Ώθηση στο κέντρο της Λεμεσού-Άνοιξε ο δρόμος για ψηλά κτίρια
15:05 - 21 Φεβρουαρίου 2023
Το δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ακόμη περισσότερες επενδύσεις στο κέντρο της Λεμεσού, ανοίγει διάπλατα το «Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού» που εκπόνησε και δημοσιοποίησε στις αρχές του χρόνου το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, με την εξέλιξη αυτή να αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία που θέλει να διαγράψει το κέντρο και το δυτικό κομμάτι της πόλης.
Διαβάστε ακόμη:
- Βερεγγάρια: Έτσι θα είναι το αναγεννημένο θρυλικό ξενοδοχείο (pics)
- Δρ. Ν. Μαστρογιαννόπουλος: Έρευνα και καινοτομία χωρίς εκπτώσεις
Πρόκειται για ένα σχέδιο ανάπτυξης που περιλαμβάνει σειρά μέτρων και πολιτικών που δύνανται να λειτουργήσουν ως κίνητρα για τους επίδοξους επενδυτές, δίνοντάς τους πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε υλοποίηση των σχεδιασμών τους προς ανάπτυξη της περιοχής μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού, όπου υπήρχαν παλιά βιομηχανικά κτίρια τα οποία και εγκαταλείφθηκαν.
Ανάμεσα σε άλλα, με το «Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού» παραχωρούνται πολεοδομικά κίνητρα για ανέγερση υψηλών κτιρίων, αφού το Σχέδιο προσφέρει υψηλούς συντελεστές δόμησης που φτάνουν έως και 0,3, δηλαδή κτίρια που φτάνουν μέχρι και 120 μέτρα και αντιστοιχούν σε 30 ορόφους.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε ξανά το InBusinessNews, τεράστια φιλέτα γης που ήταν για χρόνια ανεκμετάλλευτα στην περιοχή Τσιφλικούδια (κεντροδυτικά της πόλης), έχουν αγοραστεί και προορίζονται για μεγάλες αναπτύξεις πολυώροφων κτιρίων που θα στεγαστούν μέσα ξένες εταιρείες.
Διαβάστε ακόμη:
- Ανάρπαστα οικόπεδα και χωράφια αξίας εκατομμυρίων στη Λεμεσό
- Δυτική Λεμεσός: Μεγάλα deals για ακίνητα με άρωμα τεχνολογίας
Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την κατασκευή της Ακταίας Οδού η οποία προγραμματίζεται να ενώσει την περιοχή του παλιού λιμανιού/μαρίνας Λεμεσού με την περιοχή του νέου λιμανιού, πρόκειται να δώσουν περαιτέρω ώθηση και αίγλη στην πόλη, ώστε να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.
Οι επενδυτές, μετά την αγορά της γης, βρίσκονταν σε αναμονή της εξαγγελίας των νέων πολεοδομικών ζωνών, κάτι που έγινε μέσα από το νέο Σχέδιο. Ανάμεσα στα πλάνα τους, είναι η ανέγερση υψηλών κτιρίων, τα οποία θα προορίζονται για στέγαση εταιρειών. Επιπρόσθετα, υπάρχει ενδιαφέρον από τους ίδιους επενδυτές, για δημιουργία χώρων πολιτισμού.
Ετοιμάζουν master plan οι επενδυτές
Πρόκειται για μια άκρως σημαντική εξέλιξη για την πόλη της Λεμεσού, καθώς η πρώτη προσπάθεια για ανάπλαση της περιοχής έγινε πριν από 20 χρόνια και έκτοτε ακολούθησαν πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πηγή της αγοράς, μιλώντας στο InBusinessNews, ανέφερε ότι το Σχέδιο που δημοσιεύθηκε βρίσκει σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους τους επενδυτές της περιοχής, καθώς συγκλίνει αρκετά με το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε και είναι κάτι που το ανέμεναν για να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους.
Η ίδια πηγή, πρόσθεσε ότι οι επενδυτές ετοιμάζουν ένα master plan της περιοχής το οποίο σκοπεύουν να το παρουσιάσουν στις αρμόδιες Αρχές. Ειδικότερα, για την ετοιμασία του master plan, οι επενδυτές βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλο αρχιτεκτονικό οίκο του εξωτερικού.
Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού: Το όραμα και τι περιλαμβάνει
Το «Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού» αφορά τον λεπτομερή σχεδιασμό της περιοχής του κέντρου της πόλης, που κατά την παρούσα Αναθεώρηση περιλαμβάνει και την περιοχή μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού. Στο ίδιο πλαίσιο, κρίνεται επιβεβλημένη και η επεξεργασία κατάλληλων πολιτικών και προνοιών με στόχο την ικανοποίηση των πολεοδομικών προκλήσεων πού αφορούν την περιοχή.
Ουσιαστικά, το όραμα για την περιοχή, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο, είναι «η ανάδειξη του αστικού κέντρου ως πόλος κοινωνικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, που θα προάγει την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, την πολιτιστική δημιουργία και συμμετοχή, και εν γένει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του».
Η Αναθεώρηση του Σχεδίου με τα νέα του όρια, αποτελεί επιδίωξη και του Δήμου Λεμεσού που επιζητά την αναζωογόνηση και σωστή αξιοποίηση τόσο του κέντρου της πόλης όσο και της υποβαθμισμένης (πρώην) μικτής βιομηχανικής περιοχής μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού.
Η περιοχή του Σχεδίου καλύπτει έκταση περίπου 3,650 τ. εκταρίων και περιλαμβάνει δύο σαφή τμήματα:
(α) το συμπαγές κέντρο της πόλης, δηλαδή τον γεωγραφικό και λειτουργικό της πυρήνα, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, και
(β) την περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ της λεωφόρου Ρούσβελτ, στα βόρεια, τη μαρίνα και το παλιό λιμάνι, στα ανατολικά, και το νέο λιμάνι, στα δυτικά.
Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανική περιοχή δυτικά του παλιού λιμανιού, που για χρόνια έμεινε ανεκμετάλλευτη και σε μερικές περιπτώσεις και ερειπωμένη, κατά τον 20ο αιώνα είχε γνωρίσει ανάπτυξη.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Το Κεραμείο Λεμεσού, τις εγκαταστάσεις της ΚΕΟ, που περιλαμβάνουν την οινοβιομηχανία και το ζυθοποιείο, τις εγκαταστάσεις των πρώην οινοβιομηχανιών της ΛΟΕΛ, ΣΟΔΑΠ, ΕΤΚΟ και Παντελίδη, το εμφιαλωτήριο των Αδελφών Λανίτη, τις εγκαταστάσεις της Συνεργατικής Χαρουπιών, που περιλαμβάνει τον χαρουπόμυλο και αποθήκες, και τα δημοτικά σφαγεία.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το «Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού» ΕΔΩ.