Στο φουλ η αδειοδότηση για πολυκατοικίες-Λιγότερα, αλλά ακριβότερα τα νέα οικιστικά κτήρια

Εντατικά συνεχίζεται η ανέγερση νέων πολυκατοικιών, οι οποίες αν και είναι λιγότερες σε αριθμό, εντούτοις έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με πέρσι. Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μείωση κατέγραψαν οι άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν για οικιστικά (7,4%) και μη οικιστικά κτήρια (12,7%) την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συνολικά, εκδόθηκαν 3.610 άδειες οικοδομής για οικιστικά κτήρια σε σχέση με 3.610 την ίδια περίοδο του 2022, με αυξημένο, ωστόσο, εμβαδόν κατά 4,7%.

Αυξημένη η αξία
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τη μείωση των άδειων οικοδομής για οικιστικά κτήρια, η αξία τους αυξήθηκε το εννεάμηνο του 2023 κατά 22,1% ξεπερνώντας το €1,72 δισ. έναντι €1,41 δισ. το εννεάμηνο του 2022

Τονίζεται επίσης ότι παρά τη μείωση του συνολικού αριθμού αδειών οικοδομής που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η συνολική τους αξία κατέγραψε αύξηση 15,7%, ενώ άνοδος 2,9% καταγράφηκε και στο εμβαδόν τους.

Σχεδόν 5.000 πολυκατοικίες
Μπορεί ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που εκτιμάται ότι θα ανεγερθεί για μονοκατοικίες να μειώθηκε κατά 12,1%, φτάνοντας τις 2.095, αλλά οι μηχανές για οικιστικές πολυκατοικίες αναμένεται να δουλέψουν εντατικά. Συγκεκριμένα, με βάση τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2023 για οικιστικές πολυκατοικίες, προβλέπεται ότι θα ανεγερθούν 4.971 μονάδες σε σχέση με 3.996 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 24,4%.

Από την άλλη, οι οικιστικές μονάδες που αναμένεται να ανεγερθούν για διπλοκατοικίες υποχώρησαν κατά 5,3% στις 659 συγκριτικά με 696 την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς.

Παρόμοια είναι τα δεδομένα για μικτές πολυκατοικίες, στις οποίες καταγράφεται μείωση 5,8% στον αριθμό των οικιστικών μονάδων που αναμένεται να ανέλθουν στις 274 την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2023 από 291 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δειτε Επισης

«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κατοικίες και διαμερίσματα αυτή την βδομάδα από την Altamira Real Estate
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές