powered by

Το ΚΕΒΕ πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το ευρωπαϊκό έργο CLUSTER

Η σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει την ανάγκη για αειφόρες πρακτικές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, και ο γεωργικός τομέας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η ανάγκη για στροφή προς τις αειφόρες μεθόδους καλλιέργειας πηγάζει από την αντίληψη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γεωργία.

Η βιολογική καλλιέργεια μειώνει τη χρήση χημικών και προωθεί την υγεία του εδάφους και ταυτόχρονα ενισχύει την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε. Μέσω της υδροπονία και της ενυδρειοπονίας μειώνεται η σπατάλη του νερού, ενώ προσφέρονται ελεγχόμενες συνθήκες για την ανάπτυξη φυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το ευρωπαϊκό έργο CLUSTER. Το συγκεκριμένο έργο παρείχε δωρεάν εκπαίδευση, κατάρτιση και καθοδήγηση σε θέματα Βιολογικής Καλλιέργειας, Υδροπονίας, Ενυδρειοπονίας, Βιώσιμης Επεξεργασίας Τροφίων, και Soft skills σε νέους και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Το έργο CLUSTER, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του διασυνοριακού προγράμματος ENI CBC Mediterranean Basin. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τρία στάδια εκπαίδευσης: ηλεκτρονική εκπαίδευση, δια ζώσης εκπαίδευση, επιτόπια κατάρτιση και πρακτική άσκηση έναντι αμοιβής.

Παρατηρήθηκε σημαντικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο αυτού του εκπαιδευτικού ταξιδιού, το οποίο εστίαζε στη μάθηση, την ανάπτυξη και την απόκτηση πρακτικών εμπειριών. Σημειώθηκαν 327 εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ 30 νέοι και γυναίκες συμμετείχαν στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Επιπλέον, 24 άτομα ολοκλήρωσαν με επιτυχία την επιχορηγούμενη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις Βιολογικής καλλιέργειας και Υδροπονίας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για εκπαίδευση σε θέματα αειφόρου γεωργίας, καταδεικνύει και την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση σε αυτούς τους κλάδους, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα.

Η ανάπτυξη του προγράμματος CLUSTER έρχεται να αναδείξει τη σπουδαιότητα της βιολογικής καλλιέργειας, της υδροπονίας και της ενυδρειοπονίας ως κρίσιμους παράγοντες για την αειφόρο ανάπτυξη του γεωργικού κλάδου.

Καταλήγοντας, αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση σε θέματα αειφόρου γεωργίας. Η συνεχής εκπαίδευση θα ενισχύσει την κατανόηση και την αποδοχή των αειφόρων πρακτικών, προωθώντας έτσι τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δειτε Επισης

Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου: Το επόμενο μεγάλο βήμα στην ηγεσία ξεκινά με συμμετοχή
Κατασκήνωση FEM στην Κύπρο: Εκεί που τα κορίτσια βρήκαν τη φωνή τους, την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη να ηγηθούν
ΕΚΚ: Καλεί σε συμμετοχή στη διαβούλευση της Κομισιόν για ολοκλήρωση της αγοράς κεφαλαίων
Με μεγάλη επιτυχία το 7ο ετήσιο Τουρνουά Φούτσαλ TELETHON-Η νικήτρια ομάδα
Δυναμική παρουσία Κύπρου στο MRC Crete 2025-Οι διακρίσεις ομάδων ρομποτικής δημόσιων και ιδιωτικών φορέων
«Η Αόρατη Συνωμοσία»: Το νέο βιβλίο του Ανδρέα Χατζηκυριάκου για τον φόνο του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία το 1974
3ο Cyprus Forum-Cities: Πόσο έξυπνες μπορούν να γίνουν οι πόλεις της Κύπρου;
Συμμόρφωση με την Ε.Ε., παγκόσμια ευθυγράμμιση AML και δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου
Βραβεύτηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν στους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Πληροφορικής CCS
Διεθνής αναγνώριση για το MBA του Πανεπιστημίου Λεμεσού με EFMD διαπίστευση