Μ. Γρηγορίου: H βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προϋποθέτει θωράκιση και προετοιμασία
Δόνα Καπαρτή 06:40 - 20 Δεκεμβρίου 2023
Έξι δεκαετίες εκπροσώπησης, διαβούλευσης και στήριξης στις επιχειρήσεις διανύει η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).
Καθοριστικός φορέας της κοινωνικής και οικονομικής προόδου, η Ομοσπονδία καλεί σήμερα το κυπριακό επιχειρείν να δώσει βάρος σε αρετές όπως η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, η διαχείριση κινδύνων και η ανθεκτικότητα για θωράκιση και προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση της κάθε κρίσης.
Προϋπόθεση βέβαια, είναι η υιοθέτηση κουλτούρας καινοτομίας, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΟΕΒ, Μιχάλης Γρηγορίου.
«Η καινοτομία είναι το συστατικό που βοηθά τις επιχειρήσεις να ξεχωρίσουν, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα τους», αναφέρει μεταξύ άλλων, σε μια συνέντευξη που καταγράφει επίσης τις μεγαλύτερες… ανασφάλειες των επιχειρηματικών ηγετών.
Στη συνέντευξή του, ο Ανώτερος Λειτουργός, και με αφορμή την Τελετή Απονομής Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ και Κυπριακών Βραβείων Έρευνας που πραγματοποιείται σε λιγότερο από ένα μήνα, αποκαλύπτει ακόμη κατά πόσο στην Κύπρο υπάρχουν τελικά τα ταλέντα και οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν τη χώρα μας περήφανη στο εξωτερικό, κάνοντας αναφορά σε εφόδια, επιχειρηματικό οικοσύστημα και υποδομές για να καταστεί το νησί μας ένας επιστημονικός και επιχειρηματικός κόμβος.
Για περισσότερα από 60 χρόνια, η ΟΕΒ αποτελεί καθοριστικό φορέα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Ως ο κυριότερος Εκπρόσωπος των Επιχειρήσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων ποια είναι μερικά από τα μείζονα ζητήματα που τους απασχολούν και που σας ζητούν να προωθήσετε στα κατάλληλα σώματα;
Η ΟΕΒ ως φορέας εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας αφουγκράζεται, διαβουλεύεται, καταγράφει και αξιολογεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ούτως ώστε να είναι σε θέση να υποβάλλει τεκμηριωμένες εισηγήσεις στα αρμόδια σώματα για επίλυση των προβλημάτων που αναφύονται κατά διαστήματα καθώς και να καταθέτει προτάσεις πολιτικής με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
Επιγραμματικά αναφέρεται ότι το κόστος ενέργειας, η οξεία έλλειψη ειδικευμένου αλλά και ανειδίκευτου προσωπικού σε σχεδόν όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, τα ψηλά επιτόκια και το κόστος χρηματοδότησης, ο πληθωρισμός, η γραφειοκρατία και το κόστος της πράσινης μετάβασης αποτελούν τα βασικά οριζόντια ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις μας.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια μεταβάλλεται συνεχώς με ραγδαίους ρυθμούς. Τι εργαλεία έχει υιοθετήσει η ΟΕΒ, προκειμένου να προσφέρει στα μέλη της στοχευμένες και κυρίως χρήσιμες και ποιοτικές υπηρεσίες;
Η ΟΕΒ διαθέτει άρτια καταρτισμένο προσωπικό και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν ή επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στόχος πάντοτε είναι να μπορεί να παρέχει στα Μέλη της ποιοτικές και στοχευμένες υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες τους αλλά και να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά εκεί που απαιτείται.
Στο πλαίσιo αυτό, η ΟΕΒ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, διενέργεια ερευνών και μελετών, παροχή συμβουλών, διοργανώνει ενημερωτικές παρουσιάσεις, θεματικά συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, εμπορικές αποστολές στο εξωτερικό, διαχειρίζεται δεκάδες επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς συνδέσμους.
Παρέχει επίσης εξειδικευμένες υπηρεσίες σε εργασιακά θέματα και σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία.
Ασχολείστε εκτενώς με τη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και επαγγελματικούς Συνδέσμους της ΟΕΒ. Ποια είναι μια συμβουλή που δίνετε συχνά στα μέλη σας και που αποτελεί βασικό άξονα για την επιτυχία τους στη σύγχρονη εποχή;
Όπως έχει διαφανεί τα τελευταία χρόνια λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων και κρίσεων που έχουν καταστεί πλέον η νέα κανονικότητα, έχει αναδειχθεί η σημασία αρετών όπως προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, επιχειρησιακή συνέχεια, διαχείριση κινδύνων και ανθεκτικότητα.
Οπόταν, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων προϋποθέτει τη θωράκιση και προετοιμασία τους για αποτελεσματική διαχείριση των όποιων κρίσεων και των μη αναμενόμενων συμβάντων.
Επίσης, σημαντική παράμετρος αποτελεί η επένδυση τόσο σε υποδομές / εξοπλισμό όσο και στην αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις που επιτάσσει η τεχνολογική πρόοδος, η ψηφιοποίηση, η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη μετάβαση και τα έξυπνα συστήματα.
Φυσικά αυτό που ωθεί τις επιχειρήσεις στην επιτυχία και την ανάπτυξη τους είναι η υιοθέτηση κουλτούρας καινοτομίας. Η καινοτομία είναι το συστατικό που βοηθά τις επιχειρήσεις να ξεχωρίσουν, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα τους.
Ας μιλήσουμε γι’ αυτούς που ξεχωρίζουν. Τι κάνει μια επιχείρηση να καινοτομεί και να διαπρέπει ακόμη και πέραν των συνόρων;
Η καινοτόμος σκέψη, η συνεχής αναζήτηση για κάτι το νέο και η θετική αντιμετώπιση της κάθε εισήγησης από στελέχη των επιχειρήσεων, ακόμη και χαμηλόβαθμα, μπορεί να φέρει την αλλαγή, να κάνει την διαφορά ή να προσφέρει την απρόσμενη λύση ακόμα και στα δυσκολότερα προβλήματα.
Η καινοτομία ως κουλτούρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Τα οφέλη δε που προσκομίζει η καινοτομία στις λειτουργίες μιας επιχείρησης αλλά και στην κοινωνία, είναι πολλαπλά και συμβάλουν στην πρόοδο και ευημερία.
Τα Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ έδειξαν το δρόμο της εφαρμοσμένης καινοτομίας σε επιχειρήσεις και τις έπεισαν ότι η επιτυχημένη καινοτομία ανταμείβει τόσο με την ηθική αναγνώριση αλλά κυρίως με διείσδυση στην αγορά και την εξωστρέφεια.
Στις 11 Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Απονομής Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ και Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙδΕΚ. Μιλήστε μας γι’ αυτήν.
Η τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ που αποτελεί το κορυφαίο γεγονός στη χώρα μας για επιβράβευση αυτών που τόλμησαν, καινοτομήσαν και πέτυχαν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 17.00 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στην παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.
Θα απονεμηθούν από την ΟΕΒ Βραβεία Καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα της μεταποίησης, στον τομέα των υπηρεσιών και την κοινωνική καινοτομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο εξέτασης από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ήταν εξαιρετικά δύσκολο.
Η επιτροπή που απαρτίζεται από προσωπικότητες αδιαμφισβήτητων γνώσεων υπό την προεδρία του Επικεφαλής Επιστήμονα και Προέδρου του ΙδΕΚ κ. Δημήτρη Σκουρίδη κλήθηκε να επιλέξει τις κορυφαίες επιτυχημένες εφαρμοσμένες καινοτομίες στις 4 κατηγορίες ανάμεσα από 60 αιτήσεις.
Επιπρόσθετα, των βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ θα απονεμηθούν τα Βραβεία Έρευνας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) για «Διακεκριμένους» και «Νέους Ερευνητές» και για πρώτη χρονιά, το βραβείο εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, κλειδί για τη μετατροπή της επιστημονικής έρευνας υψηλού επιπέδου που παράγεται στη χώρα μας σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με ουσιαστικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Το θεσμό τον βραβείων στηρίζουν το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.
Πόσο σημαντική είναι η επιβράβευση της καινοτομίας κατά τη γνώμη σας;
Ο θεσμός των Βραβείων Καινοτομίας στοχεύει στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και εντάσσεται στην εθνική και Ευρωπαϊκή πολιτική για προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας.
Η επιβράβευση και η αναγνώριση της Καινοτομίας, δηλαδή της επιτυχής δημιουργίας, αφομοίωσης και εκμετάλλευσης, κάτι καινούργιου, στα πλαίσια της προσπάθειας των επιχειρήσεων να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, με προσφορά νέων ή/και βελτιωμένων υπηρεσιών ή προϊόντων αποτέλεσε το έναυσμα για την ΟΕΒ πριν 17 χρόνια για να εφαρμόσει για πρώτη φορά τον διαγωνισμό αυτό που μετεξελίχθηκε στη συνέχεια στην ανώτατη διάκριση στη χώρα μας για την πιο επιτυχημένη καινοτομία.
Για τις επιχειρήσεις, πέραν της επιβεβαίωσης και της αναγνώρισης, το βραβείο αποτελεί σημαντικό εργαλείο marketing στην προσπάθεια τους για αύξηση των εξαγωγών τους.
Η Κύπρος έχει τα ταλέντα που μπορούν να την καταστήσουν ως ένα επιστημονικό και επιχειρηματικό hub της περιοχής;
Η χώρα μας διαθέτει τη μαγιά, δηλαδή τα λαμπρά μυαλά, τα εφόδια, το επιχειρηματικό οικοσύστημα και τις υποδομές για να καταστεί ένας επιστημονικός και επιχειρηματικός κόμβος και σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκληση παραμένει η διατήρηση των κυπρίων επιστημόνων στη Κύπρο, δηλαδή ο περιορισμός του brain drain, καθώς και η προσέλκυση και επαναπατρισμός των κυπρίων στελεχών / επιστημόνων που εργάζονται σε ψηλές θέσεις εξειδίκευσης στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, για επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για διατήρηση των ταλέντων στη χώρα και ανάδειξη της ως επιχειρηματικός κόμβος, παρόλο που έχουν σημειωθεί τεράστια βήματα βελτίωσης, εντούτοις απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, τομές, παροχή κινήτρων και ελαφρύνσεων, ζητήματα που αποτελούν πάγια αιτήματα της ΟΕΒ.
- *Η τελετή απονομής Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ και Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙδΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου 2024 στις 17:00 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.