Σε πλήρη εξέλιξη οι επενδύσεις και οι πρωτοβουλίες της Microsoft στην Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επενδύσεις και οι πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει η Microsoft στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, σε συνάντηση με δημοσιογράφους με θέμα «Τεχνολογία και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Πράξη», τόσο η επένδυση μέσω των data centers (DCs) όσο και η πρωτοβουλία GR for Growth είναι σε πλήρη εξέλιξη και συνεχίζονται κανονικά. Σε ό,τι αφορά το Skilling, «είμαστε ήδη στις 40.000 εκπαιδεύσεις (με στόχο τις 100.000), συμπεριλαμβανομένων 4.500 εκπαιδεύσεων στο Δημόσιο», είπε.

Η αδειοδότηση του έργου των DCs προχωρά κανονικά και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Αναφερόμενος γενικότερα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του DC, είπε ότι βιώνουμε δύο τεράστιες αλλαγές παράλληλα, την ψηφιοποίηση σχεδόν των πάντων σε αυτό που αποκαλούμε πλέον 4η βιομηχανική επανάσταση και τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που οδηγείται κυρίως από την κλιματική κρίση και άλλα παγκόσμια γεγονότα που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση.

Στη συμβολή αυτών των δύο αλλαγών, βρίσκουμε χιλιάδες κέντρα δεδομένων που λειτουργούν όλο το 24ωρο για να υποστηρίξουν ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων υπηρεσιών. Όταν αναφερόμαστε στο Cloud, μιλάμε στην πραγματικότητα για τα δεδομένα που αποθηκεύονται στα κέντρα δεδομένων - τα κτίρια που στεγάζουν τράπεζες μονάδων επεξεργασίας. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ενέργεια που χρησιμοποιούν τα κέντρα αυτά αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως, πρόσθεσε.

Microsoft - Πράσινες πρακτικές

Η δέσμευση της Microsoft, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί είναι μέχρι το 2025 η εταιρεία να έχει κάνει τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - που σημαίνει ότι θα έχουμε συμβάσεις πράσινης ενέργειας για το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται από όλα τα κέντρα δεδομένων, τα κτίρια και τα campuses παγκοσμίως (PPAs). Αυτή η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας -από μετακινήσεις, μέχρι packaging- με σκοπό το 2030 η Microsoft να είναι carbon negative. Μέχρι το 2050, η Microsoft έχει δεσμευτεί να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει η εταιρεία -είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975. Σε αυτή την κατεύθυνση, επενδύονται ένα δισ. για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τεχνολογιών μείωσης, δέσμευσης και απομάκρυνσης του άνθρακα (carbon reduction, capture and removal), είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Η προσπάθεια για εναλλακτικές πηγές ενέργειας εξετάζει και μελλοντικές λύσεις για τα DCs, όπως αυτή του «πράσινου» υδρογόνου, δεδομένου ότι έχει αποδειχτεί πως οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας χωρίς αέρια θερμοκηπίου, πρόσθεσε.

Πράσινο Οικοσύστημα Microsoft

O κ Μιχαλόπουλος έκανε εκτενή αναφορά και στο πράσινο οικοσύστημα που δημιουργεί η εταιρία στους ακόλουθους πυλώνες:

Αναλυτικότερα αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/SKILLING: Μέσω εκπαίδευσης και πιστοποίησης σε Green Skills, δωρεάν και διαθέσιμη στα ελληνικά για πρώτη φορά. Για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε επίπεδο net zero, χρειαζόμαστε πράσινες πρακτικές και αντίστοιχες δεξιότητες. Οι εργοδότες - και ειδικά ίσως οι μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις - θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε upskilling που εστιάζει στη βιωσιμότητα, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Πρέπει να έχουμε sustainability-fluent ανθρώπους, για να διασφαλίσουμε ένα πραγματικά πράσινο μέλλον. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση/πιστοποίηση βοηθάει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Μας εξοπλίζει με γνώσεις και δεξιότητες για τη δημιουργία βιώσιμων ψηφιακών λύσεων. Από στρατηγικές βιώσιμου σχεδιασμού, μέχρι δημιουργία πιο φιλικών στο περιβάλλον υπηρεσιών, λύσεων, προϊόντων, μέχρι τη χρήση ψηφιακών δεδομένων και την επιρροή τους στο περιβάλλον, πρόσθεσε.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ/ΠΕΛΑΤΕΣ: Όπως επισήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος, μέσω συνεργατών/πελατών, χτίζουμε μαζί ένα πιο πράσινο μέλλον. Η Microsoft προσφέρει τεχνολογία με built-in οφέλη που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Πέρα από το συνολικό καλό, οι λύσεις που παρέχονται μειώνουν κατανάλωση και waste - άρα και κόστος, συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη, στην κερδοφορία και ενδυναμώνουν ολιστικά το brand.

Το παράδειγμα της ΔΕΗ

Ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας της χώρας έγινε 98% πιο energy efficient με τη μετάβασή του στο Cloud, ψηφιοποιώντας τις δραστηριότητές της, βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες παραγωγής και διανομής ενέργειας, συλλέγοντας και αναλύοντας τα δεδομένα.

EMISSIONS IMPACT DASHBOARD: Ένα εργαλείο που βοηθάει τις επιχειρήσεις στην εκτίμηση των εκπομπών άνθρακα. Μπορεί κάθε εταιρεία να παρακολουθήσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές που σχετίζονται με τη χρήση του Cloud, να υπολογίσει τις εκπομπές που αποφεύγονται συνολικά σε όλες τις λειτουργίες της, να επιλέξει λύσεις όπως αυτή της ΔΕΗ, που τις βοηθάει να γίνουν «πράσινες».

START-UPS: Μέσω της προσπάθειας με συνεργάτες όπως η Endeavor πιο πρόσφατα, όπως η StartUp Pathways μεταξύ άλλων που εστιάζουν στις StartUp, και συγκεκριμένα σε νεοφυείς επιχειρήσεις που ανήκουν στο portfolio βιωσιμότητας. Το παράδειγμα της DigiSec: με το βραβευμένο καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης πτηνών το οποίο αποτρέπει τη σύγκρουσή τους σε ανεμογεννήτριες - προστασία της πανίδας σε συνδυασμό με αποτελεσματική διαχείριση των ανεμογεννητριών.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: Μέσω της καινοτομίας που σχετίζεται με OpenAI και ChatGPT. Ο ρόλος αυτών των νέων τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος μελλοντικά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Σε θέματα βιωσιμότητας μέσω chatbots, εικονικών βοηθών και άλλων διεπαφών συνομιλίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημασία της βιωσιμότητας και να τους ενθαρρύνει να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ MONITORING: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων, όπως η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα των υδάτων και η βιοποικιλότητα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό προτύπων και τάσεων με την πάροδο του χρόνου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση της περιβαλλοντικής πολιτικής και των προσπαθειών διατήρησης.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ: Tο AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και τη μείωση των αποβλήτων προβλέποντας τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας τα επίπεδα αποθεμάτων και εντοπίζοντας ευκαιρίες για βελτιώσεις στις διαδικασίες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων.

ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιώσιμο σχεδιασμό δημιουργώντας βελτιστοποιημένα σχέδια με βάση περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το φως του ήλιου, ο άνεμος και η θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα κτίρια και υποδομές.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: Xρήση για γεωργία ακριβείας, για τη βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων όπως νερό και λίπασμα. Μπορεί να βοηθήσει στη λήψη πιο ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των καλλιεργειών, τη μείωση αποβλήτων και την αύξηση των αποδόσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα