Ενοχλημένες με τους χειρισμούς για Chevron, βλέπουν ΗΠΑναχώρηση Παπαναστασίου

Έντονα ενοχλημένες με τη Λευκωσία και δη τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου εμφανίζονται οι ΗΠΑ, με φόντο τις διαπραγματεύσεις με την Chevron όσον αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Την ίδια ώρα, επιχειρηματικοί-και όχι μόνο-κύκλοι που μίλησαν στο InBusinessNews, υποδεικνύουν και εστιάζουν στο μέγεθος της αρνητικής εξέλιξης που θα συνεπάγεται για την Κυπριακή Δημοκρατία μιας πιθανή αποχώρηση της Chevron, χάνοντας ουσιαστικά από εταίρο η Κύπρος ένα σημαντικό και παγκόσμιου βεληνεκούς παίχτη στα ενεργειακά-την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο-, που με την εδώ παρουσία του μπορεί, πέραν των υπολοίπων, να διασφαλίζει και σε γεωπολιτικό επίπεδο την σταθερότητα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ και που ταυτόχρονα, είναι έτοιμη να προχωρήσει με την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Συγκεκριμένα, η δυσφορία, η οποία όπως το InBusinessNews είναι σε θέση να γνωρίζει μεταφέρθηκε και σε επιχειρηματικούς κύκλους από την Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ, έγκειται στην αθέτηση της συμφωνίας για εμπάργκο δηλώσεων μέχρι την οριστική κατάληξη, όπως δηλαδή είχε αποφασιστεί κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Προεδρικό.

Υπενθυμίζεται ότι υπό το πρίσμα της λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης με την Chevron για το «Αφροδίτη» στις 5 του μήνα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο Έρευνας και Παραγωγής της Chevron για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Νοτίου Αμερικής Κλέιφ Νεφ, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.

Μολονότι μετά τη συνάντηση δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις επί της ουσίας του αποτελέσματος της συνάντησης, στη συνέχεια διέρρευσε και μετέπειτα επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας πως η εταιρεία ζήτησε άλλους τέσσερις μήνες παράταση της περιόδου των διαπραγματεύσεων για την τροποποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του «Αφροδίτη», ζητώντας παράλληλα τέσσερις μήνες παράταση της προθεσμίας έναρξης της μελέτης Front-End Engineering Design (FEED).

Ερωτηθέντες σχετικά, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπουργός Ενέργειας, απαντούσαν πως μέχρι να ληφθεί η τοποθέτηση της Chevron στην απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση δεν θα προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ωστόσο, μόλις μερικά 48ωρα μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό και τη συμφωνία των δύο πλευρών πως δεν θα γίνονται δηλώσεις, ο υπουργός Ενέργειας παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη(σ.σ. στον Alpha), προχωρώντας σε αποκάλυψη της πρότασης της Κυβέρνησης προς την εταιρεία με στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου, ενώ σε παρόμοιες αναφορές-που ουσιαστικά φωτογράφιζαν τα επί της ουσίας δεδομένα- ο υπουργός Ενέργειας προέβη μιλώντας και στο πρόσφατο συνέδριο του Economist.

Ενόψει τούτων, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του InBusinessNews, από αμερικανικής πλευράς γίνεται λόγος για αναξιοπιστία και προσέγγιση του όλου ζητήματος με τρόπο που επιφέρει ρωγμές στις σχέσεις εμπιστοσύνης που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν οικοδομηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, και που έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα συνεργασίας.

Οι ίδιες πληροφορίες, κάνουν λόγο για ένα επιζήμιο σκηνικό που τείνει να δημιουργηθεί και το οποίο θα πρέπει με κάθε τρόπο να ανατραπεί, προκειμένου οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται και φέρνουν αποτέλεσμα όσον αφορά την επιχειρηματική συνεργασία και την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο να μην τεθούν εν αμφιβόλω.

Άλλωστε, όπως υποδεικνύεται συναφώς, οι αμερικανικές εταιρείες που έρχονται στο νησί μας μένουν σε βάθος χρόνου και έχουν διαχρονική συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία, η οποία και θα πρέπει να σταθμίζεται αναλόγως στη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων δυνάται να επηρεάσουν αρνητικά τους επιχειρηματικούς αυτούς δεσμούς.

Ενδεικτική, η ανάρτηση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, έπειτα από συνάντηση της με το Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κύπρο (Amcham Cyprus).

«Ως Αμερικανίδα Πρέσβειρα», έγραψε, «οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των αμερικάνικων επιχειρήσεων είναι καίριας σημασίας. Ευχαριστώ το Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κύπρο (Amcham Cyprus) για τη διαχρονική συζήτηση της πορείας του επιχειρηματικού κλίματος στην Κύπρο και τον αντίκτυπο στην ικανότητα μας να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κτίσουμε μελλοντικούς δεσμούς».

Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία στο «Αφροδίτη» αποτελείται από την Chevron Corp με 35% (διαχειριστής) την BG Cyprus (Shell) και την Newmed με 30%.

Για σκοπούς ιστορίας, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η κοινοπραξία Chevron μαζί με την Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP είχαν καταθέσει για έγκριση επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης της «Αφροδίτη» στην Κυβέρνηση, το οποίο προνοούσε τη σύνδεση του κοιτάσματος με υποδομές υγροποίησης στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Τo επικαιροποιημένο σχέδιο απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, με τη σύμβαση να προνοεί 30 ημέρες διαπραγμάτευσης για επίλυση της διαφοράς. Η περίοδος διαπραγμάτευσης είχε παραταθεί για άλλες 30 ημέρες με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα την 5η Νοεμβρίου.

Μιλώντας την περασμένη βδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Γιώργος Παπαναστασίου είχε διαμηνύσει πως η κυβέρνηση επιμένει όπως «τα μέρη τιμήσουν την υπογραφή τους», εννοώντας τον αρχικό σχεδιασμό της προηγούμενης διαχειρίστριας, Noble Energy και ειδικότερα για την κατασκευή της πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου πάνω από το κοίτασμα (FPU). Το FPU, όπως είχε πει, θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη ανάκτηση αερίου και κατά συνέπεια μεγιστοποιώντας τα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η πρόταση της Chevon μας αφήνει σε σοβαρή αβεβαιότητα, το κοίτασμα θα αναπτυχθεί βάσει των συμφερόντων της Chevron την πρώτη περίοδο, τη δεύτερη περίοδο δεν θα υπάρχει αέριο», είχε αναφέρει.

Δειτε Επισης

Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση
Χρυσώνει το χάπι των ανησυχιών για Great Sea Interconnector ο Γεραπετρίτης-«Το έργο θα συνεχιστεί κανονικά»