Powered by

Η ΕΕ εισήγαγε 397 χιλ. τόνους μπαχαρικών από τρίτες χώρες το 2022

Η ΕΕ εισήγαγε 397.000 τόνους μπαχαρικών από τρίτες χώρες το 2022, με την Κίνα να αποτελεί την κύρια πηγή μπαχαρικών, αντιπροσωπεύοντας το 38% των συνολικών εισαγωγών μπαχαρικών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, το μπαχαρικό με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ήταν η πιπερόριζα (τζίντζερ) με 122.900 τόνους, ακολουθούμενη από την πάπρικα (109.800 τόνοι) και το πιπέρι (62.900 τόνοι). Η Κίνα ήταν η κύρια χώρα προέλευσης του τζίντζερ (54%) και της πάπρικας (72%), ενώ το πιπέρι εισήχθη κυρίως από το Βιετνάμ (56%).

Προστίθεται ότι οι εισαγωγές κανέλας (16.200 τόνοι) κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με περισσότερο από το ένα τρίτο να προέρχεται από την Ινδονησία (37%), ο κουρκουμάς (15.800 τόνοι) κατέλαβε την πέμπτη θέση, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχεται από την Ινδία (77%), ενώ η Αίγυπτος ήταν ο κύριος προμηθευτής (34%) γλυκάνισου και συναφών μπαχαρικών (13.600 τόνοι).

Σημειώνεται επίσης ότι οι σπόροι κύμινου (9.600 τόνοι) προέρχονταν κυρίως από την Ινδία (72%), ακολουθούμενοι από τους σπόρους κόλιανδρου (9.500 τόνοι), οι μισοί από τους οποίους εισήχθησαν από τη Ρωσία (50%), και το μοσχοκάρυδο (4.400 τόνοι), το οποίο εισήχθη κυρίως από την Ινδονησία (72%).

Σε σύγκριση με το 2012, το βάρος των μπαχαρικών που εισήχθησαν από τις χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε περισσότερο από το ήμισυ (+57%), με τις εισαγωγές στην ΕΕ του τζίντζερ και του κουρκουμά να υπερδιπλασιάζονται (+149% και +142% αντίστοιχα) και να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των πιο εμπορικά δημοφιλών μπαχαρικών. Μόνο οι εισαγωγές μοσχοκάρυδου μειώθηκαν κατά -4% από το 2012, καταλήγει η Eurostat.

Δειτε Επισης

Ebury: Πιθανή ύφεση για τη Βρετανία νωρίτερα από τις προβλέψεις των αγορών
«ΑΑΑ» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων... Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση η Morningstar DBRS
Γερμανία: Αύξηση 2,4% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων τον Ιούνιο
Νέα συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία τον Μάιο-Εντείνεται η επιχειρηματική αβεβαιότητα
Προειδοποίηση ΔΝΤ: Υψηλή αβεβαιότητα λόγω των δασμών Τραμπ-Καλεί σε σταθερό εμπορικό περιβάλλον
Νέο ρεκόρ για το Bitcoin-Πάνω από τα $113.000 με θετικό κλίμα και ρευστοποιήσεις short
Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα-Ετοιμάζεται η επιστολή για Ε.Ε.
Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο