Powered by

Το Σχέδιο Ανάκαμψης αλλάζει την Κύπρο-Μεταρρυθμίσεις και σχέδια χορηγιών τονώνουν την οικονομία

Περίπου 17 νέα σχέδια ή προγραμματισμένες προσκλήσεις αναμένονται στο μέλλον, ενώ ανοικτές είναι 11 προσκλήσεις με την υποβολή προτάσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου.

Συνολικά 34 Μέτρα/40 παρεμβάσεις στο ΣΑΑ υλοποιούνται μέσω Σχεδίων Χορηγιών με το μέχρι στιγμής συνολικό ποσό χορηγίας από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να ξεπερνά τα €450 εκ. (€100 εκ. από REPowerEU), κάτι που μεταφράζεται σε μόχλευση σημαντικότατων για την Κύπρο πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων.

Το Σχέδιο καταγράφει, ήδη, 30 ολοκληρωμένες ή πρώτες προσκλήσεις.

Τα στοιχεία προέκυψαν μετά από μια μακρά συζήτηση επί των χρηματοδοτικών ευκαιριών στο πλαίσιο του Σχεδίου, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Ως εκπρόσωποι της Συντονιστικής Αρχής, η Ανθούλα Σαββίδη, Διευθύντρια της Γ.Δ. Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και η Αγάθη Χαραλαμπίδου, Λειτουργός Α’, της Γ.Δ. Ανάπτυξης του Υπουργείου κατέγραψαν αναλυτικά τα Σχέδια Χορηγιών του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου κατά την 2η ετήσια εκδήλωση για το ΣΑΑ Κύπρου.

Προηγήθηκε αναλυτική καταγραφή σχεδίων χορηγιών που εμπίπτουν στον κάθε άξονα πολιτικής, δηλαδή, στον πρώτο, «Δημόσια υγεία και πολιτική προστασία», στον δεύτερο «Ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», στον τρίτο με τίτλο «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας", στον τέταρτο που είναι ο άξονας προς μια ψηφιακή εποχή και τέλος τα σχέδια χορηγιών υπό την Απασχόληση, κοινωνική προστασία, εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό.

Ποιες οι μεταρρυθμισεις που έγιναν μέχρι σήμερα

Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί συγκαταλέγεται αυτή της δημόσιας υπηρεσίας με τη ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για το νέο σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής δημοσίων υπαλλήλων, η βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς με τη ψήφιση σχετικών νομοθετημάτων καθώς και η σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Μεταρρυθμίσεις έγιναν και σχετικά με την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ψηφίστηκε και η νομοθεσία για διευκόλυνση Στρατηγικών Επενδύσεων.

Καταγράφεται επίσης το Ενιαίο Σύστημα Φορολογικής Διαχείρισης (Tax for all) το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, Ηλεκτρονικό Σύστημα Εφόρου Εταιρειών και η Ψηφιοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ - One Stop Shop.

Ήδη, έχουν προωθηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις είτε με τη ψήφιση Νομοσχεδίων και Κανονισμών ή και με τη λήψη Αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουν τροχοδρομηθεί δημόσιες επενδύσεις με την προκήρυξη ή/και υπογραφή αριθμού συμβάσεων και έργα ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν ολοκληρωθεί και έχει προκηρυχθεί και υλοποιείται ο μεγαλύτερος αριθμός από τα 40+ Σχέδια Χορηγιών (ΣΧ) και επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα τροχοδρομούνται για προκήρυξη εντός προσεχών μηνών.

Η αναθεώρηση του ΣΑΑ και το νέο Κεφάλαιο REPowerEU ήταν επίσης θέματα ανάλυσης στο πάνελ.

Τι δήλωσαν εκπρόσωποι Φορέων Υλοποίησης και άλλων αρμόδιων Αρχών

Τις απόψεις τους εξέφρασαν και εκπρόσωποι άλλων αρμόδιων Αρχών. Ειδικότερα, επί σκηνής για να δώσουν την δική τους καθοδήγηση ήταν η Στέλλα Μιχαηλίδου, Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ο Χρίστος Φωτιάδης, Διευθυντής Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Σταύρη Ττόφα, Διευθύντρια Λογιστικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικού Ελέγχου Ευρωπαϊκών Πόρων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, η Eιρήνη Κωνσταντίνου, Ανώτερη Λειτουργός Περιβάλλοντος στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ο Σάββας Βλάχος, Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου.

Έγινε παρουσίαση της τεχνικής βοήθειας σε κοινότητες και νοικοκυριά με ΑμεΑ για ενεργειακές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με συμβουλευτική υποστήριξη προς τους δυνητικούς δικαιούχους για καλύτερη προετοιμασία και υλοποίηση έργων.

H συμβολή στην αποτύπωση των τυχών ζητημάτων και η διασφάλιση ενός πλαισίου τεχνικής βοήθειας και συνεργασίας με οργανώσεις για την κατανόηση των αναγκών/ιδιαιτεροτήτων και διασφάλιση αμεσότητας στην επικοινωνία και συνεργασία, είναι όπως λέχθηκε καθοριστική για την αντιμετώπιση σχετικών προκλήσεων.

Προκλήσεις, οι οποίες συχνά σχετίζονται με την γραφειοκρατία υποβολής αιτήσεων. Οι αρμόδιοι συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων απλοποίησης των διαδικασιών χωρίς όμως αυτό να παρεμποδίζει τη συνέχιση της διαδικασίας υλοποίησης η οποία και είναι βαρυσήμαντη.

Όπου είναι εφικτό εφαρμόζονται τρόποι απλοποίησης διαδικασιών, ήταν ένα από τα μηνύματα και πως μέσα από το ίδιο το Σχέδιο υπάρχουν μεταρρυθμιστικά μέτρα ακριβώς για να αντιμετωπίσουν το εν λόγω ζήτημα.

Η εφαρμογή σχεδίων χορηγιών παρέχει κίνητρα και είναι ένα σημαντικό εργαλείο επέκτασης της επιχειρηματικότητας, ήταν ακόμη μία σημαντική παρατήρηση, αυτή τη φορά από το Υπουργείο Εμπορίου που επίσης διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην εφαρμογή των Σχεδίων και στην στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Νωρίτερα, επεξηγήθηκαν τα είδη σοβαρών παρατυπιών στο πλαίσιο αξιοποίησης του ΣΑΑ, που είναι η απάτη, η διαφθορά, η σύγκρουση συμφερόντων και η διπλή χρηματοδότηση. Ακολούθησε καταγραφή των μέτρων μείωσης των εν λόγω κινδύνων, όπως και οι αλλαγές στις απαιτήσεις της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι μέσα από σύστημα Αράχνη εντοπίστηκε μόλις μία περίπτωση η οποία και διορθώθηκε άμεσα.

Στα βασικά ζητήματα της συζήτησης και οι κρατικές ενισχύσεις, καθώς και ο ρόλος του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων στην εξέταση, έγκριση και γενικότερα στην πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές είναι κρίσιμη, τονίστηκε όπως και η καλλιέργεια της κουλτούρας των κρατικών ενισχύσεων.

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Μόνο με κάρτα θα μπαίνουν και θα παίζουν οι παίκτες στα καζίνο της Κύπρου από το 2025-Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο Ανδρέας Πέτσας νέος CEO της Eurobank Κύπρου
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν