Powered by

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για τον κατώτατο… Η πρόθεση Παναγιώτου και τι χωρίζει εργοδότες και συντεχνίες

Ξεκαθάρισμα του σκηνικού σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κατώτατου μισθού και της αναθεώρησής του στο πλαίσιο της έκδοσης του νέου διατάγματος από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, αναμένεται να επιφέρει σε μεγάλο βαθμό ή και πλήρως η σημερινή ημέρα.

Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα και θα απασχολήσει τη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 μ.μ., και κατά την όποια θα υπάρξει μια ενδεχομένως τελευταία ανταλλαγή απόψεων και θέσεων ανάμεσα σε Υπουργείο και κοινωνικούς εταίρους με στόχο την κατάληξη σε μια κοινά αποδεκτή διευθέτηση.

Επιπρόσθετα, στην ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, εκτός από τον κατώτατο μισθό, βρίσκεται και ο μεγάλος πονοκέφαλος που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τις επιχειρήσεις, αυτό της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Κατά σημερινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, θα συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, οι λύσεις και οι επιλογές που θα πρέπει να υιοθετηθούν προς αντιμετώπισή του.

Το θέμα του κατώτατου...

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας, όπως προκύπτει και από σχετικές δηλώσεις του κ. Παναγιώτου, είναι η προς τα πάνω αναθεώρησή του, σε ύψος πάντα που να είναι σε θέση να το αντέξουν, τόσο η οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις.

«Το κόστος μιας τέτοιας απόφασης είναι σημαντικό, όμως, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους, πόσο ευάλωτη είναι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων και πόσο σημαντική είναι η προστασία τους», ανέφερε χθες, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γιάννης Παναγιώτου.

Δεδομένης της πρόθεσης του αρμόδιου Υπουργείου για αύξηση του κατωτάτου μισθού, ζητούμενο από την σημερινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος είναι αυτό να μπορέσει να συμβεί σε ύψος κοινά αποδεκτό, δηλαδή έχοντας τη σύμφωνο γνώμη, τόσο των εργοδοτικών όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι δύο πλευρές, εργοδότες και συντεχνίες, συμφωνούν στο ότι ο κατώτατος μισθός χρήζει αναθεώρησης προς τα πάνω, διαφωνούν ωστόσο σε σχέση με το ύψος της αύξησης που θα πρέπει να δοθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που ακόμη και σήμερα δεν καταστεί δυνατή η κατάληξη σε κοινά αποδεκτό ύψος, αυτό δεν επηρεάζει το πώς θα προχωρήσει η Κυβέρνηση, καθότι η έκδοση του διατάγματος δεν προϋποθέτει την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Στόχο του υπουργού Εργασίας αποτελεί όπως το νέο διάταγμα εκδοθεί πριν από τα Χριστούγεννα, με την ισχύ του να ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και τους εργαζόμενους να βλέπουν την όποια διαφορά κατά την μισθοδοσία τους στο τέλος του πρώτου μήνα του 2024.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι ανέρχονται σε περίπου 20-25 χιλιάδες.

Βάσει φόρμουλας υπολογισμού

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε πως η ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά κυρίως το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, τομείς οι οποίοι κινήθηκαν σχετικά καλά το 2023 και έχουν την δυνατότητα μιας λογικής αύξησης.

Ερωτηθείς σχετικά με την θέση του ΚΕΒΕ, ο κ. Τσιακκής υπέδειξε πως το ΚΕΒΕ αντιλαμβάνεται ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που υπάρχουν στην οικονομία μπορούν να δικαιολογήσουν ενδεχομένως μια αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όμως, τόνισε πως αυτή η αύξηση, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας σωστής μεθοδολογίας που θα συμφωνηθεί και όχι ένα αυθαίρετο νούμερο που θα προκύψει «στην λογική του παζαρέματος».

Ουσιαστικά, το ΚΕΒΕ, υποστηρίζει πως πρέπει να δημιουργηθεί μια φόρμουλα που να υπολογίζει βασικούς οικονομικούς δείκτες, όπως αυτούς που περιλαμβάνονται στην απόφαση που έγινε για την σύσταση της επιτροπής για τον κατώτατο μισθό.

«Σε αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα. Δηλαδή, να υπολογίζει τον πληθωρισμό, τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και την παραγωγικότητα. Η αύξηση δηλαδή, να προκύπτει από μια φόρμουλα που να εφαρμόζεται πάντα όταν θα τίθεται θέμα επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού που θα περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία», διευκρίνισε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η αύξηση θα πρέπει να έχει όντως ένα ουσιαστικό αντίκτυπο προς τον εργαζόμενο, ενώ την ίδια οι επιχειρήσεις να μπορούν να την καταβάλλουν.

«Αυτή η ισορροπία πρέπει να επιτευχθεί για να μην δημιουργήσουμε, άλλα προβλήματα», πρόσθεσε.

Το ισχύον διάταγμα

Υπενθυμίζεται ότι το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023 και σύμφωνα με αυτό, κάθε εργοδοτούμενος ο οποίος/ η οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €885 ακαθάριστα και μετά από εξάμηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €940 ακαθάριστα.

Δειτε Επισης

Με απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Προσωπικό με ειδικές εξετάσεις ζητά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Ετήσια αύξηση 4,9% στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών
Αυστηρές συστάσεις σε δήμους για κατάθεση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών-Η εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών
Ε. Πική: Η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί τη συνεργασία όλων
Πέτρος Ριαλάς: Πρώτης τάξεως επιλογή για τους non-doms του Ηνωμένου Βασιλείου, και όχι μόνο, η Κύπρος
Οι ενδεχόμενες αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο που συζήτησε ο Χριστοδουλίδης με Τζο Μπάιντεν
Γιώργος Μάης: Κινήσεις σε τέσσερις κατευθύνσεις για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας-Τι ζητά από την Κυβέρνηση
Γεωργία Παπά: Παράθυρο πολλών ευκαιριών για την Κύπρο η κατάργηση του non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου
Ημερήσιες και εβδομαδιαίες ζημιές στο ΧΑΚ