Πέραν των €115 εκ. οι Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί το "Κεντρικό Μητρώο Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας" του Γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου. Στην Κύπρο, για το έτος 2022, καταχωρήθηκαν στο Σύστημα ΚΜΚΕ Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας για τις οποίες δόθηκε το έννομο δικαίωμα λήψης της Ενίσχυσης συνολικού ποσού €115.274.897,51 που αφορούσε 72 Προγράμματα και η καταχώρηση έγινε από 227 χρήστες από 17 διαφορετικές αρμόδιες Αρχές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, λειτουργός του Γραφείου, μετά από παράκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τον Δεκέμβριο σε όλα τα κράτη μέλη την εμπειρία της Κύπρου στη δημιουργία και υλοποίηση του Συστήματος Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, με σκοπό να εξεταστεί η εφαρμογή του υποχρεωτικά από όλα τα κράτη μέλη. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Κανονισμού (ΕΕ) 1407/2013.

Το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΚΜΚΕ) ολοκλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας, στις 3 Ιανουαρίου 2023.

Η 1η Φάση που αφορά τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας λειτουργεί ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και έχουν ήδη τροχοδρομηθεί οι ενέργειες για τη λειτουργία της 2ης Φάσης που αφορά τις υπόλοιπες Κρατικές Ενισχύσεις. "Αυτό αποτελούσε έναν σημαντικό στόχο του Γραφείου, ο οποίος έχει επιτευχθεί με την επιμονή και τη συνεχή προσπάθεια, τόσο των λειτουργών του Γραφείου όσο και με τη συνεργασία όλων των λειτουργών των αρμοδίων Αρχών", αναφέρει στην ανακοίνωση του το Γραφείο της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλας Μιχαηλίδου.

To συνολικό ποσό των Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας που χορηγήθηκε κατά το 2022 κατανεμήθηκε σε τρία από τα πέντε Μητρώα Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας. Το Γενικό Μητρώο πήρε €105.791.047,56, το Μητρώο Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος €8.762.060,90 και το Μητρώο Γεωργίας €721.789,05. Το Μητρώο Αλιείας και το Μητρώο Οδικών Μεταφορών δεν έλαβαν χορηγία.

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, καταχωρεί σε ένα άλλο σύστημα τα σωρευτικά ποσά ανά τριετία για τα Μητρώα Γεωργίας και Αλιείας, γιατί για αυτά υπάρχουν εθνικά όρια (€8.934.792 και €1.090.000 αντίστοιχα), τα οποία διαφοροποιούνται ανά κράτος μέλος.

"Το Γραφείο παραμένει πάντα δίπλα στις αρμόδιες Αρχές, υποστηρίζοντας την εφαρμογή και λειτουργία της 1ης Φάσης του ΚΜΚΕ, και στοχεύει και ευελπιστεί στην εφαρμογή της 2ης Φάσης του ΚΜΚΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, το Γραφείο είναι πάντα στη διάθεση όλων των αρμοδίων Αρχών για υποστήριξη, καθοδήγηση και εκπαίδευση για την αποτελεσματική εφαρμογή και λειτουργία του ΚΜΚΕ", αναφέρει το Γραφείο της Εφόρου, ευχαριστώντας τις Αρμόδιες Αρχές για τη συνεργασία, καθώς και το Τμήμα Πληροφορικής για τη στήριξη και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής και λειτουργίας της 1ης Φάσης του ΚΜΚΕ.

Δειτε Επισης

Επιτυχής εθελοντική αιμοδοσία στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου
Η αλυσίδα καταστημάτων foodhaus τώρα στην εφαρμογή Ablebook
C. Philipsborn: Αυξημένη η εμπιστοσύνη στον επενδυτικό τομέα της Κύπρου
Χάρης Πίστος: Η προσαρμογή το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επαγγελματικών υπηρεσιών
Οι καλύτεροι άνθρωποι χτίζουν τις καλύτερες επωνυμίες
My Creative Ideas: Ολοκληρωτικές προσεγγίσεις στο σύγχρονο μάρκετινγκ
ΤΕΠΑΚ: Δωρεάν εκπαίδευση για όσους φροντίζουν άτομα με alzheimer και άλλα είδη άνοιας
Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Έναρξη β’ κύκλου υποβολής αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ