Βραχνάς για τις επιχειρήσεις της Λεμεσού η έλλειψη προσωπικού και τα επιτόκια

Οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα/ανησυχία για τις επιχειρήσεις της Λεμεσού, οι οποίες διψούν για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις της Λεμεσού περικόπτουν τις επενδύσεις τους λόγω αβέβαιων οικονομικών προοπτικών και απαγορευτικού κόστους.

Γιατί ανησυχούν
Με βάση την έκθεση ευρημάτων της τελευταίας έκδοσης του Επιχειρηματικού Βαρομέτρου (Φθινόπωρο 2023) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, η ανοδική τάση των επιτοκίων και το υψηλό εργατικό κόστος εξακολουθούν να ανησυχούν επίσης τις επιχειρήσεις.

Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και επιστημόνων βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα Βαρόμετρα (Άνοιξη 2023, Φθινόπωρο 2022).

limassolanisiis

Η αυξητική τάση των επιτοκίων δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, με το ποσοστό όσων επιχειρήσεων το αναφέρουν ως σημαντικό πρόβλημα να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το φθινόπωρο του 2022.

Μικρή άνοδο σε σχέση με το φθινόπωρο του 2022 παρουσιάζει η ανησυχία για το υψηλό εργατικό κόστος, ενώ αντίθετα στα μισά έχει υποχωρήσει η ανησυχία των επιχειρήσεων για τη μείωση των πωλήσεων.

limassolanisiixies2

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η συνεργασία με τα κυβερνητικά τμήματα, καθώς και οι δυσκολίες είσπραξης χρεών, ενώ πλέον η συνεργασία με τις τράπεζες επισημαίνεται ως ανησυχία από αισθητά λιγότερες επιχειρήσεις.

Απογοητεύει ο δημόσιος τομέας
Ακριβώς όπως πριν από έξι μήνες, μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις θεωρεί τον δημόσιο τομέα ως εξαιρετικά/πολύ υποστηρικτικό στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

limassoldimosio

Απογοητευτικό εύρημα του Βαρόμετρου αποτελεί το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δηλώνουν λίγο ή πολύ λίγο ευχαριστημένες με την υποστήριξη των κυβερνητικών τμημάτων.

Ρεκόρ προσφορών για διαγωνισμούς
Στην ερώτηση αν η εταιρεία έχει υποβάλει προσφορά για δημόσιο διαγωνισμό το τελευταίο τρίμηνο, η θετική απάντηση φτάνει το 21,5% και αποτελεί υψηλό 12 μηνών, αλλά πιθανώς και υψηλό όλων των εποχών.

Ωστόσο, όσον αφορά το ποσοστό επιτυχίας, το οποίο έχει μειωθεί στο 69,2% από 86,7% πριν από έξι μήνες, δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, όχι μόνο λόγω των μικρών αριθμών σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και λόγω της ασυνέπειας ορισμένων από τις απαντήσεις που ελήφθησαν (για παράδειγμα με εταιρείες που ανταποκρίνονται στην ερώτηση στο εάν ήταν επιτυχείς ή όχι, παρόλο που δεν είχαν υποβάλει προσφορά για έναν τέτοιο διαγωνισμό).

Προσλήψεις προσωπικού
Σε παρόμοια επίπεδα παραμένει η ανάγκη των επιχειρήσεων για προσλήψεις προσωπικού το επόμενο τρίμηνο, καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αποτελούν το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στη Λεμεσό.

Όσον αφορά τις κατηγορίες απασχόλησης που ζητούνται, και παρά τους μικρούς αριθμούς που αναφέρονται στα απόλυτα μεγέθη, παρατηρείται σαφής πτώση της ζήτησης για ειδικούς πληροφορικής.

limassolneoprosopiko

Σταθερή παραμένει η ανάγκη για εργοδότηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ενώ μείωση καταγράφουν οι επιχειρήσεις που σκοπεύουν να εργοδοτήσουν προσωπικό γραφείου και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό.

limassolneoprosopiko2

Το γεγονός ότι όσες επιχειρήσεις έχουν μηδενική γνώση των Μεταπτυχιακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κύπρου έχει μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη εν όψει του υψηλού επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης που προσφέρεται, σε βαθμό που να παράγει πτυχιούχους έτοιμους για απασχόληση, διευκολύνοντας σε έναν βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Το ΕΒΕ Λεμεσού μπορεί να πιστωθεί ότι συνέβαλε σε αυτή τη βελτίωση, μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας του με τα Ινστιτούτα και της προώθησης του έργου και των δραστηριοτήτων τους, μεταξύ άλλων μέσω του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου «Επιχειρηματική Λεμεσός».

Περικοπή επενδύσεων
Εύρημα που ξεχωρίζει στο τελευταίο Βαρόμετρο είναι η μείωση δέκα μονάδων, μεταξύ της Άνοιξης και του Φθινοπώρου του 2023, εκείνων των επιχειρήσεων που δηλώνουν ικανοποιημένες με την απόδοση των επενδύσεών τους. Από την άλλη, το ποσοστό των δυσαρεστημένων επιχειρήσεις είναι επίσης (οριακά) μειωμένο.

limassolependysiesepitrosfi

Αντιπροσωπευτικό μιας αναδυόμενης τάσης, που προφανώς προκύπτει από την ευρύτερη αβεβαιότητα, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό όσων επιχειρήσεων προτίθενται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις βρίσκεται σε χαμηλό 12 μηνών.

limassolependyseisproopriki

Με βάση τα στοιχεία, είναι διάχυτη η τάση για μία γενική περικοπή στις προβλεπόμενες επενδύσεις. Η αβεβαιότητα των οικονομικών προοπτικών, καθώς και η ανεπάρκεια των οικονομικών κινήτρων και αυτό που κρίνεται ως απαγορευτικό κόστος, είναι οι κύριοι λόγοι που επικαλούνται όσοι δεν σκοπεύουν να επενδύσουν.

Από την άλλη, πιο δημοφιλείς τομείς επένδυσης παραμένουν οι κατασκευές (κτήρια), ο εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, το software, τα μέτρα μείωσης / εξοικονόμησης ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο εξοπλισμός παραγωγής.

limassolepenydeistomeis

limassolepenydeistomeis2

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων