Ξεκαθαρίζει για Chevron ο Λετυμπιώτης-«Υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα»

«Υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα και τα δύο μέρη, μέσα από τις συγκλίσεις που προνοεί η συμφωνία, προχωρούν στην επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ερωτηθείς αναφορικά με την Chevron και το ζήτημα της αξιοποίησης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Σημειώνοντας πως η κάθε εταιρεία επιλέγει τη χρονική στιγμή που θα προβαίνει στις ανακοινώσεις που επιθυμεί, ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε ότι «εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνουμε ότι η παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε

ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του «Αφροδίτη», όπως αυτή επιβεβαιώθηκε από επιστολή που έλαβε την εταιρεία.

Στην επιστολή της η Chevron, κάνει αναφορά στα σημεία της επιστολής του Υπουργείου, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2023. «Ως εκ τούτου», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου, «με τη συναντίληψη που έχει πλέον επιτευχθεί, τα μέρη εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας τις επόμενες εβδομάδες, στη βάση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, για αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο «’Αφροδίτη’».

Ωστόσο, χθες σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, ημερομηνίας 3 Δεκεμβρίου,, η NewMed Energy, εκ των εταίρων της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη», ανέφερε ότι την 1η Δεκεμβρίου η Chevron απέστειλε απαντητική επιστολή στον Υπουργό Εμπορίου της κυπριακής κυβέρνησης, «και μεταξύ άλλων ζήτησε την αναβολή της ημερομηνίας για συμμόρφωση με το ορόσημο στο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού σχετικά με την έναρξη του FEED, προκειμένου, κατά τη διάρκεια της παράτασης αυτής, να διαμορφωθεί μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση ένα βέλτιστο πλάνο ανάπτυξης».

Δειτε Επισης

Και πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση του τερματικού-Μιλά με την κινεζική πρεσβεία ο Παπαναστασίου
Τι πρέπει να προσέξετε για το «Φωτοβολταϊκά για όλους»-Συμβουλές από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών
ΑΔΜΗΕ: Νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης με αναφορά στον Great Sea Interconnector
Φωτοβολταϊκά για Όλους: 1.220 αιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες-Τι δηλώνει για το αυξημένο ενδιαφέρον ο Πρόεδρος
Χορηγία για ΑΠΕ σε κατοικίες: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων
Πέγεια: Ηλιακό πάρκο μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Euro MED
Σε παραγωγή από την Energean και το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ
Η Gazprom στέλνει άλλα 42,4 mcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Eurostat: Μικρή μείωση, αλλά με διαχρονική αύξηση οι ΑΠΕ σε θέρμανση-ψύξη στην Κύπρο
Ουδέν σχόλιο, αλλά προανήγγειλε εξελίξεις για το τερματικό LNG ο Χριστοδουλίδης