Άθως Δίκαιος: Η μεγαλύτερη πρόκληση, το όραμα και η σύγχρονη αρχιτεκτονική

Για την μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του, το όραμά του, ένα από τα σημαντικότερα του έργα, αλλά και για το πώς θα πρέπει να είναι τα σύγχρονα κτίρια και η αρχιτεκτονική, μίλησε στην κάμερα του InBusiness TV, o ιδρυτής της Άθως Δίκαιος & Συνεργάτες, Άθως Δίκαιος.

Ο Άθως Δίκαιος απέσπασε το τιμητικό βραβείο Life Time Achievement Award στα Κυπριακά Βραβεία Aρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης.

Η μεγαλύτερο πρόκληση και το όραμα

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα, ήταν όταν μετά το τέλος των σπουδών μου και την εργασία σε αρχιτεκτονικό γραφείο για να πάρω εμπειρίες, αποφάσισα να δημιουργήσω το δικό μου προσωπικό γραφείο και το πέτυχα», ανέφερε.

Σχετικά με το όραμά του, είναι το γραφείο Άθως Δίκαιος & Συνεργάτες να διατηρήσει την δημιουργικότητα που έχει αποκτήσει, ώστε να υλοποιήσει και άλλα έργα σημαντικά.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική

Σχολιάζοντας τα έργα που έχει ανάγκη η Κύπρος σήμερα, υπέδειξε πως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της εποχής, με το πιο σοβαρό, το κόστος της ενέργειας.

«Η χώρα μας χρειάζεται έργα δημιουργικά, τα οποία να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της εποχής, με το πιο σοβαρό αυτό της ενέργειας, της οποίας έχει αυξηθεί η τιμής της σε μεγάλο βαθμό», είπε.

Έτσι, εξήγησε πως τα κτίρια και η αρχιτεκτονική πρέπει να εκμεταλλεύονται τις φυσικές ενέργειες, όπως τον ήλιο και τον άνεμο.

«Τα κτίρια και η αρχιτεκτονική πρέπει να εκμεταλλεύονται τις φυσικές ενέργειες, όπως τον ήλιο και τον άνεμο. Δηλαδή, αν είναι σωστά προσανατολισμένο ένα κτίριο μπορεί να θερμαίνεται από τον ήλιο και να δροσίζεται από τον δροσερό αέρα. Αυτές είναι οι αναγκαίες ενέργειες που πρέπει ένας αρχιτέκτονας να κάνει σήμερα για να είναι το κτίριό το δημιουργικό και βιώσιμο», τόνισε.

Ένα έργο ορόσημο

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του γραφείου και ίσως το πρώτο σημαντικότερο, σύμφωνα με τον κ. Δίκαιο, είναι η δημιουργία του συνοικισμού Στρόβολος 2, για να στεγάσει τους πρόσφυγες μετά την εισβολή.

«Το γραφείο μας δημιουργήθηκε το 1973, μεσολάβησε ο πόλεμος, η εισβολή, η κατοχή και ο εκτοπισμός. Υπήρχε απόλυτη ανάγκη να στεγαστούν πρόσφυγες και μας ανατέθηκε η δημιουργία του συνοικισμού Στρόβολος 2, ο οποίος περιλάμβανε πολλές κατοικίες για να στεγάσει τους εκτοπισμένους.

Αυτό το έργο ήταν από τα σημαντικότερα του γραφείου μας. Ήταν άξιο να εκδοθεί γραμματόσημο για να τιμήσει αυτό το έργο», κατέληξε ο Άθως Δίκαιος.

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα