H τραπεζική κρίση και η «άνοιξη» των crypto με αναμνήσεις από Κύπρο

Η εικόνα που παρουσιάζει ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της Signature και ενός από τους... δεινόσαυρους της βιομηχανίας με βαριά ιστορία, της Credit Suisse, δεν είναι και η καλύτερη. Την ώρα, όμως, που επικρατεί ένα κλίμα αβεβαιότητας, ιδιαίτερα στο χώρο των κρατικών ομολόγων, ο τομέας των κρυπτονομισμάτων καταγράφει μία σημαντική άνοδο και δείχνουν να επωφελούνται από τα γεγονότα.

Για κάποιους η άνοδος αυτή των crypto ήταν κάπως απρόσμενη. Αν προστεθεί στην εξίσωση και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία διατηρεί την πολιτική συνεχούς αύξησης των επιτοκίων σε μία προσπάθεια να πολεμήσει τον πληθωρισμό, τα πράγματα περιπλέκονται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο «άρχοντας» των cryptocurrencies, το Bitcoin έχει ξεπεράσει τις 28,100 δολάρια, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από τις αρχές του χρόνου, όταν ήταν στις 16,500 δολάρια περίπου. Μόνο από την 1η Μαρτίου, όταν το Bitcoin ισούτο με περίπου 20,000 δολάρια, έχει καταγράψει μία άνοδο της τάξεως του 40%, περίπου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, από τη στιγμή που το κλίμα γενικότερα δεν είναι και τόσο θετικό;

Ήρθε η άνοιξη στα crypto;

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, μίας από τις κυριότερες τράπεζες για startups, εταιρειών τεχνολογίας, αλλά και του χώρου των κρυπτονομισμάτων, θα μπορούσε να θεωρεί σαν «χτύπημα» στον τομέα, παρόμοιο με αυτό της περίπτωσης της FTx. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο μία μεμονωμένη εικόνα. Η SVB «έπεσε» λόγω κακή διαχείρισης, αλλά και των πολιτικών που ακολουθεί η Fed με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Πολλοί από τους καταθέτες της SVB, είναι και γνώστες του blockchain τομέα και των κρυπτονομισμάτων. Επομένως, όταν μία τράπεζα με σχετικά παραδοσιακές πρακτικές καταρρέει, οι καταθέτες βρήκαν ασφάλεια για τα κεφάλαια στα crypto. Αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στα αποκεντρωμένα ψηφιακά νομίσματα, και έτσι αυτά με τη σειρά τους άντεξαν τους κραδασμούς.

Το Bitcoin, που προς το παρόν, όπως τονίζει το Reuters, έχει διακόψει τους δεσμούς του με μετοχές και ομόλογα και έχει ξεκινήσει ένα ράλι με το χρυσό, μπορεί να χρησιμεύσει ως καταφύγιο για επενδυτές, εκπληρώνοντας τουλάχιστον ένα μέρος του ονείρου του/των δημιουργού/ών Satoshi Nakamoto. Είναι όμως ένας ασφαλής παράδεισος από –τα γνωστά σε εμάς- «κουρέματα καταθέσεων»; Και αν ναι, ήρθε με την άνοιξη για να μείνει; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μόνο ο χρόνος θα μπορέσει να την δώσει.

Σαν την Κύπρο του 2013...

Οι οικονομικοί αναλυτές, δίνουν μία ακόμη εξήγηση για τη συμπεριφορά των crypto το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα με κυπριακό άρωμα. Όπως αναφέρουν, τα κρυπτονομίσματα αντιδρούν εκεί που η ρευστότητα των τραπεζών κωλύεται. Και σε αυτό το σημείο φέρνουν ως ένα από τα παραδείγματα τον Μάρτιο του 2013, όταν στην Κύπρο το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά «κράσαρε». Εκείνο τον Μάρτιο, όπου η χώρα μας βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ για το τραπεζικό της σύστημα και όχι μόνο, το Bitcoin είδε αύξηση της τάξεως του 178% στα 93 δολάρια για να κάνει νέο ρεκόρ δύο μήνες αργότερα στα 250 δολάρια. Ποσά που σήμερα ακούγονται αστεία.

Και ο λόγος τότε, όπως και τώρα, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιορισμός πρόσβασης σε κεφάλαια, και έτσι οι καταθέτες βρίσκουν εκεί μία εναλλακτική στα κρυπτονομίσματα, όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί.

Οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών έχουν επίσης αναδείξει την ευθραυστότητα του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος παγκοσμίως, κάτι που πιθανώς θα ενθαρρύνει ορισμένους ανθρώπους να σκεφτούν βαθύτερα τα πιθανά οφέλη ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού δικτύου.

Δεν είναι όλα ρόδινα

Πλήγμα ωστόσο δέχτηκε ένα άλλο stablecoin, που πρωταγωνιστεί καθώς πηγαίνει χέρι-χέρι με το δολάριο. Το USDC έχασε τη σχέση του με το δολάριο 1:1 αφού έγινε γνωστό ότι τα αποθέματά του βρίσκονταν στη Silicon Valley Bank.

Καθώς οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν σχετικά με την ικανότητα του USDC να διατηρήσει το δεσμό του, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε στα 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη Παρασκευή από 43,8 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και όταν το άλλο κορυφαίο stablecoin Tether κέρδισε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά είπαν ότι ορισμένες αναλήψεις USDC πιθανότατα επανεπενδύθηκαν και σε bitcoin, συμβάλλοντας στην τροφοδοσία του ράλι, κι αυτός ενδεχομένως να είναι ένας ακόμη λόγος ανόδου.

Θα τραβήξει φρένο η Fed;

Ένας ακόμη λόγος που ενισχύει την αύξηση της τιμής των crypto είναι και η υπόθεση ότι η Fed στις επόμενες αποφάσεις της θα είναι πιο συντηρητική και δεν θα ανεβάσει τα επιτόκια.

Από χθες Τετάρτη, η Fed, είχε διήμερη συζήτηση για την πορεία της νομισματικής πολιτικής εν μέσω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των κλυδωνισμών στις αγορές, στον απόηχο της κατάρρευσης δύο περιφερειακών τραπεζών.

Τελικά, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Fed ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τηρώντας επιφυλακτική στάση εν μέσω της ανησυχίας για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Προηγουμένως, αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στην ένατη συνεχόμενη αύξηση, ενώ λιγότεροι αναλυτές προβλέπουν παύση του κύκλου αυξήσεων λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley και της Signature Bank.

Αυτή η αβεβαιότητα, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στα κρυπτονομίσματα, χωρίς όμως σημαντική διάρκεια. Από την άλλη, το όλο χρηματοοικονομικό κλίμα δεν είναι και τόσο σταθερό, οπότε όποια και να είναι η απόφαση της Fed, θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος.

Στο ενδιάμεσο, τα πιο πάνω, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως επενδυτική συμβουλή.

Δειτε Επισης

Στο GOLD Ιουνίου: Η ανάπτυξη της Λεμεσού σε ένα δυναμικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό κέντρο
Οι 1.573 θέσεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο που πάνε με απόφαση Υπουργικού για αποπαγοποίηση στην Βουλή
ΑΔΜΗΕ: Συζητήσεις με Τρ. Κύπρου για χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector-Τα σημαντικά βήματα σε εξέλιξη
Άγγιξε σχεδόν τα €600 εκ. το δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο
Πάει για νέο μοντέλο διοίκησης ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου-Οι κατασταστικές αλλαγές στη γενική συνέλευση
Οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη-Ποιες εταιρείες επηρεάζονται και οι νομικοί κίνδυνοι
Η TheSoul Publishing αναδεικνύει τις κυπριακές εταιρείες στο παγκόσμιο-Δημιουργεί startup επικοινωνίας
Ο Νικόλας Α. Ιωαννίδης ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης
Moody’s: Αναβάθμισε την Eurobank από σε Ba1 από Ba2-Ιδιαίτερη μνεία στην εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας
Ανδρέας Βασιλείου: Η ιστορία πίσω από το AbleBook App που αλλάζει την ζωή των ΑμεΑ