Δείκτης ΣΠΟΔ: Επιβράδυνση της οικονομίας το 2023 αλλά όχι ύφεση

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 0,9% τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από ετήσιες μειώσεις 3,1% τον Ιανουάριο, και 3,7% τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενισχύεται η τάση αναστροφής της καθοδικής πορείας του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2023. Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται στην βελτιωμένη πορεία των πλείστων εγχώριων και διεθνών συνιστωσών του Δείκτη τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρεται, ο βελτιωμένος αλλά αδιάλειπτα αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2023 επιβεβαιώνει τις οικονομικές προβλέψεις για το 2023, οι οποίες προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με το 2022, χωρίς όμως να εισέλθει σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, στην βελτίωση αυτή συνέβαλε η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία μετά την πρωτοφανή υποχώρηση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της τον Ιανουάριο, σημείωσε υποχώρηση και τον Φεβρουάριο του 2023. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή των αφίξεων τουριστών αφού ο Φεβρουάριος του 2023 ήταν μήνας ρεκόρ για τις αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Φεβρουάριο των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ρυθμό μεγέθυνσης των υπολοίπων εγχώριων συνιστωσών του ΣΠΟΔ ενισχύουν περαιτέρω την βελτιωμένη πορεία του Δείκτη. Εν αντιθέσει, οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος στην ευρωζώνη και στην Κύπρο εξακολουθούν να συγκρατούν την ανοδική πορεία του Δείκτη.

Δειτε Επισης

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Μείωση ΜΕΔ με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και όχι εκποιήσεις
Τρ. Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία Δ.Σ., πράσινο από ΕΓΣ για το μέρισμα
Eκποιήσεις: Σήμα κινδύνου από τις τράπεζες για δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήριο
Στέλλα Καμίτση: Πολύ ελκυστικά τα διεθνή trusts της Κύπρου
Αντάλλαξαν απόψεις επί κοινών θεμάτων ACEMPI και Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου
Γενικό Λογιστήριο: Διαγραφή €2,9 εκατ. μη εισπράξιμων δημοσίων χρημάτων
Σε συνεδρία Δ.Σ. και στις εκδηλώσεις για την 25η επέτειο της ΕΚΤ ο Κωνσταντίνος Ηροδότου
Ancoria Bank: Νέο καταθετικό προϊόν 24 μηνών με επιτόκιο 1,50% τον χρόνο
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα πάρει θαρραλέες αποφάσεις για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Σήμα κινδύνου από ΕΚΚ - Απατεώνες παριστάνουν στελέχη ή εκπροσώπους της