Powered by

Apple: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες κέρδη και έσοδα στο τρίμηνο

Η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη τριμηνιαίες πωλήσεις και κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, με τις πωλήσεις iPhone να αυξάνονται κατά 2,8% και να ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες της Wall Street, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση μεγάλων πτώσεων στις πωλήσεις Mac και iPad.

Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια έχει αντιμετωπίσει μια παγκόσμια πτώση στις πωλήσεις smartphone καλύτερα από πολλούς από τους ανταγωνιστές της, ωστόσο αντιμετωπίζει μια άνιση οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, μια βασική αγορά για την Apple.

Η Apple ανέφερε ότι οι πωλήσεις για το δ' τρίμηνο χρήσης της που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν περίπου 1% στα 89,50 δισεκατομμύρια δολάρια, με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερα έσοδα από υπηρεσίες σε σχέση με εκείνα που ανέμενε η Wall Street, βοηθώντας το τελικό σύνολο να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 89,28 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν περίπου 11%. Το κέρδος ανά μετοχή 1,46 δολ. ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,39 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με την LSEG.

Η μετοχή της Apple, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 37% μέχρι στιγμής φέτος, έκλεισε με άνοδο 2% την Πέμπτη. Υποχωρούσε 1,3% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές, έχοντας συγκρατήσει κέρδη μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων από τα νεότερα μοντέλα iPhone 15 της Apple.

Η Apple αντιμετωπίζει σκληρότερο ανταγωνισμό στην αγορά των smartphone φέτος, καθώς η Huawei επιστρέφει στο χώρο με νέα τηλέφωνα που τροφοδοτούνται από τσιπ κινεζικής κατασκευής, αφού είχε αποκλειστεί από την αγορά για αρκετά χρόνια λόγω των εμπορικών περιορισμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα μειώθηκαν κατά 2,5% στα 15,08 δισ. δολάρια από 15,47 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο χρήσης του προηγούμενου έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι μετά τον υπολογισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η δραστηριότητα της Apple στην Κίνα αυξήθηκε σε ετήσια βάση, λόγω των εσόδων από πωλήσεις και υπηρεσίες iPhone.

"Στην ηπειρωτική Κίνα, σημειώσαμε τριμηνιαίο ρεκόρ για το iPhone", δήλωσε ο Cook στο Reuters. "Είχαμε τέσσερα από τα πέντε κορυφαία smartphone με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στα αστικά κέντρα της Κίνας".

Ο Cook είπε επίσης ότι δύο από τα νέα μοντέλα ακουστικών υψηλής τεχνολογίας της Apple - οι συσκευές για iPhone 15 Pro και Pro Max - αντιμετωπίζουν περιορισμούς εφοδιασμού.

"Εργαζόμαστε σκληρά για να κατασκευάσουμε περισσότερα από αυτά", είπε. "Πιστεύουμε ότι αργότερα αυτό το τρίμηνο, θα επιτύχουμε μια ισορροπία προσφοράς-ζήτησης".

Αρκετές παγκόσμιες τάσεις ευνοούν την Apple, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι η αγορά smartphone έχει φτάσει στο ναδίρ της και μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει το 2024.

Η αγορά προσωπικών υπολογιστών αναμένεται επίσης να τα πάει καλύτερα το επόμενο έτος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Apple παρουσίασε νέα μηχανήματα Mac.

Προς το παρόν, το iPhone παραμένει το πλέον δημοφιλές προϊόν της Apple. Οι πωλήσεις της συσκευής αντιστοιχούσαν σε 43,81 δισεκατομμύρια δολάρια στο τρίμηνο, ακριβώς όσο και οι προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Οι πωλήσεις στο τμήμα φορητών συσκευών της Apple, το οποίο περιλαμβάνει το Apple Watch και τα AirPods, μειώθηκαν κατά 3% στα 9,32 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτω από τις προβλέψεις για 9,43 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Οι πωλήσεις στον τομέα υπηρεσιών της Apple, που περιλαμβάνει το Apple TV+, το οποίο έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με τον παγκόσμιο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Lionel Messi, αυξήθηκαν κατά 16% στα 22,31 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 21,35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί