Κωνσταντίνος Ιωάννου: Σκοπός μας η διατήρηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας σε τροχιά ανάπτυξης

Ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και επιβράβευσης των κορυφαίων έργων, χαρακτήρισε κατά την ομιλία του, τα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Aρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην σημαντική για το κράτος συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την επιτυχία των πολιτικών που προωθούνται από την κυβέρνηση και αφορούν τον τομέα.

«Το κράτος προσδοκά στη συμβολή σας, αξιοποιώντας την μακροχρόνια τεχνογνωσία σας και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις σας, έτσι ώστε να συνεχίσουμε από κοινού να εκσυγχρονίζουμε τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς και, κατ’ επέκταση, την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες με βέλτιστες πρακτικές που συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του σήμερα», υπογράμμισε.

Υποδεικνύοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση στηρίζουν τη δράση του ευρύτερου κλάδου της αρχιτεκτονικής και της ανάπτυξης γης, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική συνεισφορά του στην οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε την βούληση της πολιτείας να διατηρήσει την κατασκευαστική βιομηχανία, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας-όπως επισήμανε- αποτελούν οι επαγγελματίες αρχιτέκτονες, σε τροχιά ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίσει την επαρκή κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των πολιτών.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στα Σχέδια και στις δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών, υπό την ομπρέλα της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, τα οποία έχουν κοινωνικό και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.

«Για πρώτη φορά, καταρτίστηκε μια ενιαία στρατηγική για τη στέγαση, που προσεγγίζει το ζήτημα πολυεπίπεδα και ολιστικά, με κοστολογημένες δράσεις και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, η οποία απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, με έμφαση στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ανέφερε πως, ενόψει της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο με την υλοποίηση πλάνου 22 μέτρων, εκσυγχρονίζει τη διαδικασία αδειοδότησης ανάπτυξης γης.

«Στόχος είναι να απλοποιηθούν οι ισχύουσες διαδικασίες και να εισάγουμε ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο αδειοδότησης, που θα διευκολύνει και θα εξυπηρετεί καλύτερα πρωτίστως τους πολίτες. Βασικότερη τροποποίηση, η οποία θα προωθηθεί σύντομα για νομοθετική ρύθμιση, είναι η κατάργηση της υποχρέωσης για εξασφάλιση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις», υπογράμμισε.

Για να τονίσει πως δίνοντας αναβαθμισμένο ρόλο και ευθύνη στους αρχιτέκτονες και στους πολιτικούς μηχανικούς, ως ειδικούς επιστήμονες με κατάρτιση και εμπειρία, επιδιώκεται η μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων και ο περιορισμός των καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών, που αποτελεί, όπως σημείωσε, τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Υπενθυμίζοντας επιπρόσθετα πως στο πλαίσιο των ενεργειών για τη μείωση των καθυστερήσεων και των χρονοβόρων, γραφειοκρατικών διαδικασιών, ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος που διευκολύνει την ταχεία αδειοδότηση στρατηγικών έργων ανάπτυξης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι κατά παρόμοιο τρόπο, σημαντικά αναμένεται να συμβάλει στο όλο εγχείρημα και το νομοσχέδιο αστικού αναδασμού, για την ορθολογική διαχείριση αδρανούσας γης, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου συνεχάρη τους βραβευθέντες για την προσφορά τους στην κοινωνία, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος πως θα συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τον κλάδο δημιουργικά.

  • Τα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής

Τα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά.

Ο θεσμός επιβραβεύει αξιόλογα project και προσωπικότητες που έχουν υλοποιήσει με επιτυχία έργα στην Κύπρο την τελευταία πενταετία, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για αρχιτεκτονικά γραφεία, γραφεία αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού εσωτερικού χώρου.

Τα 2α Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Aρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης παρουσιάζουν τα Volcano Stores.

Χρυσοί χορηγοί οι cyfield group, ergo home, muskita aluminium industries.

Αργυρός χορηγός η Knauf.

Στηρίζει η Harman Kardon και η ΚΟΝΕ.

Διοργανώνει η IMH και το περιοδικό Ιn Business.

Xoρηγός Eπικοινωνίας: Alpha Κύπρου.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)