Μηνύματα Παπαναστασίου στην Chevron για το «Αφροδίτη»-«Τα μέρη να τιμήσουν την υπογραφή τους»

Νέα μηνύματα προς τη διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος «Αφροδίτη», Chevron, έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ενόψει και της συνάντησης με τον πρόεδρο της Chevron, Κλέι Νέφ και της λήξης της περιόδου επίλυσης της διαφοράς γύρω από το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, όπου παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2024, ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμένει όπως «τα μέρη τιμήσουν την υπογραφή τους», εννοώντας τον αρχικό σχεδιασμό της προηγούμενης διαχειρίστριας, Noble Energy και ειδικότερα για την κατασκευή της πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου πάνω από το κοίτασμα (FPU). Το FPU θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη ανάκτηση αερίου και κατά συνέπεια μεγιστοποιώντας τα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι προβλέψεις που κάναμε, είναι ότι τα πρώτα χρόνια (παραγωγής) θα έχει αέριο, τα επόμενα 5 χρόνια, που θα είναι τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα βγαίνει αέριο. Η πρόταση της Chevon μας αφήνει σε σοβαρή αβεβαιότητα, το κοίτασμα θα αναπτυχθεί βάσει των συμφερόντων της Chevron την πρώτη περίοδο, τη δεύτερη περίοδο δεν θα υπάρχει αέριο». Το FPU, όπως εξήγησε, καθαρίζει το αέριο από τα παράγωγα πετρελαίου, το νερό και τα σωματίδια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου, η αρχική πρόταση του σχεδίου ανάπτυξης που υποβλήθηκε το 2019 «ήταν πολύ σωστή, αλλά πρέπει να τιμηθεί από όλα τα μέρη».

Τόνισε δε ότι η Κυβέρνηση κατανοεί την εταιρεία, η οποία στρέφει κεφαλαιακές επενδύσεις στα μεγάλα κοιτάσματα του Ισραήλ, Ταμάρ και Λεβιάθαν. «Αλλά καταλαβαίνουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος έχει δώσει πολλά πράγματα και δεν έχει πάρει τίποτα. Για αυτό επιμένουμε να τιμήσουν τα μέρη την υπογραφή τους», τόνισε.

Σημείωσε εξάλλου ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» είναι περιουσιακό στοιχείο χωρίς ρίσκο. «Είναι αναπτυξιακό κοίτασμα, είναι έτοιμο να πάει προς πώληση. Γι’ αυτό επιμένουμε σε υποδομές», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Great Sea Interconnector: Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.-Στα 100 εκατ. το ποσό που θα καταβάλει
Ξεκαθαρίζει για Chevron ο Λετυμπιώτης-«Υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα»
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών
Coral Cyprus (Shell Licensee): Μια εντυπωσιακή κοινωνική και περιβαλλοντική δράση
Διαγωνισμό μίσθωσης γης για έργα ΑΠΕ προκήρυξε η ΑΗΚ
Κηροζίνη και φέτος από τα πρατήρια μέσω κερματοδέκτη
Συστήνεται νέα εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση-Πώς μπαίνουν στην εξίσωση τα ΗΑΕ
ΡΑΕΚ: Αναγκαία η αναβάθμιση δικτύου για διείσδυση των ΑΠΕ
Ζητά παράταση για την τεχνοοικονομική μελέτη ανάπτυξης του «Αφροδίτη» η Chevron