Powered by

Ανάγκη επίσπευσης της πορείας υλοποίησης των έργων στην Μαραθάσα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας συζήτησε αυτεπάγγελτα θέμα σε σχέση με την πορεία υλοποίησης των έργων στην περιοχή Μαραθάσας, Επαρχίας Λευκωσίας και Λεμεσού, τα οποία εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.

Το θέμα έθεσε εκ μέρους της ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, η βουλευτής του κόμματος Σάβια Ορφανίδου, η οποία σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία χαιρέτισε εκ νέου το έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης για την πολυδιάστατη ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.

Χαιρέτισε, επίσης, το έργο του προηγούμενου Επιτρόπου Ορεινών, Κώστα Χαμπιαούρη, έργο όπως ανέφερε, το οποίο οι Κοινότητες της περιοχής ζητούν επιτακτικά να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Σύμφωνα με την κ. Ορφανίδου «ήταν ξεκάθαρη η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού εντός της Επιτροπής ότι ο διορισμός νέου Επιτρόπου Ορεινής είναι αναγκαιότητα και αναμένουμε από τη νέα Κυβέρνηση ότι σύντομα θα οριστεί ο Επίτροπος, ο οποίος θα συνεχίσει αυτή την καλή δουλειά που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

«Στόχος μας», πρόσθεσε, «μέσα από αυτή την Εθνική Στρατηγική είναι η αντιμετώπιση της αστυφιλίας και η συγκράτηση των νέων μας στις ορεινές μας περιοχές, η περαιτέρω ανάπτυξη ενός ασφαλούς οδικού δικτύου που θα συνδέει τις ορεινές με τις αστικές περιοχές, η περαιτέρω ενίσχυση των στεγαστικών σχεδίων σε αυτή την περιοχή, η ενίσχυση των ιατρικών κέντρων και των υπηρεσιών υγείας και ασθενοφόρων, καθώς και των εκπαιδευτικών κέντρων στην περιοχή, η ανάπτυξη του επιχειρείν στα ορεινά αλλά και η προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων μας και της γεωργίας μας στις δύσκολες αυτές περιοχές».

Αναφερόμενη στα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή της Μαραθάσας, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν απευθύνει έκκληση προς τους αρμόδιους να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν τα εν λόγω έργα για το καλό των πολιτών και για ενίσχυση της συγκεκριμένης περιοχής.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε πως «γενικά οι κοινότητες της υπαίθρου, κυρίως του Τροόδους και συγκεκριμένα της Μαραθάσσας, της βόρειας Μαραθάσσας που είναι στην επαρχία Λευκωσίας και της νότιας που εντάσσεται στην επαρχία Λεμεσού, φθίνουν», σημειώνοντας πως «διαχρονικά η Πολιτεία εγκατέλειψε αυτούς τους ανθρώπους».

Αναφερόμενος στο τι χρειάζονται οι κοινότητες της υπαίθρου για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, είπε ότι πρώτα από όλα χρειάζεται ασφαλές οδικό δίκτυο, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες των μελών της Επιτροπής ότι θα πρέπει η κατασκευή του νέου δρόμου Λεμεσού-Σαϊττά να συνεχίσει, να μην σταματήσει το έργο μόνο στην Α1 φάση μέχρι την Παλώδια, έργο το οποίο έπρεπε έτσι κι αλλιώς να γίνει λόγω των χρημάτων, που εισέπραξε το κράτος από τις εκπαιδευτικές αναπτύξεις, για να γίνει το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Επίσης, είπε πως χρειάζονται σχολεία, χρειάζονται ιατρικά κέντρα, η δημιουργία συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας και να δοθούν κίνητρα σε νέους ανθρώπου να επιστρέψουν στα χωριά, να δημιουργήσουν κάποιες δουλειές για να ανοίξουμε νέες θέσεις εργασίας.

Ως προβληματισμό έθεσε και το ζήτημα των τραπεζών, αφού υπενθύμισε ότι όλη η ύπαιθρος της Λεμεσού σήμερα έχει μόνο ένα υποκατάστημα μιας Τράπεζας, μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Δειτε Επισης

Πτώση κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο
Εργασιακά: Αποκλίσεις και διαφωνίες, αλλά στη μεγάλη εικόνα κοινές προσεγγίσεις
Προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για δικαστήριο εκποιήσεων
Οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα κατάργησης βίζας για ΗΠΑ-Τι δηλώνει ο Πρόεδρος
Νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και εργοδότησης σε καινοτόμους και αειφόρους γεωργικούς κλάδους
ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία: Θέλει όριο όσον αφορά το εμβαδόν η Κομισιόν
Πέτρος Ξενοφώντος: Κρίσιμος ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-27
Υπό τροποποίηση με φόντο το Repower EU το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα με καυτή ατζέντα- Τα θέματα στο τραπέζι
Μηνύματα Χριστοδουλίδη για εκποιήσεις-Μόνιμες λύσεις και όχι περιστασιακές πρωτοβουλίες