Συστήνεται νέα εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση-Πώς μπαίνουν στην εξίσωση τα ΗΑΕ

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας και η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Abu Dhabi PJSC (TAQA), υπέγραψαν τη Δευτέρα Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι σκοπός του Μνημονίου, που υπογράφηκε στο Dubai, στο περιθώριο των εργασιών της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), είναι το ΥΕΕΒ και η TAQA να εμπλακούν σε συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ για να μελετήσουν την πιθανότητα να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει ως Φορέας Υλοποίησης του έργου, με την επωνυμία «Great Sea Interconnector».

Προνοείται η σύσταση συμβουλευτικής Επιτροπής που θα συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα, και στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε μέρος και ένα επιπλέον άτομο από ΑΔΜΗΕ που θα συντονίζει.

Εκ μέρους του Υπουργείου το Μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ (Φορέα Υλοποίησης του έργου) Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAQA Group Jasim Husain Thabet.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την υπογραφή του Μνημονίου, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα κομβικό ορόσημο για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

"Ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για επιχορήγηση ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ από τον Μηχανισμό ‘Συνδέοντας την Ευρώπη’, η διασύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς η κατασκευή της θα άρει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή απομόνωση του νησιού μας", ανέφερε ο Υπουργός.

Εξήγησε ότι το έργο είναι καίριας σημασίας και για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου σε σχέση με την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, τη μείωση του κόστους της ηλεκτρισμού προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, καθώς και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασής μας.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία στο παρόν στάδιο αξιολογεί την ενεργό συμμετοχή της ως μετόχου στο έργο, είναι πεπεισμένη ότι η στρατηγική εμπλοκή διακεκριμένων και έμπειρων φορέων όπως ο ΑΔΜΗΕ και ο TAQA, μπορεί να διασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωσή του", ανέφερε.

Δειτε Επισης

Ηθική δικαίωση για Giovani Developers η δικαστική απόφαση για το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών
Λαγκάρντ: Αμετάβλητη η πολιτική για επιτόκια-Επικρίνουν οι ευρωβουλευτές
Εξετάζοντας τη σημασία του βιώσιμου μάρκετινγκ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Χρίστος Τσάνος: Η πορεία της Tsanos Group, η τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά και οι επενδύσεις στις Πλάτρες
Μ. Ταννούσης: Το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου και η σημασία των συναντήσεων με τους ξένους επενδυτές
Έτοιμες για μετασχηματισμό οι εταιρείες-Οι προτεραιότητες των CEOs και οι προοπτικές για το 2024
Το Neocleous Tower προχωρά δυναμικά κατακτώντας νέα ύψη
Αποκτά χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ η Τράπεζα Κύπρου
€90 εκατ. στα ταμεία του κράτους από το καζίνο... Επανέρχονται οι Ισραηλινοί τις τελευταίες βδομάδες
Γιάννος Ολύμπιος: Η απόφαση των ΗΑΕ για τον εταιρικό φόρο και πώς επηρεάζει την Κύπρο