Μειώθηκε στο 17% από 30% ο συντελεστής έκτακτης εισφοράς για άμυνα επί τόκων
InBusinessNews 17:45 - 08 Δεκεμβρίου 2023
Με 31 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 16 αποχές η Ολομέλεια ενέκρινε την Παρασκευή πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμο, ώστε ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας, ποσοστού ύψους 30% που επιβάλλεται σε τόκους που λαμβάνουν ή πιστώνονται κάτοικοι στη Δημοκρατία, να μειωθεί στο 17%.
Την πρόταση κατέθεσαν οι Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ηλίας Μυριάνθους, βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Πάφου και Σταύρος Παπαδούρης, βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού.
Απορρίφθηκαν τροπολογίες του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ και ομόφωνα εγκρίθηκε μια τροπολογία της ΕΔΕΚ για να απαλλάσσονται από αυτή τη φορολογία τα ποσά που επιδικάζονται για σκοπούς αναπηρίας ή και θανάτου ασφαλισμένων πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών οι εισηγητές ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αναμένεται να επιφέρουν μείωση, αλλά αύξηση στα κρατικά έσοδα, καθότι ενθαρρύνεται η αποταμίευση, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των καταθέσεων.
Παράλληλα, επισήμαναν ότι η μικρή αύξηση που παρουσιάζουν τα καταθετικά επιτόκια αναμένεται να συμβάλει θετικά στην αύξηση των κρατικών εσόδων από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα επί των τόκων, ανεξαρτήτως της μείωσης του φορολογικού συντελεστή.
Περαιτέρω, τόνισαν ότι η Βουλή έχει το δικαίωμα να προωθεί προτάσεις νόμου που αφορούν στη μείωση φορολογιών στη βάση και σχετικής προηγούμενης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία αυτό είναι συνταγματικά θεμιτό, και ειδικότερα στην περίπτωση αυτή όπου η εκτελεστική εξουσία προφανώς και συμφωνεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθότι έχει καταθέσει νομοσχέδιο με πανομοιότυπες πρόνοιες.
Τοποθετήσεις Βουλευτών στην Ολομέλεια
Ο βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης, εκ των εισηγητών από πλευράς ΔΗΣΥ είπε ότι δεν επηρεάζονται τα έσοδα ή οι δαπάνες της αμυντικής θωράκισης ούτε και τα δημόσια έσοδα γενικότερα.
Είπε ότι η πρόταση κατατέθηκε την κατάλληλη στιγμή και διορθώνεται ένας από τους τελευταίους συντελεστές φορολογιών της περιόδου 2011-13 που δεν ήταν μόνιμες. Ανέφερε επίσης ότι είναι καιρός να ρυθμιστεί και το τέλος των 350 ευρώ που καταβάλλουν οι εταιρείες.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ίσως θα πρέπει να κατατεθεί κοινή τροπολογία για μη καταβολή τέλους για καταθέσεις όσων έχουν εισόδημα κάτω των 19,500 ευρώ κάτι που θα αποτελούσε σημαντική ελάφρυνση.
Ανέφερε επίσης ότι με τον πληθωρισμό μειώνεται η αξία των καταθέσεων και πρέπει να ενθαρρυνθεί η αποταμίευση γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρχει χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε λάθος να ξεκινά μια συζήτηση και "να ανοίγουμε τη βεντάλια για όλα".
Είπε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του απαντούσε με επιχειρήματα για την συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε. Ανέφερε επίσης ότι στα περί ενθάρρυνσης της αποταμίευσης απαντά ότι αποταμιεύουν όσοι έχουν πλεονάσματα και όχι οι μισθωτοί, που στα μισά του μήνα «δεν έχουν χρήματα στη τζέπη τους».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι προφανώς και δεν θα σωθούν τα νοικοκυριά με τα 16 εκ. ευρώ που θα απωλεσθούν το έτος, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα 16 αυτά εκ. θα μπορούσαν να δοθούν για να κτιστούν σχολεία, για τον τομέα της υγείας ή για τις ευάλωτες ομάδες.
Είπε επίσης ότι όταν πρόκειται να δώσουμε χρήματα στους λίγους προνομιούχους είμαστε γενναιόδωροι ενώ για τους πολλούς μη προνομιούχους «είμαστε τσιγκούνηδες και σπαγκοραμμένοι».
Διερωτήθηκε γιατί κάνουμε δώρο στους εκατομμυριούχους και επέκρινε κάποιους ότι κόπτονται για τα δημόσια οικονομικά και ενεργούν ως «δράκοι του νερού» και δεν τους ενδιαφέρει αν θα χάσει 90 εκ. το κράτος σε βάθος πενταετίας.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρο στις καταθέσεις. Υπενθύμισε ότι για το τέλος των 350 ευρώ για τις εταιρείες έγινε ήδη εξαγγελία από ΥΠΟΙΚ για ρύθμισή του.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι πρέπει να διαχωριστεί ότι άλλο είναι ο φόρος επί τόκων σε φυσικά πρόσωπα και άλλο στα νομικά και ότι η πρόταση βοηθά όσους τώρα αποκτούν συνείδηση αποταμίευσης και ενισχύει όσους ήδη έχουν.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι για το τέλος των 350 ευρώ συμφώνησε η Κυβέρνηση για την ανάγκη αναθεώρησης και δεσμεύτηκε να καταθέσει εισήγηση.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι παρά το ότι η έκτακτη εισφορά για την άμυνα καταβάλλεται εδώ και δεκαετίες, τα ποσά που εισπράχθηκαν έχουν λεηλατηθεί, κατά την έκφρασή του και κατέληξαν οπουδήποτε αλλού εκτός από την άμυνα, κάτι που χαρακτήρισε σκάνδαλο.
Είπε επίσης ότι διαφωνεί με το επιχείρημα για αύξηση των καταθέσεων λέγοντας ότι ένα νοικοκυριό με καταθέσεις 50.000 επωφελείται δέκα ευρώ το μήνα.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι τα χρήματα για την εισφορά για την άμυνα δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ στο σύνολό τους, καθώς μπαίνουν στο πάγιο ταμείο του κράτους και διατίθενται με διάφορους τρόπους.
Ανέφερε ότι με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής το κόμμα του θα επαναφέρει την πρότασή του για ταμείο αμυντικής θωράκισης για αγορά και συντήρηση οπλικών συστημάτων.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την μείωση στο 17% στο τέλος, δίνεται ώθηση και στο επιχειρείν και στα νοικοκυριά και διαφώνησε ότι αυτή η βουλή θέτει ταξικά κριτήρια με την ψήφιση φορολογιών.
Ο βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι πρέπει να ρυθμιστεί και το τέλος των 350 ευρώ που πληρώνουν οι εταιρείες λέγοντας ότι αναμένει από την Κυβέρνηση να καταθέσει ν/σ για το ζήτημα, ή αλλιώς θα κατατεθεί πρόταση νόμου.