«Ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για Great Sea Interconnector, προσανατολίζεται σε συμμετοχή η Κ.Δ.»

Το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών εντός και εκτός Ευρώπης προσελκύει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, έργο προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο μετά την συμφωνία του Οκτωβρίου για τον ορισμό του ΑΔΜΗΕ ως Φορέα Υλοποίησης τίθεται σε τροχιά υλοποίησης.

«Από την ανάληψη του ρόλου φορέα υλοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ, υπάρχει πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκφραστεί και επίσημα το επόμενο διάστημα, από διάφορες πλευρές», επισημαίνει με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΑΠΕ) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

«Η κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτει ο ίδιος, προσανατολίζεται να συμμετέχει στο έργο γεγονός που θα καταστήσει πιο εύκολη την υλοποίησή του.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την μεταφορά των αδειών που έχουν εκδοθεί και των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί στο νέο φορέα υλοποίησης του έργου, ενώ κρίσιμο ορόσημο αποτελεί η υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024».

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μανουσάκη στην Κύπρο και των συναντήσεων που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου, ανακοινώθηκε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που έχει ανατεθεί είναι θετικά και ότι ως το τέλος Ιανουαρίου η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο έργο.

Η συμμετοχή της Κύπρου αναμένεται να είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση μαζί με τον ΑΔΜΗΕ αναμένεται να έχουν την πλειοψηφία των μετοχών στην εταιρεία κατασκευής του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία για συμμετοχή ισραηλινού fund στο έργο, ενώ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου για την κλιματική αλλαγή COP 28 υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με τον ενεργειακό όμιλο TAQA με έδρα το Ντουμπάι επίσης για την προοπτική μετοχικής συμμετοχής στην εταιρεία ειδικού σκοπού GreatSea Interconnector, που σύστησε ο ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση της διασύνδεσης.

Δειτε Επισης

Ουδέν σχόλιο, αλλά προανήγγειλε εξελίξεις για το τερματικό LNG ο Χριστοδουλίδης
Σε χαμηλό σχεδόν τριετίας η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας ζητά η Βουλή-Πράσινο στον προϋπολογισμό ΡΑΕΚ
Μια από τις κύριες επιλογές η μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο
Χορηγίες για μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στις επιχειρήσεις
Οι προοπτικές του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο σε συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του EMGF
Πάει Ολομέλεια η νομοθεσία για χορηγία στο πλαίσιο του «Φωτοβολταϊκά για Όλους»
Θέλει χρόνο... Σε δύο εβδομάδες η απόφαση του Δ.Σ. της ΑΗΚ για τις αυξήσεις στο ρεύμα
«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Εγκρίνεται ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ και ξεκινούν οι αιτήσεις
Παρέμβαση ΕΤΕΚ για το κόστος του ηλεκτρισμού... «Κακοί σχεδιασμοί, αδράνεια και αστοχίες»