Τα επτά έργα για στέγαση κρατικών υπηρεσιών-Πώς θα αξιοποιηθεί η κυβερνητική περιουσία

Η δημιουργία υποδομών στέγασης κρατικών και άλλων υπηρεσιών στη βάση νέων προδιαγραφών εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Με βάση το σχέδιο δράσης 2023-2024 του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, προωθείται η ανέγερση κτηρίων για στέγαση των κρατικών και άλλων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της κυβερνητικής περιουσίας.

Το εκτιμώμενο κόστος του όλου έργου φτάνει τα €188.6 εκατ., με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2027.

Τα αναμενόμενα οφέλη προς την κοινωνία είναι οι ποιοτικότερες συνθήκες εργασίας και η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς και η αναβάθμιση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιο κάτω παρουσιάζονται επτά έργα/παρεμβάσεις, τα οποία βρίσκονται, είτε σε εξέλιξη είτε υπό εκτίμηση.

  • Ανέγερση Νέου Κυπριακού Μουσείου

Από τον Φεβρουάριο του 2023 βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, απέναντι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο της Κύπρου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2027, ενώ συναρμόδιο είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Το Μουσείο, συνολικού εμβαδού 30.000 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων υπογείων) ανεγείρεται σε οικόπεδο 40.000 τ.μ.

mouseionewsnews

Θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500 τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000 τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000 τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000 τ.μ., εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων.

Στα έργα τοπιοτέχνησης θα περιλαμβάνεται και δημόσια πλατεία με σιντριβάνι, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα αναβαθμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου.

mouseio (Copy)

Πρόκειται για έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το ενδεικτικό του κόστος φτάνει τα €143.9 εκατ.

  • Δημιουργία Κέντρου Τύπου για την Προεδρία της Ε.Ε.

Υπό εκτίμηση βρίσκεται το κόστος του εν λόγω έργου υποδομής, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Η υλοποίησή του τοποθετείται τη διετία 2024-2025.

  • Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Από τον Φεβρουάριο του 2022 βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

Συναρμόδιο είναι το Υπουργείο Υγείας, το ενδεικτικό κόστος φτάνει τα €12.01 εκατ. και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

psyxikiygeia

Στην πρώτη φάση του έργου εντάσσονται δύο Κλινικές, Οξέων Περιστατικών Ανδρών και Οξέων Περιστατικών Γυναικών, μια Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων (ΘΕΜΕΑ) και Εξωτερικά Ιατρεία.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την κατασκευή πεζοδρομίων, εσωτερικών δρόμων, χώρων διακίνησης και στάθμευσης και τοποτέχνηση του περιβάλλοντα χώρου.

  • Κεντρικά Γραφεία Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας

Τα νέα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θα βρίσκονται στην Αγλαντζιά, στη συμβολή των λεωφόρων Κυρηνείας και Γλαύκου Κληρίδη.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να απαλλάξει το κράτος από την καταβολή ενοικίων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

ktimatologionea2

Οι εργασίες άρχισαν τον Αύγουστο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2024.

Συναρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους. Το πενταώροφο κτήριο ανεγείρεται με τη μέθοδο μελέτη, κατασκευή και 12ετή συντήρηση.

Το κτήριο έχει ελάχιστο συνολικό εμβαδό 12.620 τ.μ., συμπεριλαμβάνοντας υπόγειους χώρους στάθμευσης, χώρους εργαστηρίων, γραφεία διοίκησης, όπως επίσης και εκθεσιακό – μουσειακό χώρο.

  • Παγκύπριο Κέντρο Αίματος

Το Παγκύπριο Κέντρο Αίματος θα ανεγερθεί στον Δήμο Γερίου, σε τεμάχιο με εύκολη πρόσβαση από όλες τις ελεύθερες επαρχίες της Κύπρου.

blood

Στο Παγκύπριο Κέντρο Αίματος θα γίνεται η παραλαβή αίματος από όλους τους σταθμούς αιμοδοσίας παγκύπρια, η επεξεργασία, ο έλεγχος, η φύλαξη και, τέλος, η διανομή του ελεγμένου αίματος.

Περίπου 80.000 προϊόντα αίματος (όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα) θα μπορούν να διανέμονται από το Παγκύπριο Κέντρο Αίματος για κλινική χρήση σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, στο ισόγειο του κτηρίου, δημιουργείται ένας νέος σύγχρονος Σταθμός Αιμοδοσίας, με ανεξάρτητη είσοδο, στον οποίο θα μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να προσέρχονται εύκολα και με άνεση για να δώσουν αίμα.

Το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου, περιλαμβανομένου και του υπογείου, ανέρχεται στα 3.300 τ.μ. περίπου.

aimatos2

Οι εργασίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 2023 και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2025.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε €7,8 εκατ., με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  • Νέο Κτήριο Διοίκησης Προεδρίας

Το έργο αφορά την ανέγερση ενός νέου ανεξάρτητου κτηρίου εμβαδού 1.000 τ.μ. και θα αποτελέσει το νέο μέλος του συγκροτήματος στον λόφο του Προεδρικού Μεγάρου.

proedriko

Θα στεγάσει κυρίως γραφειακές λειτουργίες αλλά και αποθηκευτικούς χώρους ειδικής χρήσης με εξειδικευμένα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα.

Θα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του λόφου και θα αναπτύσσεται σε επίπεδα με το ψηλότερο να φιλοξενεί σύγχρονους γραφειακούς χώρους, ενώ στο χαμηλότερο θα διαμορφώνονται οι αποθηκευτικοί χώροι.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην προσαρμογή του κτηρίου στο τοπίο και στον ιστορικό χαρακτήρα του συγκροτήματος.

proedria

Το έργο υποδομής άρχισε να υλοποιείται τον Νοέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

Χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, με το ενδεικτικό κόστος να ανέρχεται στα €2.6 εκατ.

  • Αναθεώρηση των στεγαστικών αναγκών της κυβέρνησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναθεώρηση των στεγαστικών αναγκών του κράτους και των προδιαγραφών κατασκευής κτηρίων που θα καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Πρόκειται για στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας.

nomiki

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών του δημοσίου και της ορθολογικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών έχει αποφασιστεί η χρονική μετάθεση της ανέγερσης του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας.

Εξάλλου, για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκε και η υλοποίηση της ανέγερσης νέων κτηρίων των Υπουργείων Εσωτερικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην περιοχή της Αρχιγραμματείας.

Επιπρόσθετα, θα επαναξιολογηθεί η έκταση των εργασιών σε σχέση με το ύψος της δαπάνης που απαιτείται για την ανέγερση κτηρίων του Κρατικού Χημείου και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, καθώς και για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κυβερνητικών κτηρίων.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας