Οι πόλεις της κοινοπραξίας «Cities After Dark» συζητούν τις προκλήσεις της νυχτερινής οικονομίας

Η Νυχτερινή Οικονομία θα αναδειχθεί στην πρώτη διακρατική συνάντηση του δικτύου «Cities After Dark» στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT. Από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2023, η πόλη της Braga, στην Πορτογαλία, θα φιλοξενήσει τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου, συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των τοπικών αρχών από διάφορες πόλεις για να συζητήσουν καινοτόμες στρατηγικές που σχετίζονται με τη νυχτερινή ζωή των πόλεων.

Με θέμα «Νυχτερινή οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη», το έργο αυτό, με επικεφαλής την Μπράγκα, περιλαμβάνει δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Παρίσι (Γαλλία), το Ταλίν (Εσθονία), η Βάρνα (Βουλγαρία), η Γένοβα (Ιταλία), η Μάλαγα (Ισπανία), η Λευκωσία (Κύπρος), ο Πειραιάς (Ελλάδα), το Ζαντάρ (Κροατία) και η Μπούντβα (Μαυροβούνιο).

Η ζωή στις πόλεις συνεχίζεται ακόμα και μετά το σκοτάδι. Η «Νυχτερινή Οικονομία» αποτελείται από βασικές δραστηριότητες για τη λειτουργία της πόλης 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το έργο αυτό περιλαμβάνει διάφορους τομείς, όπως η κινητικότητα, η ψυχαγωγία, η φιλοξενία, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η ασφάλεια, εφαοφιαστικές υπηρεσίες κ.α.

Η νυχτερινή ζωή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον τουρισμό σε πολλές πόλεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της ρύθμισης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ηχορύπανση και φωτορύπανση). Είναι ευθύνη των αρχών να εξισορροπήσουν την ανάπτυξη της νυχτερινής οικονομίας με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις επιπτώσεις του προγράμματος URBACT στις πόλεις και τις περιφέρειές τους.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος θα είναι το Διεθνές Συνέδριο «Πόλεις μετά το σκοτάδι – Μια προοπτική για τη νυχτερινή οικονομία». Το συνέδριο αυτό, με επικεφαλής τον Ricardo Rio, δήμαρχο της Braga, θα συντονίζεται από τον Simone D'Antonio, εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νυχτερινή οικονομία. Οι ομιλητές περιλαμβάνουν τον Thierry Charlois και τη Natalie Mets, υπεύθυνους για τις νυχτερινές πολιτικές στις πόλεις του Παρισιού και του Ταλίν, καθώς και τον Juma Assiago, Παγκόσμιο Συντονιστή του προγράμματος «Ασφαλέστερες Πόλεις» στο UN-Habitat, και τον Αμερικανό πολεοδόμο Alby Bocanegra.

Αυτό το συνέδριο υπόσχεται να ρίξει φως στη σημασία της νυχτερινής οικονομίας σε τομείς όπως η αστική ασφάλεια, η νυχτερινή διασκέδαση και οι καινοτόμες στρατηγικές για να γίνουν οι πόλεις πιο ζωντανές και ασφαλείς μετά το σκοτάδι. Σε αυτή την πρωτοβουλία, οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα μοιραστούν τα οράματα και τις εμπειρίες τους, δημιουργώντας ένα χώρο μάθησης και ζωτικής σημασίας συζήτησης για όλες τις πόλεις που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας και να προωθήσουν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Η νυχτερινή οικονομία είναι δυναμική και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αστική ζωή. Προσφέρει οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ευκαιρίες, αλλά απαιτεί επίσης προσεκτική διαχείριση για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προκλήσεων.

Σχετικά με το URBACT
Το URBACT είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας που στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των πόλεων για την αντιμετώπιση κοινών αστικών προκλήσεων.

Προωθεί τη δημιουργία δικτύων ευρωπαϊκών πόλεων που συνεργάζονται για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, εμπειριών και γνώσεων σχετικά με αστικά ζητήματα όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική ένταξη ή η βιωσιμότητα.

Το πρόγραμμα βοηθά τις πόλεις να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις ικανότητές τους στην αστική διαχείριση, παρέχοντας εργαλεία και πόρους για τη βελτίωση των πολιτικών και των πρακτικών τους.

Το URBACT προωθεί την αστική καινοτομία ενθαρρύνοντας τις πόλεις να πειραματιστούν με καινοτόμες λύσεις στις αστικές προκλήσεις και να εφαρμόσουν πιλοτικά έργα.

Το URBACT διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις αστικές προκλήσεις και να μοιραστούν γνώσεις για τη δημιουργία πιο βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων.

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση