Βραχνάς για τις επιχειρήσεις της Λεμεσού η έλλειψη προσωπικού και τα επιτόκια
InBusinessNews 06:30 - 17 Δεκεμβρίου 2023
Οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα/ανησυχία για τις επιχειρήσεις της Λεμεσού, οι οποίες διψούν για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις της Λεμεσού περικόπτουν τις επενδύσεις τους λόγω αβέβαιων οικονομικών προοπτικών και απαγορευτικού κόστους.
Γιατί ανησυχούν
Με βάση την έκθεση ευρημάτων της τελευταίας έκδοσης του Επιχειρηματικού Βαρομέτρου (Φθινόπωρο 2023) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, η ανοδική τάση των επιτοκίων και το υψηλό εργατικό κόστος εξακολουθούν να ανησυχούν επίσης τις επιχειρήσεις.
Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και επιστημόνων βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα Βαρόμετρα (Άνοιξη 2023, Φθινόπωρο 2022).
Η αυξητική τάση των επιτοκίων δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, με το ποσοστό όσων επιχειρήσεων το αναφέρουν ως σημαντικό πρόβλημα να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το φθινόπωρο του 2022.
Μικρή άνοδο σε σχέση με το φθινόπωρο του 2022 παρουσιάζει η ανησυχία για το υψηλό εργατικό κόστος, ενώ αντίθετα στα μισά έχει υποχωρήσει η ανησυχία των επιχειρήσεων για τη μείωση των πωλήσεων.
Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η συνεργασία με τα κυβερνητικά τμήματα, καθώς και οι δυσκολίες είσπραξης χρεών, ενώ πλέον η συνεργασία με τις τράπεζες επισημαίνεται ως ανησυχία από αισθητά λιγότερες επιχειρήσεις.
Απογοητεύει ο δημόσιος τομέας
Ακριβώς όπως πριν από έξι μήνες, μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις θεωρεί τον δημόσιο τομέα ως εξαιρετικά/πολύ υποστηρικτικό στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Απογοητευτικό εύρημα του Βαρόμετρου αποτελεί το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δηλώνουν λίγο ή πολύ λίγο ευχαριστημένες με την υποστήριξη των κυβερνητικών τμημάτων.
Ρεκόρ προσφορών για διαγωνισμούς
Στην ερώτηση αν η εταιρεία έχει υποβάλει προσφορά για δημόσιο διαγωνισμό το τελευταίο τρίμηνο, η θετική απάντηση φτάνει το 21,5% και αποτελεί υψηλό 12 μηνών, αλλά πιθανώς και υψηλό όλων των εποχών.
Ωστόσο, όσον αφορά το ποσοστό επιτυχίας, το οποίο έχει μειωθεί στο 69,2% από 86,7% πριν από έξι μήνες, δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, όχι μόνο λόγω των μικρών αριθμών σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και λόγω της ασυνέπειας ορισμένων από τις απαντήσεις που ελήφθησαν (για παράδειγμα με εταιρείες που ανταποκρίνονται στην ερώτηση στο εάν ήταν επιτυχείς ή όχι, παρόλο που δεν είχαν υποβάλει προσφορά για έναν τέτοιο διαγωνισμό).
Προσλήψεις προσωπικού
Σε παρόμοια επίπεδα παραμένει η ανάγκη των επιχειρήσεων για προσλήψεις προσωπικού το επόμενο τρίμηνο, καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αποτελούν το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στη Λεμεσό.
Όσον αφορά τις κατηγορίες απασχόλησης που ζητούνται, και παρά τους μικρούς αριθμούς που αναφέρονται στα απόλυτα μεγέθη, παρατηρείται σαφής πτώση της ζήτησης για ειδικούς πληροφορικής.
Σταθερή παραμένει η ανάγκη για εργοδότηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ενώ μείωση καταγράφουν οι επιχειρήσεις που σκοπεύουν να εργοδοτήσουν προσωπικό γραφείου και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό.
Το γεγονός ότι όσες επιχειρήσεις έχουν μηδενική γνώση των Μεταπτυχιακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κύπρου έχει μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη εν όψει του υψηλού επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης που προσφέρεται, σε βαθμό που να παράγει πτυχιούχους έτοιμους για απασχόληση, διευκολύνοντας σε έναν βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Το ΕΒΕ Λεμεσού μπορεί να πιστωθεί ότι συνέβαλε σε αυτή τη βελτίωση, μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας του με τα Ινστιτούτα και της προώθησης του έργου και των δραστηριοτήτων τους, μεταξύ άλλων μέσω του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου «Επιχειρηματική Λεμεσός».
Περικοπή επενδύσεων
Εύρημα που ξεχωρίζει στο τελευταίο Βαρόμετρο είναι η μείωση δέκα μονάδων, μεταξύ της Άνοιξης και του Φθινοπώρου του 2023, εκείνων των επιχειρήσεων που δηλώνουν ικανοποιημένες με την απόδοση των επενδύσεών τους. Από την άλλη, το ποσοστό των δυσαρεστημένων επιχειρήσεις είναι επίσης (οριακά) μειωμένο.
Αντιπροσωπευτικό μιας αναδυόμενης τάσης, που προφανώς προκύπτει από την ευρύτερη αβεβαιότητα, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό όσων επιχειρήσεων προτίθενται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις βρίσκεται σε χαμηλό 12 μηνών.
Με βάση τα στοιχεία, είναι διάχυτη η τάση για μία γενική περικοπή στις προβλεπόμενες επενδύσεις. Η αβεβαιότητα των οικονομικών προοπτικών, καθώς και η ανεπάρκεια των οικονομικών κινήτρων και αυτό που κρίνεται ως απαγορευτικό κόστος, είναι οι κύριοι λόγοι που επικαλούνται όσοι δεν σκοπεύουν να επενδύσουν.
Από την άλλη, πιο δημοφιλείς τομείς επένδυσης παραμένουν οι κατασκευές (κτήρια), ο εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, το software, τα μέτρα μείωσης / εξοικονόμησης ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο εξοπλισμός παραγωγής.