Μενέλαος Κυπριανού: Δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές γενικόλογες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας

«Δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτές γενικόλογες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και δη από μέρη που έχουν τα δικά τους συμφέροντα να προωθήσουν», διαμηνύει ο διευθύνων συνεταίρος του δικηγορικού γραφείου Michael Kyprianou & Co LLC, Μενέλαος Κυπριανού, τονίζοντας πως ισχυρισμούς που προβάλλονται εναντίον της χώρας μας και που μας μειώνουν, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως και δυναμικά, απ' όπου και να προέρχονται.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024» ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζει πως κρίσιμης σημασίας για τον τομέα των υπηρεσιών είναι η πιο συστηματική και αποτελεσματική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό με έμφαση, ενόψει των γνωστών πρόσφατων αρνητικών συμβάντων, στο ότι είμαστε ένα κράτος δικαίου, στο οποίο ένας επενδυτής μπορεί να νιώθει ασφαλής.

Όπως επισημαίνει περαιτέρω, θα πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο ελκυστικοί στην προσέλκυση επενδύσεων από συγκεκριμένους τομείς του μέλλοντος, όπως αυτούς της τεχνολογίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για την κυπριακή οικονομία, ο Μενέλαος Κυπριανού σημειώνει πως ένεκα των συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Συναφώς, εκφράζει την ελπίδα επαλήθευσης των επίσημων κυβερνητικών στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται ότι η οικονομία μας το 2024 θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης με ανάλογο αντίκτυπο και στην αγορά εργασίας.

Αναφερόμενος στο δικηγορικό γραφείο Michael Kyprianou & Co LLC, ο διευθύνων συνεταίρος του γραφείου οριοθετεί ως κυριότερο στόχο τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών ψηλού επιπέδου, ενώ εκφράζει την ελπίδα για περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου γραφείων που η εταιρεία διατηρεί στο εξωτερικό.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Πολύ ορθά αναφέρεστε στις συνεχώς μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις και νομίζω ότι, ακριβώς λόγω αυτών, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

Κρατάμε βεβαίως τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που ελπίζουμε να επαληθευθούν και σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται ότι η οικονομία μας του χρόνου θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης με ανάλογο αντίκτυπο και στην αγορά εργασίας.

Αξιοσημείωτες βεβαίως είναι και οι αναβαθμίσεις στις οποίες προέβησαν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όσον αφορά την εκτίμηση τους αναφορικά με την πιστοληπτική μας ικανότητα.

Γενικότερα επί του θέματος θα έλεγα ότι τα πρόσφατα διεθνή γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι κάποια πράγματα στην οικονομία (και στη ζωή) είναι εκτός του ελέγχου μας. Αυτό που εμείς μπορούμε και θα πρέπει να κάνουμε είναι να επικεντρωνόμαστε στα θέματα που είναι εντός του ελέγχου μας για τη συνεχή βελτίωση της οικονομίας μας.

Όπως είναι η περαιτέρω βελτίωση της δημόσιας υπηρεσίας, η απλούστευση των διαδικασιών και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση και απλοποίηση του φορολογικού μας συστήματος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Επίσης η προώθηση μέτρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βεβαίως η εξεύρεση τρόπου αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Ο τομέας των υπηρεσιών

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Όπως σε σχέση με τη γενικότερη οικονομία έτσι βεβαίως και σε σχέση με τον τομέα των υπηρεσιών πάντοτε θα υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που θα ασκούν αρνητικές επιδράσεις. Αυτό που μπορούμε και πρέπει εμείς να κάνουμε είναι με συνέπεια και πειθαρχεία να επικεντρωθούμε σε αυτά που είναι υπό τον έλεγχο μας να επηρεάσουμε.

Κρίσιμης σημασίας για τον τομέα των υπηρεσιών είναι η πιο συστηματική και αποτελεσματική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό με έμφαση, ενόψει των γνωστών πρόσφατων αρνητικών συμβάντων, στο ότι είμαστε ένα κράτος δικαίου στο οποίο ένας επενδυτής μπορεί να νιώθει ασφαλής.

Δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτές γενικόλογες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και δη από μέρη που έχουν τα δικά τους συμφέροντα να προωθήσουν. Ισχυρισμούς που προβάλλονται εναντίον της χώρας μας και που μας μειώνουν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως και δυναμικά, απ' όπου και να προέρχονται.

Η ολοκλήρωση της δικαστικής μεταρρύθμισης συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του δικαστηρίου εμπορικών διαφορών επίσης θα μας πάρει σημαντικά βήματα μπροστά.

Το να καταστεί η Κύπρος αξιόπιστο κέντρο επίλυσης διεθνών διαφορών είναι απόλυτα εφικτός στόχος λόγω του νομικού μας συστήματος (κοινοδίκαιο) και κυρίως του επιπέδου των νομικών που έχουμε αλλά και γενικότερα το πολύ ψηλό επίπεδο μόρφωσης των πολιτών μας.

Είναι σημαντικό επίσης να προχωρήσουμε με τη σύναψη περαιτέρω διεθνών συμβάσεων με χώρες όπου μπορεί να υπάρξουν συνέργειες στον τομέα των επενδύσεων. Θα πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο ελκυστικοί στην προσέλκυση επενδύσεων από συγκεκριμένους τομείς του μέλλοντος, όπως αυτούς της τεχνολογίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Το δικηγορικό Michael Kyprianou & Co LLC

Ποια είναι τα πλάνα και η στρατηγική του δικηγορικού γραφείου Michael Kyprianou & Co LLC για το 2024;

Ο κυριότερος μας στόχος παραμένει η παροχή υπηρεσιών ψηλού επιπέδου που προσθέτουν αξία στους πελάτες μας και που είναι και κοινωνικά επωφελείς.

Συνεχόμενος στόχος παραμένει επίσης να βελτιώνουμε τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας και τους κανόνες μας για να λειτουργούμε με όσο το δυνατό πιο διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Να γνωρίζει ο κάθε δικηγόρος μας ότι στην εταιρεία μας υπάρχει σαφές πλάνο ανέλιξης και ότι εναπόκειται αποκλειστικά στον ίδιο μέχρι που θέλει να φτάσει.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να παρέχουμε συνεχή εκπαίδευση και υποστήριξη ιδίως στους νέους μας δικηγόρους.

Τέλος θα συνεχίσουμε τις εντατικές μας προσπάθειες για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Ήδη ξοδεύουμε σημαντικά κονδύλια για τον σκοπό αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τη διοργάνωση συνεδρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, την αρθρογραφία σε διεθνή έντυπα, αλλά και μέσω του δικτύου γραφείων που διατηρούμε στο εξωτερικό και το οποίο ελπίζω να μπορέσουμε να διευρύνουμε περαιτέρω.

Χρήσιμο εργαλείο η τεχνητή νοημοσύνη για τους δικηγόρους

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζει και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εργασία ενός δικηγόρου, εξοικονομώντας χρόνο και βοηθώντας τον να αποφεύγει λάθη όταν διεκπεραιώνει συγκεκριμένες εργασίες περισσότερο διαδικαστικής φύσεως.

Ήδη χρησιμοποιείται για νομική έρευνα, για τη σύνταξη επιστολών και ακόμη και συμβάσεων. Δικαστές στο εξωτερικό χρησιμοποιούν μάλιστα την τεχνητή νοημοσύνη για να τους βοηθήσει, πριν να επιβάλουν ποινή σε ένα καταδικασθέντα να εκτιμήσουν τον κίνδυνο αυτός να διαπράξει εκ νέου αδίκημα στο μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι λοιπόν ήδη και θα είναι όλο και περισσότερο ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός δικηγόρου. Δεν είναι όμως σε θέση, τουλάχιστον σήμερα, να αντικαταστήσει ένα δικηγόρο στις πιο πολυσύνθετες εργασίες του, που απαιτούν την εξάσκηση ανθρώπινης κρίσης.

Δειτε Επισης

Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων