Powered by

Η ING σταματά μέχρι το 2040 τη χρηματοδότηση εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Την απόφαση της ολλανδικής τράπεζας ING να σταματήσει τη χρηματοδότηση εξορύξεων και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2040 και να τριπλασιάσει τις νέες πιστώσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατά τα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας επικαιροποιημένης στρατηγικής για το κλίμα, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, σε δηλώσεις στο Reuters.

Οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν ολοένα και περισσότερο τις τράπεζες να μειώσουν τις κλιματικά επιβλαβείς εκπομπές ρύπων που συνδέονται με τη χρηματοδότησή τους. Πολλές τράπεζες επιδιώκουν να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια δανεισμού σε εταιρείες τομέων με υψηλές εκπομπές ρύπων, εκτός εάν διαθέτουν σχέδιο μετάβασης σε καθαρή μηδενική εκπομπή.

Ο μεγαλύτερος δανειστής της Ολλανδίας έλαβε την τελευταία του απόφαση, δήλωσε ο CEO της τράπεζας Steven van Rijswijk, υπό το πρίσμα της συμφωνίας που επετεύχθη αυτό τον μήνα στη σύνοδο για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι και η οποία αφορά την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της τράπεζας, η ING θα μειώσει τα δάνεια για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά 35% μέχρι το 2030, μια κίνηση που θα μειώσει τις απόλυτες εκπομπές ρύπων από το χαρτοφυλάκιό της κατά 50%.

"Αρχικά είχαμε πει ότι θα μειώναμε την έκθεσή μας στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά 50% μέχρι το 2040 και τώρα λέμε ότι θα βγούμε εντελώς εκτός" το 2040, δήλωσε ο κ. van Rijswijk.

Είπε ακόμη ότι η χρηματοδότηση των ΑΠΕ θα φθάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025, από 2,5 δισ. ευρώ το 2022 και πρόσθεσε πως επίτευξη του στόχου αυτού θα σήμαινε ότι η τράπεζα θα πετύχαινε τον στόχο της για τριπλασιασμό των χορηγήσεων προς έργα ΑΠΕ, πέντε χρόνια νωρίτερα από τη δέσμευση που έδωσαν οι κυβερνήσεις στην COP28.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Extinction Rebellion, η οποία έχει στοχοποιήσει την ING ως τον μεγαλύτερο χρηματοδότη των ορυκτών καυσίμων στην Ολλανδία, δήλωσε ότι η κίνηση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά "δεν είναι αρκετό".

Οι ομάδες για την προστασία του κλίματος σχεδιάζουν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνάει από την οικονομική περιοχή του Άμστερνταμ στις 30 Δεκεμβρίου, για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές της ING.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί