Παν. Κύπρου: Επεκτείνεται με νέες εγκαταστάσεις για σχεδόν 14.000 φοιτητές

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το αναθεωρημένο γενικό χωροταξικό σχέδιο πανεπιστημιούπολης (master plan) του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αγλαντζιά, το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για 13.820 φοιτητές μέχρι το έτος 2030, ανάπτυξη η οποία εμπίπτει στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας.

Μεταξύ άλλων, το master plan προβλέπει ότι η Πανεπιστημιούπολη στην Αθαλάσσα και αυτή στην Ακαδημία, καθώς και τοποθεσίες στην παλιά Λευκωσία, θα αποτελέσουν τους κύριους χώρους του πανεπιστημίου.

Βασικοί στόχοι του προτεινόμενου έργου

Όπως αναφέρεται στην Περιβαλλοντική Μελέτη που κατατέθηκε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει στο να καταστεί ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, που να διακρίνεται στο διεθνή χώρο για την προαγωγή της επιστήμης, του πνεύματος και του πολιτισμού.

Επίσης, όραμά του Πανεπιστημίου είναι να καταστεί η Πανεπιστημιούπολη μια πράσινη και έξυπνη πόλη, η οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ευέλικτο τρόπο, τις μελλοντικές προκλήσεις ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, σε ένα ταχύτατα μεταλλασσόμενο πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους παρουσιάζει την μελέτη για τη στρατηγική ανάπτυξης των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Τι θα περιλαμβάνει η προτεινόμενη ανάπτυξη

Οι βασικοί στόχοι για το χώρο που προβλέπει το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο (master plan) περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Η Πανεπιστημιούπολη στην Αθαλάσσα, μαζί με την Πανεπιστημιούπολη στην Ακαδημία και τοποθεσίες στην παλιά Λευκωσία θα αποτελέσουν τους κύριους χώρους παρουσίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε τρία βασικά κέντρα.
  • Η Πανεπιστημιούπολη στην Αθαλάσσα θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει 11,500 φοιτητές, 1,000 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού και 1,000 μέλη διοικητικού προσωπικού.
  • Η πυκνότητα δόμησης που προτείνεται για την Πανεπιστημιούπολη είναι της τάξης του 30%.
  • Το Πανεπιστήμιο υιοθετεί Ενεργειακή Πολιτική με βάση τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και διεθνώς εφαρμοσμένα μοντέλα και πρακτικές. Τα ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να προωθηθούν περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει στη σταδιακή μετεγκατάσταση των περισσότερων δραστηριοτήτων που στεγάζονται σε προσωρινούς χώρους εκτός της Πανεπιστημιούπολης, σε μόνιμες εγκαταστάσεις εντός της Πανεπιστημιούπολης στην Αθαλάσσα μέχρι το έτος 2025.

Τι προηγήθηκε

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης βασίστηκε στο αρχικό Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο το οποίο συντάχθηκε το 1994, μετά από την ολοκλήρωση ενός Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της Πανεπιστημιούπολης το 1996. Το αρχικό Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο βασίστηκε σε πρόνοιες ανάπτυξης του Πανεπιστημίου για 4.300 φοιτητές.

Το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της Πανεπιστημιούπολης στην Αθαλάσσα έχει υποβληθεί από τότε σε αρκετές διαφοροποιήσεις. Το 2008 αναθεωρήθηκε από εξειδικευμένους εξωτερικούς Συμβούλους.

Το 2015, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάθεσε μετά από νέο Διαγωνισμό, την αναθεώρηση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της Πανεπιστημιούπολης σε νέους Συμβούλους. Η αναθεώρηση και η τελική πρόταση των Συμβούλων ολοκληρώθηκε το 2019.

Η νέα αναθεωρημένη πρόταση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της Πανεπιστημιούπολης, περιλαμβάνει πρόνοιες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για 13.820 φοιτητές μέχρι το έτος 2030 και παρουσιάζεται με λεπτομέρεια στο βιβλιάριο «University of Cyprus Masterplan, 2019» των Συμβούλων ADP.

Η Πανεπιστημιούπολη σήμερα

Η Πανεπιστημιούπολη σήμερα, στα βορειοδυτικά αποτελείται από ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και ιδιωτικές οικιστικές μονάδες, ατόμων μέσης εισοδηματικής τάξης. Στα νότια και νοτιοδυτικά της Πανεπιστημιούπολης βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Αθαλάσσας το οποίο περιλαμβάνει και το Δάσος της Αθαλάσσας. Η νοτιοανατολική γωνιά της Πανεπιστημιούπολης εμπίπτει στη Νεκρή (Ουδέτερη) Ζώνη και ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες που παρουσιάζουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου.

παν κύπρου

Πηγή φωτογραφίας: ΜΕΕΠ για την πανεπιστημιούπολη Πανεπιστημίου Κύπρου στην Aθαλάσσα

Δειτε Επισης

Η αναθεώρηση έργων για τo οδικό δίκτυο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα στο τραπέζι ΕΤΕΚ-Μαρίας Παναγιώτου
Τρεις μοναδικές πολυτελείς κατοικίες στη Λεμεσό από την Gordian
Adonis Heights by Cyfield: Η νέα ανάπτυξη στην καρδιά και στο πιο ψηλό σημείο της Αγλαντζιάς
ΕΒΕ Λάρνακας: Ιδανικός χώρος για στέγαση εταιρειών το παλαιό αεροδρόμιο-Σε άθλια κατάσταση το κτίριο
Έπεσαν υπογραφές για έργα ΣΒΑΚ ύψους €4,3 εκατ. στην Επαρχία Λάρνακας
Μείωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών το 2024-Ποια είχαν την μεγαλύτερη πτώση
Ria Court 89: Ο Όμιλος Πανίκκος Λειβαδιώτης επεκτείνει την γκάμα των ακινήτων του
Μεικτή ανάπτυξη 19 ορόφων στην περιοχή Άριελ στη Λεμεσό-Κτίριο 90 μέτρων με καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα
GoGordian: Το νέο σου σπίτι στη Λευκωσία σε περιμένει
Ο οδικός χάρτης για την Μαρίνα Πάφου...«Ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα αυξήσει το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών»