Ανέκαμψαν μετά την πώληση της SVB οι τραπεζικές μετοχές

Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν ανοδική πορεία τη Δευτέρα, οδηγώντας τα χρηματιστήρια να κλείσουν ψηλότερα, καθώς οι φόβοι για κρίση στον κλάδο αμβλύνθηκαν, μετά την εξαγορά της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη ήρθε μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την Παρασκευή, που προκλήθηκε εξαιτίας ανησυχιών ότι η αναταραχή στον κλάδο απειλεί πλέον τον γερμανικό κολοσσό Deutsche Bank.

Η Wall Street κινήθηκε ως επί το πλείστον ανοδικά τη Δευτέρα, με τον Dow να σημειώνει άνοδο 0,6% στη διαπραγμάτευση αργά το πρωί, αν και ο Nasdaq υποχώρησε 0,2%.

Οι μετοχές της First Citizens Bank με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 40% αφού οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναλάμβανε μεγάλο μέρος των εργασιών της SVB.

Οι μετοχές άλλων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, τα προβλήματα της οποίας έχουν πυροδοτήσει τις προσπάθειες των κολοσσών της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase, να τη σώσουν.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, η Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,1%, με τις μετοχές της Deutsche Bank να σημειώνουν άνοδο περισσότερο από 4% μετά την πτώση κατά 8,5% την Παρασκευή.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού, με τη βρετανική τράπεζα Barclays και τη γαλλική BNP Paribas να κερδίζουν περισσότερο από 2,5%.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC) ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι η First Citizens συμφώνησε να αγοράσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της SVB, της οποίας η κατάρρευση αυτόν τον μήνα είχε πυροδοτήσει φόβους για παγκόσμια μετάδοση.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί και τόνισε «την ανάγκη για επαγρύπνηση» μετά την αναταραχή.

Οι ανησυχίες για την Deutsche Bank συγκλόνισαν τις αγορές την περασμένη Παρασκευή, ιδιαίτερα μετά τους φόβους μετάδοσης που οδήγησαν στην εξαγορά της προβληματικής Credit Suisse από την εγχώρια ανταγωνίστρια UBS, μετά από πιέσεις από την ελβετική κυβέρνηση.

Η αναταραχή ώθησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τους επενδυτές σχετικά με τον κλάδο.

Δειτε Επισης

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Μείωση ΜΕΔ με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και όχι εκποιήσεις
Τρ. Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία Δ.Σ., πράσινο από ΕΓΣ για το μέρισμα
Eκποιήσεις: Σήμα κινδύνου από τις τράπεζες για δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήριο
Στέλλα Καμίτση: Πολύ ελκυστικά τα διεθνή trusts της Κύπρου
Αντάλλαξαν απόψεις επί κοινών θεμάτων ACEMPI και Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου
Γενικό Λογιστήριο: Διαγραφή €2,9 εκατ. μη εισπράξιμων δημοσίων χρημάτων
Σε συνεδρία Δ.Σ. και στις εκδηλώσεις για την 25η επέτειο της ΕΚΤ ο Κωνσταντίνος Ηροδότου
Ancoria Bank: Νέο καταθετικό προϊόν 24 μηνών με επιτόκιο 1,50% τον χρόνο
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα πάρει θαρραλέες αποφάσεις για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Σήμα κινδύνου από ΕΚΚ - Απατεώνες παριστάνουν στελέχη ή εκπροσώπους της