Στην Κύπρο ο διεθνώς διακεκριμένος ψυχολόγος Emeritus Professor Les Greenberg από τον Καναδά

O διεθνώς διακεκριμένος Ψυχολόγος Emeritus Professor Les Greenberg από το Υork University του Καναδά και πρωτεργάτης του Emotion Focused Therapy, βρέθηκε στην Κύπρο τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο μιας διεθνούς ημερίδας και μιας τετραήμερης εκπαίδευσης κλινικών δεξιοτήτων ψυχολόγων που διοργανώθηκαν από το Cyprus Institute for Emotion Focused Therapy στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η ημερίδα με τίτλο “The transforming power of Affect: Changing emotion with emotion” και η τετραήμερη εντατική βιωματική εκπαίδευση με τίτλο Emotion Focused therapy skills Level 1, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

1

Για να παρακολουθήσουν τις εκπαιδεύσεις του Cyprus Institute for Emotion Focused Therapy, ταξίδεψαν στην Κύπρο καθηγητές, σύνεδροι και εκπαιδευόμενοι από 25 χώρες (από Χαβάη, Σκωτία, Αγγλία, Βέλγιο, Λίβανο, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Ελβετία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Αρμενία, Ιράν, Ισραήλ, Ρωσία, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ελλάδα) και Κύπρο.

Το Cyprus Institute for Emotion Focused Therapy φαίνεται να δραστηριοποιείται διεθνώς ενεργά σε διαδυκτιακές εκπαιδεύσεις τα τελευταία χρόνια ως διεθνώς αναγνωρισμένο ινστιτούτο. Οι επιτυχημένες δια ζώσης εκπαιδεύσεις είναι απόδειξη ότι η Κύπρος αποτελεί πλέον πόλο έλξης επαγγελματιών ψυχικής υγείας από όλο τον κόσμο για την συνεχιζόμενη επαγγελματική τους ανάπτυξη.

2

Την ημερίδα έχει προσφωνήσει ο πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Χάρης Ψάλτης και η ιδρύτρια του Cyprus Institute for EFT Δρ Χριστίνα Μιχαήλ. Όλοι όσοι ήταν παρόντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον καθηγητή Les Greenberg για την θεωρία των συναισθημάτων, τους λειτουργικούς και μη-λειτουργικούς τύπους των συναισθημάτων, γιατί οι άνθρωποι μπορεί να επαναλαμβάνουν μη λειτουργικά μοτίβα συμπεριφορών και τέλος, πώς οι θεραπευτές ψυχικής υγείας μπορούν με συγκεκριμένες τεχνικές να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να μεταλλάξουν αυτά τα μη-προσαρμοστικά συναισθήματα και να έχουν πιο ποιοτικές σχέσεις και καλύτερη ψυχική ευεξία. Ο Prof Greenberg απαντούσε ερωτήσεις από το κοινό σε όλη την διάρκεια της ημερίδας και έδειξε βίντεος με αληθινούς πελάτες.

3

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της ημέρας εδώ: https://www.eft.cy/leslie-greenberg-in-cyprus/. Στα πλαίσια της άφιξης του στο νησί ο καθηγητής πραγματοποίησε επίσης εντατική τετραήμερη εκπαίδευση προχωρημένων εφαρμοσμένων δεξιοτήτων πρακτικής ψυχολογίας σε επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας.

Κάθε ημέρα περιλάμβανε σύντομες διαλέξεις, και βιωματικές άσκησεις πρακτικής, επιδείξεις τεχνικών από τους ιδρυτές του EFT με πραγματικούς πελάτες μέσω βίντεο, συζητήσεις περιπτώσεων και εξάσκηση δεξιοτήτων σε μικρές ομάδες υπό την επίβλεψη και εποπτεία του Δρ Les Greenberg και της Δρ. Χριστίνας Μιχαήλ (https://www.eft.cy/2023-level-1-eft-training/). Χρυσός χορηγός της ημερίδας ήταν το Υφυπουργείο τουρισμού της Κύπρου.

4

Ο καθηγητής, ο οποίος είναι ο εμπνευστής του Emotion Focused Therapy με τις έρευνες, τα βιβλία και τις εκπαιδεύσεις του έχει αλλάξει την πορεία και την πρακτική της εφαρμοσμένης ψυχολογίας σε ότι αφορά την κατανόηση των συναισθημάτων. Του έχει απονεμηθεί ο ανώτατος ακαδημαικός τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή (Professor Emeritus) από το Υork University στο Τορόντο και εχει επανελειμμένως βραβευτεί για την συνεισφορά του στον κλάδο της ψυχολογίας από τους σημαντικότερους οργανισμούς ψυχικής υγείας.

Έχει λάβει βραβεία από οργανισμούς όπως ο Αμερικανικος Σύνδεσμος Ψυχιατρικής, o Αμερικανικος Σύνδεσμος Ψυχολογίας, τον Καναδέζικο Οργανισμό for Excellence in Professional training, έχει λάβει το Βραβείο Διακεκριμένης Ερευνητικής Σταδιοδρομίας από το Society of Psychotherapy Research, καθώς επίσης και το τιμητικό βραβείο Carl Rogers από τον Αmerican Psychological Association (APA) για το διακεκριμένο έργο του στον τομέα της εφαρμοσμένης ψυχολογίας.

5

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιντεοσκοπημένες συνεδρίες του καθηγητή με πραγματικούς πελάτες διδάσκονται σε όλο τον κόσμο από ακαδημαικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια τόσο σε φοιτητές όσο και σε επαγγελματίες όλων των επιπέδων και προσεγγίσεων. Με περισσότερα από 45 χρόνια πείρας στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, ο καθηγητής Greenberg έχει συγγράψει πάνω από 40 ακαδημαϊκά βιβλία, εκατοντάδες κεφάλαια σε σημαντικά ακαδημαικά βιβλία και 400 ακαδημαϊκά άρθρα για την μετάλλαξη των δύσκολων συναισθημάτων.

0005

O καθηγητής Greenberg, από την αρχή της καριέρας του έχει εκπαιδευτεί ή εκτεθεί σε πολλές άλλες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των: Gestalt therapy, Person-Centred, systemic-interactional, της ψυχοδυναμικής και της γνωστικής θεραπείας. Αναγνωρίζεται από πολλούς διακεκριμένους εφαρμοσμένους ψυχολόγους όπως οι Arthur Bohart, Marsha M. Linehan, David H. Barlow, Steven C. Hayes, Diana Fisher ως ένας εκ των σημαντικότερων ψυχολόγων της γενιάς μας και ως πρωτοπόρος στον τρόπο που οι ψυχολόγοι δουλεύουν με το συναίσθημα στην θεραπεία.

Έχει αφοσιώσει την καριέρα του στην κατανόηση των συναισθημάτων και οι έρευνες του έχουν επικεντρωθει στις θεραπευτικές διεργασίες (therapy process) και στο πώς οι θεραπευτές μπορούν να βοηθούν του πελάτες να έχουν θετικά αποτελέσματα στην θεραπεία σε ότι αφορά δυσπροσαρμοστικά /δυσλειτουργικα συναισθήματα. Αυτό οδήγησε στην επέκταση του Emotion Focused Therapy παγκοσμίως.

Η Συναισθηματικά Εστιασμένη Θεραπεία (Emotion Focused Therapy) είναι μια ερευνητικά τεκμηριωμένη προσέγγιση εφαρμοσμένης ψυχολογίας η οποία αναπτύχθηκε αρχικά από τον Dr. Leslie Greenberg σε συνεργασία με τον Dr. Robert Elliott και την Dr. Laura Rice μέσα από τις συστηματικές τους μελέτες για το πώς αλλάζουν θετικά οι άνθρωποι στη ψυχοθεραπεία.

6

7

Εδώ και 5 περίπου δεκαετίες γίνονται πολλές έρευνες παγκόσμια που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της προσέγγισης αυτής σε μια σειρά από ψυχολογικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, του γενικευμένου άγχους, της έντονης αυτοκριτικής, του πένθους, της οριακής διαταραχής προσωπικότητας, και πολλών ειδών ψυχολογικών τραυμάτων.

Η Συναισθηματικά Εστιασμένη Θεραπεία εκπροσωπείται επίσημα στην Κύπρο από το 2019 από το Cyprus Institute for EFT.

8

Το Cyprus Institute for Emotion Focused Therapy:

To Cyprus Institute for Emotion Focused Therapy έχει ιδρυθεί το 2019 και είναι ένα διεθνώς διαπιστευμένο Ινστιτούτο με έδρα το Τορόντο του Καναδά - το μοναδικό του είδους του στην Κύπρο. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του το Ινστιτούτο κατάφερε να φέρει στην Κύπρο δυο από τα κορυφαία ονόματα της Ψυχολογίας και κύριους δημιουργούς του ΕFT όπως ο Prof Les Greenberg και ο Prof Robert Elliott.

Στις εκπαιδεύσεις του, το Ινστιτούτο συνεργάζεται με παγκόσμιου βεληνεκούς ειδικούς στον τομέα της ψυχολογίας, συμπεριλαμβανομένων των κύριων δημιουργών της Θεραπείας Εστιασμένης στο Συναίσθημα και άλλων.

Το Ινστιτούτο έχει διττό ρόλο καθώς λειτουργεί τόσο ως Εκπαιδευτικό Κέντρο για επαγγελματίες ψυχικής υγείας μέσω του Ακαδημαϊκού του χώρου, όσο και ως Ανεξάρτητος πάροχος ψυχολογικών υπηρεσιών στο ευρύ κοινό μέσω του κέντρου (www.eft.cy).

Η ιδρύτρια του Ινστιτούτου, Δρ. Χριστίνα Μιχαήλ αναφέρει: «Κάθε μας βήμα εμπνέεται τους πελάτες μας και σαφώς τους συναδέλφους μας. οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώνουν συνεχώς το σύνολο των δεξιοτήτων και της εξειδίκευσής τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε.

Μέσω του ακαδημαϊκού μας χώρου και του κέντρου μας στοχεύουμε να βοηθήσουμε την κοινότητά μας να είναι σε καλύτερη θέση να επεξεργάζεται και να μεταμορφώνει το δυσπροσαρμοστικό/επώδυνο συναίσθημα με τρόπο που βελτιώνει την απόδοση, τις σχέσεις και την ευημερία».

9

Συνέχισε αναφέροντας ότι: «Για να το πετύχουμε αυτό, ένας από τους βασικότερους στόχους του Ινστιτούτου είναι η παροχή εκπαιδεύσεων από καθηγητές διεθνούς εμβέλειας και η προώθηση της Συνεχιζόμενους Επαγγελματικής Ανάπτυξης (continuing professional development) στον τομέα της εφασμοσμένης ψυχολογίας στην Κύπρο.

Εκπαιδεύοντας ουσιαστικά και με συνεχή εποπτεία περισσότερους θεραπευτές στοχεύουμε στο να βοηθήσουμε περισσότερο κόσμο να επεξεργαστεί και να μεταλλάξει μη λειτουργικά συναισθήματα τα οποια μπορεί να υπάρχουν λόγω προηγουμένων ψυχικών τραυμάτων κλπ.

10

Η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη (continuing professional development) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι επαγγελματίες για να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους ακόμα και μετά την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

Η επιστήμη της ψυχολογίας αναπτύσσεται διαρκώς και η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη και αναγκαία για την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και επάρκειας σε όλη τη επαγγελματική σταδιοδρομία.

11

Η συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη είναι μια δέσμευση για τη διαρκή και δια βίου μάθηση η οποία ενισχύει την ηθική και ερευνητικά-ενημερωμένη άσκηση επαγγέλματος. Μέσω της δια βίου εκπαίδευσης ο ψυχολόγος ανανεώνει τις υπάρχουσες γνώσεις του, βελτιώνει τις δεξιότητές του ή απλώς ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στο επάγγελμα.

Η συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη είναι αναγκαίο κριτήριο διατήρησης της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος σε πολλές χώρες (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική), όχι όμως στην Κύπρο. Συνίσταται στο κοινό να επιλέγει επαγγελματίες ψυχολόγους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι ως ειδικοί ψυχολόγοι στο μητρώο και ασκούν ηθική και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική προσπαθώντας συνεχώς να ανανεώνουν τις γνώσεις τους με αναγνωρισμένες εκπαιδεύσεις.

Δειτε Επισης

Η GDEV ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ο σταθερός υποστηρικτής σε κάθε μεγάλη στιγμή του Κυπριακού Αθλητισμού
Η CNP Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport-Τι προνοεί η νέα συμφωνία
Οριστική συμφωνία για εξαγορά του SCSS Fund Management Ltd από την CPI Holdings Plc
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει
payabl. KidIT Cyprus και PAYABL EKA AEΛ διοργανώνουν μια συναρπαστική εκδήλωση για τα παιδιά