Powered by

Ανοικτοί λογαριασμοί Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη, ρυθμιστής ο ΔΗΣΥ

Δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα συνθέσουν το ζευγάρι της δεύτερης Κυριακής των προεδρικών εκλογών, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να περιορίζεται στην τρίτη θέση και να αρκείται σε ρόλο ρυθμιστή ενόψει του δευτέρου γύρου.

Διαβάστε εδώ: Κλείνουν το μάτι στον ΔΗΣΥ, Χριστοδουλίδης-Μαυρογιάννης

Σύμφωνα με τα τελικά παγκύπρια αποτελέσματα, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε 32,04% των ψήφων (127.305 ψήφοι) ακολουθούμενος από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 29,60% (117.627). Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Αβέρωφ Νεοφύτου έλαβε 26,11% των ψήφων (103.755).

Την τέταρτη θέση έλαβε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με 6,04% των ψήφων (24.002) ακολουθούμενος από τον Αχιλλέα Δημητριάδη με 2.,04% (8.124), τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη με 1,59% (6.321), τον Γιώργο Κολοκασίδη με 1,33% (5.284), τον Αλέξιο Σαββίδη με 0,60% (2.393), τον Χαράλαμπο Αριστοτέλους με  0,22% (866), την Τσελεστίνα Ντε Πέτρο με 0,14% (574), τον Ανδρόνικο Ζερβίδη με 0,09% (341), την Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός με 0,08% (331), τον Ανδρέα Ευστρατίου με 0,08% (299) και τον Λουκά Σταύρου με 0,04% (165).

Από τους 561.273 εγγεγραμμένους εκλογείς ψήφισαν 404.403 (72,05%). Η αποχή ήταν 156.870 άτομα ή 27.95%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 397.387 ή 98,27%, τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 5.346 ή 1,32%  και τα λευκά ήταν 1.670 ή 0,41%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε εν πολλοίς τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και τα σημερινά exit polls, που ήθελαν τον υποστηριζόμενο από τα κόμματα του ενδιαμέσου χώρου, τον κ. Χριστοδουλίδη, να κόβει πρώτος το νήμα, και τους κ.κ. Μαυρογιάννη(σ.σ. υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ) και Νεοφύτου να διεκδικούν την δεύτερη θέση.  

Ωστόσο, η κάλπη είναι σαφές πως επεφύλαξε εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τις ποσοτικές επιδόσεις των υποψηφίων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε μεν την πρωτιά του (32.04%), όμως η λιγότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο, δείχνει να αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας. Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη από τρεις ποσοστιαίες μονάδες διαφορά του Ανδρέα Μαυρογιάννη (29.61%) από τον Αβέρωφ Νεοφύτου (26.11%) προκαλεί με τη σειρά της αίσθηση, μιας και οι προεκλογικές εκτιμήσεις προϊδέαζαν για αμφίρροπη μάχη που θα κρινόταν σε αυτό που είθισται να λέμε στο νήμα.    

Στους νικητές των εκλογών εκ των πραγμάτων κατατάσσεται ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου (6.03%), ο οποίος με μεγάλη άνεση κατέλαβε την τέταρτη θέση και επιβεβαίωσε για μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση την καθιέρωση του κόμματός του στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Από την άλλη, κατώτεροι των προσδοκιών αποδείχθηκαν οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, μικροί και μεγάλοι. Το 2.05% του Αχιλλέα Δημητριάδη, το 1.59% του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και το 1.33% του Γιώργου Κολοκασίδη, είναι ασφαλώς ποσοστά που δεν ανέμεναν στα επιτελεία τους και που διέψευσαν προφανώς τις προσδοκίες τους.

Σε κομματικό επίπεδο, οι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου από την μια(σ.σ. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) και το ΑΚΕΛ από την άλλη, είναι αυτές που εύλογα μπορούν να αισθάνονται νικητές και να πανηγυρίζουν. Με τον μεν κεντρώο χώρο να βλέπει υποψήφιό του να διεκδικεί μέχρι τέλους την Προεδρία της Δημοκρατίας έπειτα από την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2003 από τον πρώτο γύρο, με την στήριξη ωστόσο τότε και του ΑΚΕΛ.

Του ΑΚΕΛ, το οποίο με την σειρά του βλέπει τον δρόμο προς την εξουσία να μοιάζει ανοικτός όσο ποτέ άλλοτε μετά την παράδοση της εξουσίας το 2013 από τον Δημήτρη Χριστόφια, αφού στις δύο τελευταίες απόπειρες με Σταύρο Μαλά, το 2013 και το 2018, το εμπόδιο Νίκος Αναστασιάδης έμοιαζε-και αποχείχθηκε- ανυπέρβλητο. 

Δεδομένων των συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώθηκαν κατά τον σημερινό πρώτο γύρο, γίνεται ξεκάθαρο πως κομβικής σημασίας για το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής θα είναι η απόφαση που θα λάβει ο ΔΗΣΥ, οι ψήφοι του οποίου δύναται και να κρίνουν και τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ουδόλως ανεπαίσθητο ταυτόχρονα, και το ποσοστό του Χρίστου Χρίστου, το οποίο επίσης με τη σειρά του δύναται να δώσει σημαντική ώθηση στον υποψήφιο προς τον οποίο θα κινηθεί, είτε με τις ευλογίες της ηγεσίας του κόμματος είτε όχι. 

Δειτε Επισης

ΧΑΚ: Κέρδη στο ξεκίνημα της εβδομάδας
Αύξηση καταθέσεων κατά €357,1 εκ. τον περασμένο Φεβρουάριο
Ανοίγει κύκλο συναντήσεων με τις διευθύνσεις των τραπεζών ο Κεραυνός
ΟΕΒ: Συνάντηση με Πόπη Κανάρη με επίκεντρο το ΓΕΣΥ
Πήγαν έξω από την Βουλή και φώναξαν κατά των εκποιήσεων
Σαφείς υποδείξεις Κεραυνού στις τράπεζες για επιτόκια, ΜΕΔ και χρεώσεις
Η πρώτη Κεραυνού στη Βουλή και τα φλέγοντα θέματα στο τραπέζι
«Να καταστεί η Λάρνακα ένας ποιοτικός και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός»
Οι τομείς με τις περισσότερες και τις λιγότερες κενές θέσεις εργασίας
Μόνο μέσω Τax For All όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για ΦΠΑ και VIES