Σταύρος Καραμοντάνης: Ανάσα για την αγορά και τις ευάλωτες ομάδες η νέα στεγαστική πολιτική

Θετική εξέλιξη αποτελεί η νέα ενιαία στεγαστική πολιτική που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς θα δώσει ανάσα στην αγορά και θα συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση λύσεων για ευάλωτες ομάδες, υπογραμμίζει ο CEO της Ayia Napa Marina & του Caramondani Group, Σταύρος Καραμοντάνης.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Καραμοντάνης επισημαίνει πως αν και τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν σημαίνει ότι θα επιλύσουν το πρόβλημα ριζικά και διά παντός, καθώς οι ανάγκες για επιπρόσθετα ακίνητα στο μέλλον θα αυξηθούν.

Παράλληλα, θέτει ακόμη ένα θέμα, αυτό της μείωσης του ΦΠΑ στα κατασκευαστικά υλικά και τις πρώτες ύλες, κάτι που όπως σημειώνει, εάν εφαρμοστεί θα επιφέρει αποτελέσματα στην τελική τιμή του προϊόντος.

«Η μείωση του ΦΠΑ στα κατασκευαστικά υλικά και τις πρώτες ύλες είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα. Ελέγχοντας την τιμή στο αρχικό στάδιο, επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση της τιμής διάθεσης στην αγορά του τελικού προϊόντος», ανέφερε συγκεκριμένα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καραμοντάνης τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη των μέτρων συστημικά, δηλαδή την ένταξη νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών.

Πώς σχολιάζετε τη νέα ενιαία στεγαστική πολιτική που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών; Θεωρείτε ότι είναι προς την σωστή ή τη λανθασμένη κατεύθυνση;

Αναμφίβολα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη η ανακοίνωση της νέας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής. Το θέμα που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί μια ευρεία μερίδα συμπολιτών μας, φαίνεται πως σε πρώτη φάση τροχοδρομείται, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Με έμφαση κυρίως σε ευάλωτες ομάδες, δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να «ανασάνουν» και να βρουν λύση μέσω των προνοιών της νέας στεγαστικής πολιτικής στο διαχρονικό θέμα της στέγασης.

Η θετική αυτή εξέλιξη τυγχάνει της ευρείας αποδοχής όλων των εμπλεκόμενων και κυρίως των δικαιούχων. Παρόλα αυτά, κατά την άποψη μου και έχοντας υπόψη παρελθοντικά και σημερινά δεδομένα, καθώς και τις μελλοντικές προβλέψεις, οι ανάγκες για νέες κατοικίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο της πενταετίας.

Πιστεύετε ότι η νέα στεγαστική πολιτική θα αμβλύνει το στεγαστικό πρόβλημα και θα ενισχύσει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε στέγη; Εσείς ως επιχειρηματίας ανάπτυξης γης τι εισηγείστε;

Όπως προανέφερα θα δώσει μια σημαντική ανάσα στην αγορά και θα συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση λύσεων σε ευάλωτες ομάδες. Σε εκείνους δηλαδή που πραγματικά έχουν ανάγκη και θα επωφεληθούν των μέτρων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα επιλύσει το πρόβλημα ριζικά και δια παντός.

Οι ανάγκες για επιπρόσθετα ακίνητα στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν. Ως εκ τούτου, απαιτείται η έγκαιρη αναγνώριση των πραγματικών αναγκών, με αριθμητική ακρίβεια, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί εκ νέου μια μειωμένη προσφορά κατοικιών μετά το πέρας της πενταετίας. Καταληκτική ημερομηνία δηλαδή των μέτρων της πρόσφατα ανακοινωθείσας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής.

Κατά καιρούς έχω δώσει έμφαση σε σημαντικά θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης προσοχής. Για παράδειγμα, μείωση ΦΠΑ στις τιμές των πρώτων υλών και κατασκευαστικών υλικών, αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου, γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες για όλους τους εμπλεκόμενους.

Κατά πόσο τα μέτρα ικανοποιούν τους developers και τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης; Πιστεύετε ότι χρήζουν κάποιων βελτιώσεων;

Θεωρώ πως το να επαναπαυθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα είναι μάταιο και μοιραίο. Για το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται διαρκής εγρήγορση και αποτελεσματική πρόβλεψη των αναγκών, τόσο σε προσφορά όσο και σε ζήτηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρώ αναγκαίο να τονίσω την ανάγκη για περεταίρω υποστήριξη των μέτρων συστημικά. Δηλαδή ένταξη νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για εκσυγχρονισμό των συστημάτων και των διαδικασιών.

Για παράδειγμα, πρέπει να θεωρούνται «αγκάθι», τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, οι διαδικασίες και οι χρόνοι αδειοδότησης των νέων αναπτύξεων.

Όπως προανέφερα, η μείωση του ΦΠΑ στα κατασκευαστικά υλικά και τις πρώτες ύλες είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα. Ελέγχοντας την τιμή στο αρχικό στάδιο, επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση της τιμής διάθεσης στην αγορά του τελικού προϊόντος.

Κλείνοντας, περεταίρω αύξηση του συντελεστή δόμησης θεωρώ ότι θα λειτουργούσε θετικά για όλους τους εμπλεκόμενους.

Δειτε Επισης

Η ανάλυση της κυπριακής αγοράς διαμερισμάτων και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Λεμεσού και της Λευκωσίας
Επαναπροκηρύσσεται τον Ιανουάριο το στεγαστικό σχέδιο χορηγιών για νεαρά ζευγάρια και νέους έως 41 ετών
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Επενδυτική ευκαιρία με μεγάλο γωνιακό οικόπεδο στον Δήμο Λεμεσού από την Altamira Real Estate
Nicosia back to future: Από τα Le Café, Versus και City Plaza, στο 360 και το King’s Gardens
Νέο γραφείο πωλήσεων για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας στη Λεμεσό
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Το μέτρο-εργαλείο που πρέπει να εισαχθεί για αύξηση των οικιστικών μονάδων στην αγορά
Triangle: Επαναπροσδιορίζοντας το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στη Λεμεσό
MHV: Τέταρτο τρίμηνο του 2025 το ξενοδοχείο «The Landmark Νicosia»-Πότε παραδίδονται οι δύο πύργοι
Έναρξη εργασιών για τα οικιστικά έργα «RIA COURT 67 & 68» στη Λάρνακα