιήσεων
The Cyprus Gateway: Άνοιγμα στις εταιρείες και στους επενδυτές στον τομέα της ενέργειας
Ν. Χριστοδουλίδης: Παρουσιάζουμε ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό για το φυσικό αέριο
Γ. Μισιρλής: Αναπόφευκτη η «μεγάλη ανατιμολόγηση» ακινήτων
ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία: Θέλει όριο όσον αφορά το εμβαδόν η Κομισιόν
Λάβετε μέρος στο Fam Trip και δείξτε τα κορυφαία σας real estate έργα
Οικιστικά οικόπεδα και τεμάχια σε Λεμεσό και Πάφο από την Gordian
Shacolas Tower: Ενοικιάζεται μέρος του ιστορικού εμπορικού κτηρίου της Λευκωσίας