EKT: Στις 50 μονάδες η αύξηση των επιτοκίων

Σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαψεύδοντας εκτιμήσεις ότι λόγω της ρευστής κατάστασης συνεπεία των προβλημάτων της Credit Suisse θα προχωρούσε σε αύξηση 25 μονάδων. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός».

Παράλληλα σε δελτίο Τύπου, ύστερα από τη συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εντάσεις στην αγορά και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, εάν απαιτηθεί, για να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Διαβεβαίωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός με ισχυρή θέση τόσο σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο όσο και τη ρευστότητα και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παραχωρήσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης αν χρειαστεί και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Η ΕΚΤ τονίζει ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ ψηλός για μεγάλη περίοδο. «Συνεπώς το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά του επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Έτσι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 3,00%, η διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης στο 2,50% και το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,50%.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ από το τέλος του περασμένου Ιουλίου με την σωρευτική αύξηση 350 μονάδων βάσης.

Μακροοικονομικές προβλέψεις

Η ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητα και τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις του προσωπικού της, σημειώνοντας ότι αυτές οριστικοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου πριν την πρόσφατη εμφάνιση των εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ως εκ τούτου, αυτές οι εντάσεις συνεπάγονται πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις βασικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, αναφέρει και προσθέτει: Πριν από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, η βασική πορεία για τον μετρούμενο πληθωρισμό είχε ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, κυρίως λόγω της μικρότερης συμβολής των τιμών της ενέργειας από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Τα στελέχη της ΕΚΤ βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 5,3% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται το Φεβρουάριο και η ΕΚΤ αναμένει ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,6% το 2023, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από προηγούμενες κρίσεις προσφοράς και το άνοιγμα της οικονομίας θα εξασθενούν και καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μειώνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Προβλέψεις για την ανάπτυξη

Οι βασικές προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 έχουν αναθεωρηθεί έως και 1,0% κατά μέσο όρο ως αποτέλεσμα τόσο της πτώσης των τιμών της ενέργειας όσο και της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της οικονομίας στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.

Στη συνέχεια, τα στελέχη της ΕΚΤ αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω, στο 1,6%, τόσο το 2024 όσο και το 2025, υποστηριζόμενη από μια ισχυρή αγορά εργασίας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2024 και το 2025 είναι ασθενέστερη από ό,τι προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Δειτε Επισης

Εκτός μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου η πρώην Λαϊκή-Άλλαξε χέρια το 4,8% που κατείχε o εκκαθαριστής
Ανεξάρτητο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της AstroBank η Νατάσα Πηλείδου
Βελτίωση στις εισπράξεις των κυπριακών ΜΕΔ-Νέες θετικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις αναμένει ο Morningstar DBRS
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Κλαούντια Μπουχ (SSM): Τα εμπορικά ακίνητα σημαντικός κίνδυνος για τις τράπεζες
Το…restart της Alpha Bank Κύπρου-Αναπτυξιακό πλάνο σε πλήρη εξέλιξη για να μεγαλώσει στην κυπριακή αγορά
Ανανέωση εντολής και ψήφος εμπιστοσύνης στον Πανίκο Νικολάου από το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου
DBRS: Σε υψηλό τέμπο οι επιδόσεις στις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες το 2025
Συμμόρφωση με Κανονισμό DORA: Ανάγκη για ψηφιακή ανθεκτικότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα
Χρίστος Γιακουμής: Βασικές προκλήσεις εφαρμογής του DORA και πώς να τις αντιμετωπίσετε