ΔΟΣ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
InBusinessNews 16:20 - 29 Μαρτίου 2023
Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε οριακά τον Μάρτιο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αύξηση του ΔΟΣ οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση.
Η άνοδος του κλίματος στη μεταποίηση προήλθε από βελτιωμένες αξιολογήσεις για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων τελικών προϊόντων και από πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική παραγωγή, αναφέρει η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που δημοσίευσε το Κέντρο.
Σύμφωνα με αυτή, το κλίμα στις υπηρεσίες παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα Φεβρουαρίου, αφού η επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών. Στο λιανικό εμπόριο, το κλίμα υποχώρησε ελαφρώς λόγω μικρής αναθεώρησης προς τα κάτω στις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, ενώ το κλίμα στις κατασκευές επιδεινώθηκε, κυρίως ως αποτέλεσμα αρνητικότερων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα.
Τον Μάρτιο, το καταναλωτικό κλίμα παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα Φεβρουαρίου. Οι καταναλωτές αξιολόγησαν κάπως αρνητικότερα την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, αλλά αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και οι προθέσεις τους για μεγάλες αγορές δεν σημείωσαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα επίπεδα Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας μειώθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο, λόγω υποχώρησης της αβεβαιότητας ανάμεσα στους καταναλωτές καθώς και ανάμεσα σε επιχειρήσεις στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση. Η αβεβαιότητα στο λιανικό εμπόριο σημείωσε ξανά άνοδο, ενώ στις κατασκευές παρέμεινε γύρω στα επίπεδα Φεβρουαρίου.
Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τη δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίμηνο κατέγραψαν βελτίωση. Αντίθετα, οι αξιολογήσεις για τα επίπεδα των υπό εξέλιξη έργων ήταν δυσμενέστερες τον Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων του επόμενου τριμήνου παρέμειναν κοντά στα αρνητικά επίπεδα Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, οι επιχειρήσεις προέβησαν στη μεγαλύτερη προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών για τις τιμές πώλησης που σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την πορεία των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες συνεχίζουν να βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, αν και αντανακλούν κάποια αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων τους τελευταίους δύο μήνες. Οι προσδοκίες για τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω τον Μάρτιο.
Οι προθέσεις των καταναλωτών σε σχέση με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δαπανών για μεγάλες αγορές, παρέμειναν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν λιγότερο αρνητικοί ως προς το ενδεχόμενο αποταμίευσης κατά τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι η συλλογή των στοιχείων των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Μάρτιο είχε συμπληρωθεί σε ποσοστό 97% στους καταναλωτές και 58% στις επιχειρήσεις μέχρι τις 10 Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν από την κορύφωση των αναταραχών στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, λόγω της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η οικονομική αβεβαιότητα στην Κύπρο με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αναταραχών στον διεθνή τραπεζικό τομέα ήταν ελαφρώς αυξημένη συγκριτικά με την αβεβαιότητα όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία πριν από τις αναταραχές, αλλά ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Φεβρουάριο.