Φωνές από συγκυβερνώντες για ειδικό δικαστήριο και εξώδικη επίλυση διαφορών-Ενστάσεις ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ

Συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα η ανταλλαγή απόψεων επί των δύο νομοσχεδίων που αφορούν τον περί Δικαστηρίων νόμο και τον περί Σύστασης και Λειτουργίας Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως με απώτερο στόχο την κατάθεση και την ψήφισή τους στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης κοινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συζητήθηκε την Παρασκευή ο περί Δικαστηρίων νόμος σύμφωνα με τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να διορίζει αριθμό δικαστών για να εκδικάζουν με προτεραιότητα υποθέσεις που αφορούν δανειακές συμβάσεις και διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του δανειολήπτη, του εγγυητή και του παρόχου εξασφάλισης με τον πιστωτή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση η οποία εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία, η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Επιτροπή Οικονομικών, συζήτησε και το κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη σύσταση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως, έτσι ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου και των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Η συζήτηση εντός της Επιτροπής διεξήχθη με αντιπαραθέσεις κυρίως μεταξύ Βουλευτών της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, ο Κλεάνθης Ιωαννίδης, δήλωσε ότι η περίμετρος των δανειοληπτών πρέπει να είναι αυτή η οποία να έχει πραγματική ανάγκη και να μην τυγχάνει κατάχρησης αφού σε αντίθετη περίπτωση περνούν λανθασμένα μηνύματα μέσα στην κοινωνία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε μετά τη συνεδρία, ότι όπως είχε δεσμευθεί η Επιτροπή Οικονομικών, ολοκληρώθηκε σήμερα η κατ’ άρθρον συζήτηση και τη Δευτέρα σε μια νέα συνεδρία θα ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής και θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της παραπομπής στην Ολομέλεια στις 8 Δεκεμβρίου.

Εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστούν τα εν λόγω νομοσχέδια επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά τίθεται ένα νομοθετημένο πλαίσιο το οποίο στοχευμένα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας 350.000 ευρώ και την ίδια στιγμή υποβοηθείται και ενθαρρύνεται η διαδικασία της διαμεσολάβησης έτσι ώστε οι χρηματοοικονομικές διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων να παραπέμπονται και να επιλύονται σε επίπεδο διαμεσολαβητή για να αποφεύγονται μακροχρόνιες, χρονοβόρες και ακριβές διαδικασίες που ταλαιπωρούν πολλούς δανειολήπτες.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν την επόμενη Παρασκευή, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «πρέπει να έχουμε μια κατάληξη καθότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η οικειοθελής αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350.000 ευρώ στην οποία έχουν προβεί τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων».

Πρόσθεσε ότι είναι επάναγκες να υπάρξει μια νομοθετική κατάληξη λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ είναι υπέρ αυτής της καινούργιας ρύθμισης, η οποία για πρώτη φορά τίθεται στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας το θέμα για την οριοθέτηση των ποσών και τις διαφωνίες που προκλήθηκαν εντός της Επιτροπής, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η φιλοσοφία είναι κοινή και ότι ο στόχος είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι συγκεκριμένης αξίας και όχι ακίνητα των εκατομμυρίων.

Σε ερώτηση για το εάν τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδώσει οδηγίες ώστε Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου να δύναται να ορίζει με την έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αριθμό δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων, η κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο που αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες παραμέτρους που αναφέρονται στη διάκριση των εξουσιών.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε από την πλευρά της ότι για άλλη μια φορά καταγράφονται μεγάλες διαφορές στα νομοσχέδια μεταξύ της Κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων για βελτίωση του πλαισίου των εκποιήσεων. «Εμείς λέμε επιτέλους ας τα βρούνε μεταξύ τους. Αυτές οι διαφωνίες αποτελούν τον συστημικό κίνδυνο για την οικονομία μας», είπε η κ. Ορφανίδου.

Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει η πολιτική δύναμη που με την συνετή του στάση στηρίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και κατ’ επέκταση την σταθερότητα ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας, πάντοτε προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των καλόπιστων δανειοληπτών, χωρίς πρόνοιες που θα τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ερωτηθείσα για το εάν ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια, η κ. Ορφανίδου είπε ότι έχει γίνει ενημέρωση ότι θα υπάρξει συζήτηση των εν λόγω νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου την προσεχή Δευτέρα «και αφού ακούσουμε τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα δούμε τι δρόμο θα ακολουθήσουμε».

Πρόσθεσε ότι εάν κάτι βελτιώνει από την μία το πλαίσιο των εκποιήσεων για αυτούς που πραγματικά είχαν πρόβλημα αποπληρωμής και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και από την άλλη υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς αστερίσκους, «τότε εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το καταψηφίσουμε».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι εδώ και μερικές εβδομάδες συζητείται παράλληλα στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Επιτροπή Νομικών ένα νέο πλέγμα νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου αναφορικά με το περιβόητο, πλέον, και επικίνδυνο ζήτημα των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε συλλογική προσπάθεια κομμάτων και Βουλευτών ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και δυστυχώς, όπως είπε, «κάποια αόρατα χέρια την ώρα της ψηφοφορίας φρόντισαν να τουμπάρουν την προσπάθεια για εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ των προνομίων των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, αλλά και των δικαιωμάτων των δανειοληπτών».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, καταβάλλεται μια νέα προσπάθεια δεδομένου και του οροσήμου που λέει ότι τέλος του Δεκέμβρη παύει να υπάρχει οποιαδήποτε προστασία από εκποιήσεις. «Λέω με λύπη ότι ως Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των συζητήσεων. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι μιας πολύ διαφορετικής προσέγγισης μεταξύ συμπολιτευόμενων κομμάτων και αδυναμίας Κυβέρνησης να συγκλίνει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση», είπε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση των δύο Επιτροπών σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «ως Κοινοβουλευτική Ομάδα θα προχωρήσουμε με υποβολή, ξανά, των δικών μας προτάσεων για να προστατέψουμε εκείνους τους συνεπείς και συνετούς δανειολήπτες οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επεσήμανε ότι από τη συζήτηση για τα υπό εξέταση νομοσχέδια έχει διαφανεί ακριβώς ότι και τα δύο νομοσχέδια έχουν σοβαρές αδυναμίες οι οποίες θα είναι ενδεχομένως σε βάρος των πολιτών και υπέρ μιας πρόσθετης αυθαιρεσίας που μπορεί να προκύψει από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια.

Πρόσθεσε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ, από το 2017, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για σύσταση του τμήματος ειδικής δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια. «Δυστυχώς, για λόγους που είναι πολύ καλά γνωστοί μέχρι στιγμής δεν επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος», είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός νόμου ο οποίος να είναι δίκαιος, αντικειμενικός και να μπορεί και τις τράπεζες να μην τις αδικεί, αλλά να προστατεύει τους ευάλωτους δανειολήπτες από αυθαιρεσίες.

Σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να στηρίξει νομοσχέδια που δεν πληρούν αυτές τις δύο προϋποθέσεις. Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι εάν οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών τους και αν διακρίνονται από κοινωνική ευαισθησία για την επίλυση αυτού του ζητήματος μπορεί να υπάρξει υλοποίηση στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.  

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι επί της αρχής η παράταξη συμφωνεί με τον περί Δικαστηρίων Νόμο και τη δυνατότητα ορισμού αριθμού δικαστών με τη σωστή ειδική εκπαίδευση, για σκοπούς πιο γρήγορης εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν διαφορές δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρόσθεσε ότι η παράταξη είναι κατ’ αρχή σύμφωνη και με το νομοσχέδιο το οποίο διευρύνει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι αναδιαρθρώσεις και να μειωθούν οι εκποιήσεις. Σημείωσε ότι κατατέθηκαν χθες δυο προτάσεις νόμου, οι οποίες διευκολύνουν και τις διαδικασίες περαιτέρω, για τους δανειολήπτες που θα αποταθούν στον Επίτροπο, και θα συζητηθούν τη Δευτέρα.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι διαφωνεί με τη διαφοροποιημένη θέση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών και του Συνδέσμου των Ταμείων Εξαγοράς και Διαχείρισης Δανείων, έχει περιορίσει τον αριθμό δυνητικών δικαιούχων, οι οποίοι θα μπορούν να προσφύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για διαμεσολάβηση.

Είπε ακόμη ότι χθες κατατέθηκε και πρόταση νόμου η οποία θα συμπληρώσει το πακέτο προτάσεων νόμου που ψηφίστηκαν χθες και αφορούν την απαλλαγή του τέλους που καταβάλλεται στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτου. 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι το θετικό αποτέλεσμα είναι ένα «δίκαιο παιχνίδι» μεταξύ των δανειοληπτών και των πιστωτών, είτε είναι τράπεζες είτε είναι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

«Γίνεται μια καλή δουλειά, η μαγιά η οποία υπάρχει είναι στο σωστό πλαίσιο», είπε εξηγώντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει ιεραρχικά και αφού φιλτραριστούν ποιοι πρέπει να αποταθούν να έχουν την ευχέρεια να το κάνουν». Σημείωσε ότι πρώτα θα πρέπει να αποταθεί κάποιος στην τράπεζα ή στην εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων για αναδιάρθρωση ή για διακανονισμό, κατά δεύτερον, να έχει την ευχέρεια να αποταθεί στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και τρίτον, αν δεν βρεθεί η λύση στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, οι περιπτώσεις να οδηγούνται στα ειδικά δικαστήρια.

Επεσήμανε ότι προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα νομικής και τεχνικής φύσης, όπως είναι η σημερινή αξία των οικοπέδων. «Εμάς η προσέγγιση μας είναι ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, δεν έχει περιορισμούς», είπε. Ο κ. Παπαδούρης επανέλαβε ότι από πλευράς του Κινήματος υπάρχει πρόταση που προνοεί την αναστολή των εκποιήσεων έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Δειτε Επισης

Υπεραγορές Αλφαμέγα: Δυναμική επέκταση στα Μανδριά Πάφου-Το νέο κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του
Η στρεβλή ανάγνωση και προβοκατόρικη ερμηνεία του άρθρου InBusinessNews για την στεγαστική πολιτική από τον Οδυσσέα
Balram Chainrai: Στο 35,35% ανήλθε η συμμετοχή του στο «Ρόδον»
Ανδρέας Χατζησέργης: Η στροφή του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο που θα συνεχιστεί και σε τι στοχεύει η Intergaz
Πήρε ώθηση από τις γιορτές και τα ξεπουλήματα το λιανεμπόριο-Ευοίωνες προοπτικές για το 2025 με επενδύσεις και επεκτάσεις
Μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και ένας λαϊκιστής Οδυσσέας που μηδενίζει και τα βάζει με developers και κράτος
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Τράπεζα Κύπρου: Στις 18 Φεβρουαρίου ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2024
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη