Powered by

Η επόμενη μέρα της αγοράς ακινήτων από τη σκοπιά κορυφαίων CEOs

Οι τάσεις στην αγορά του τομέα ανάπτυξης γης για το 2023, οι προσδοκίες και προκλήσεις, ήταν μερικά από τα θέματα που ανέλυσαν κορυφαίοι επιχειρηματίες του τόπου κατά τη διάρκεια του 17ου Συνεδρίου και Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων.

Τι προστάζει το σήμερα ως προς την αγορά ακινήτων και τι αναμένεται για την επόμενη μέρα; Οι CEOs εταιρειών ανάπτυξης γης έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου.

O Κίκης Αθηνοδώρου, MRICS, Διευθυντής του Kikis Athinodorou & Associates LLC είπε πως ένας αγοραστής όταν αγοράζει ένα ακίνητο δεσμεύεται για οικονομικές υποχρεώσεις για κάποια χρόνια. «Η φορολογία για να αγοράσει και να πουλήσει κανείς ακίνητο είναι μεγάλη και έτσι δεν είναι κάτι εύκολο», συμπλήρωσε. Ως εκ τούτου, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για τη νεολαία, να γίνει κατανοητό ότι η δέσμευση είναι μεγάλη και πως «δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε την τράπεζα». «Εξάλλου», πρόσθεσε, «το κόστος είναι στον καταναλωτή».

Ο Νικόλας Μιχαλιάς, CEO της M. Residence είπε πως αυτές τις ημέρες είναι ορατό πως δεν μπορούν να γίνονται προβλέψεις. Φέτος, ειδικά στους νέους αγοραστές με την αύξηση των επιτοκίων, το τοπίο έχει αλλάξει, προσθέτει. Όσο για τις τιμές ακινήτων ο κ. Μιχαλιάς είπε χαρακτηριστικά: «Σε πέντε χρόνια θα βλέπουμε πίσω και οι τιμές που φαίνονται σήμερα υψηλές θα φαντάζουν σαν μια σπουδαία ευκαιρία». Οι επενδυτές θα αναζητούν έργα που επικεντρώνονται σε «build to rend» έργα, προέβλεψε στη συνέχεια.

Ο Μάρκος Χριστοδούλου, Συνέταιρος/Διευθυντής Πωλήσεων του Quality Group κλήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη στη Λάρνακα, λέγοντας ότι είναι «ήρθε η σειρά της πόλης», ιδιαίτερα μετά την μετακίνηση των διυλιστηρίων. «Έτσι, δημιουργήθηκε ένα παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται πέραν των 2.5 χιλιομέτρων και προσφέρεται για καινούρια ανάπτυξη,» είπε. «Από βιομηχανική πόλη ξεκινά να γίνεται τουριστική πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο, ζήτησε όπως συζητηθεί το νομοσχέδιο φορολόγησης ακινήτων πριν εγκριθεί από τη Βουλή για να παρθούν οι σωστές αποφάσεις.

Ο Γιώργος Χρυσοχός, Διευθυντής του Cyfield Group είπε πως ο Οκτώβρης του 2022 είχε τις πιο πολλές καταθέσεις συμβολαίων στο Κτηματολόγιο και πως η Κύπρος είναι μια όαση ασφάλειας, γεγονός που προσέλκυσε ξένες εταιρείες για headquartering. Αναφορά έκανε και στους Ρώσους που κάνουν τις περισσότερες αγορές στην Κύπρο. Τα ενοίκια και η αύξησή τους, ειδικά σε Λευκωσία και Λεμεσό, είναι επίσης ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή κατάσταση του τομέα ακινήτων, συμπλήρωσε, εκτιμώντας ωστόσο ότι η Κύπρος θα παραμείνει δυνατή.

Ο Κυριάκος Κώστα Ταλαττίνης, Μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου, εκτίμησε ότι θα δούμε την αγορά ακινήτων να γίνεται πιο ώριμη και τους επενδυτές να προσανατολίζονται σε πιο συγκεκριμένα προϊόντα. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε καλή μελέτη και ανάλυση. «Θα δούμε ακόμα και στην Κύπρο, ακίνητα διαφόρων ταχυτήτων. Αρα, έχει σημασία ο καθένας να παίρνει τη σωστή συμβουλή και πλήρη εικόνα της επένδυσης που θέλει να κάνει και των κινδύνων της», προειδοποίησε στη συνέχεια.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Κρίτωνας Ονησιφόρου, Διευθυντής πωλήσεων της Altia.

Δειτε Επισης

Εργασιακά: Αποκλίσεις και διαφωνίες, αλλά στη μεγάλη εικόνα κοινές προσεγγίσεις
Αυτός είναι ο σύγχρονος παιδότοπος στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού (photos)
Προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για δικαστήριο εκποιήσεων
The Cyprus Gateway: Άνοιγμα στις εταιρείες και στους επενδυτές στον τομέα της ενέργειας
Ν. Χριστοδουλίδης: Παρουσιάζουμε ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό για το φυσικό αέριο
Γ. Μισιρλής: Αναπόφευκτη η «μεγάλη ανατιμολόγηση» ακινήτων
ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία: Θέλει όριο όσον αφορά το εμβαδόν η Κομισιόν
Λάβετε μέρος στο Fam Trip και δείξτε τα κορυφαία σας real estate έργα
Οικιστικά οικόπεδα και τεμάχια σε Λεμεσό και Πάφο από την Gordian
Shacolas Tower: Ενοικιάζεται μέρος του ιστορικού εμπορικού κτηρίου της Λευκωσίας