Κάνει «jump ball» εκατομμυρίων η Κύπρος με το FIBA EuroBasket 2025

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ), Ανδρέας Μουζουρίδης, περιέγραψε στο 5ο Cyprus Sports Management, Marketing & Branding Conference, το πώς επιτεύχθηκε η ανάθεση της μεγαλύτερης καλαθοσφαιρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, το EuroBasket 2025, στην Κύπρο.

Αυτό που κάποτε φαινόταν άπιαστο όνειρο, τώρα υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς και όπως αναμένεται, χιλιάδες αθλητικοί τουρίστες θα ταξιδέψουν στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους εθνική ομάδα.

Επομένως, πρόκειται για ένα γεγονός που πρόκειται να αποφέρει για τη χώρα μας τεραστίας σημασίας οφέλη, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, ενδυναμώνοντας παράλληλα την κυπριακή καλαθόσφαιρα και γενικότερα τον αθλητισμό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την σπουδαία κληρονομιά που θα αφήσει η διεξαγωγή του FIBA EuroBasket 2025.

Το αναβαθμισμένο γήπεδο

Από την διοργάνωση του FIBA EuroBasket 2025, η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον όμιλο Γ, από τους τέσσερις συνολικά ομίλους. Οι άλλες τρεις χώρες που θα φιλοξενήσουν ομίλους είναι η Φιλανδία, η Λετονία και η Πολωνία.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής έχουν οριστεί για 28/8 με 5/9, ωστόσο, οι ομάδες θα βρίσκονται στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, δύο μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Η επιλογή της πόλης έγινε με γνώμονα το γεγονός ότι διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό κλινών και την ποιότητα ξενοδοχείων για τέτοιου είδους διοργάνωση, όπως προϋποθέτει η FIBA.

Οι αγώνες θα γίνουν στο γήπεδο Palais de sport-Σπύρος Κυπριανού, καθώς θεωρείται το πιο σύγχρονο διαθέσιμο γήπεδο στην Κύπρο. Στο πλάνο βεβαίως είναι και η άμεση ανακαίνισή του, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου.

Σήμερα, το γήπεδο διαθέτει 5600 θέσεις, με πρόνοια για ακόμα 700 θέσεις (συρόμενες), ανεβάζοντας τον αριθμό στις 6300 θέσεις.

Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης μέχρι τον Μάιο του 2025, το Σπύρος Κυπριανού θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 9200 φιλάθλους. Για τον ακριβή προϋπολογισμό της ανακαίνισης, ολοκληρώνονται οι μελέτες το αμέσως επόμενο διάστημα, βάσει των οδηγιών της FIBA για την διοργάνωση.

Οι ομάδες

Συνολικά θα φιλοξενηθούν έξι ομάδες, με την Εθνική Κύπρου να παίζει ως οικοδεσπότης (host), και την Εθνικής Ελλάδας να παίζει ως «partner country» σε περίπτωση που περάσει, συν ακόμη τέσσερις χώρες που θα προκύψουν από κλήρωση.

Από την φιλοξενία της διοργάνωσης προκύπτει μία ισχυρή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, σε αθλητικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτό διότι, ο κάθε διοργανωτής έχει το δικαίωμα να επιλέξει μία «partner country».

Στην προκειμένη, η KOK επέλεξε την εθνική Ελλάδος για τους προφανείς λόγους, αλλά και για διάφορους άλλους οικονομικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένής και της εμπορικής επιτυχίας, αφού είναι μια από τις πιο εμπορικές ομάδες σε εισιτήρια και τηλεόραση. Επιπρόσθετα, η πιθανότητα να έχει τον διεθνή αστέρα Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ της είναι μεγάλη και υπαρκτή.

Στην Κύπρο θα διεξαχθούν συνολικά 15 αγώνες. Από αυτούς, τα εννέα παιχνίδια αναμένεται να είναι sold out. H ΚΟΚ, αναγνωρίζει ότι για τα υπόλοιπα έξι παιχνίδια, που ουσιαστικά είναι από ουδέτερες χώρες, θα πρέπει η οργανωτική επιτροπή να εργαστεί πιο εντατικά για να γεμίσει το γήπεδο, σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει κάποιος παίχτης της κατηγορίας «super star».

Η ΚΟΚ εκτιμά επίσης ότι συνολικά για τους αγώνες θα διατεθούν 80,000-100,000 εισιτήρια. Ωστόσο, από αυτά δεν θα είναι όλοι μοναδικοί (unique) φίλαθλοί, για το λόγο ότι κάποιοι θα παρακολουθήσουν όλους τους αγώνες της ομάδας τους (5 η κάθε ομάδα). Όπως υπολογίζεται, μόνο ένας στους τρεις θα είναι unique φίλαθλος, ένας αριθμός δηλαδή 35,000 περίπου.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο όπου αναμένεται ένας στους τέσσερις ή ένας στους πέντε, να είναι ξένος φίλαθλος, σε ένα χαμηλό σενάριο, δηλαδή 7000-8000 ξένοι επισκέπτες. Ή επίσης σε περίπτωση καλής κλήρωσης και άλλων παραγόντων, μπορεί να αυξηθεί το νούμερο στους 7000-10000 ξένους.

Η προβολή που θα αποκομίσει η Κύπρος προφανώς θα είναι τεράστια, καθώς η μετάδοση των αγώνων θα είναι τηλεοπτικά και μέσω streaming, παγκόσμια. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη προβολή θα γίνει μέσω των κοινωνικών δικτύων, ειδικά στην περίπτωση όπου θα έχουμε εκτός από τον Γ. Αντετοκούμπο και άλλους μεγάλους αστέρες του ΝΒΑ ή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το budget μισό-μισό

Στα άκρως οικονομικά της διοργάνωσης, ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι τεράστιος και πολλαπλάσιος των εξόδων.

Αρχικά, η ΚΟΚ, για την ομαλή διεξαγωγή του FIBA EuroBasket 2025, έχει δημιουργήσει την CBF Eurobasket 2025 LOC. Αυτός ο οργανισμός θα «τρέχει» το δικό του αγώνα. Υπό την ευθύνη του θα έχει όλα τα οργανωτικά θέματα, χωρίς να επηρεάζεται η συνήθης λειτουργία της ΚΟΚ, ούτε στο διοικητικό ούτε στο οικονομικό κομμάτι.

Ο προϋπολογισμός για το οργανωτικό κομμάτι ανέρχεται στα 5.5 εκατ. ευρώ και είναι ισοσκελισμένος. Από αυτά τα 5.5 εκατ. ευρώ, η ΚΟΚ πληρώνει στην FIBA δικαιώματα hosting και τηλεοπτικά δικαιώματα, περίπου 2.8 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 2.7 εκ. ευρώ θα είναι οργανωτικά, διοργάνωση, ξενοδοχεία, μεταφορές, προσωπικό, εκτυπώσεις κλπ.

Το 50% θα δοθεί από την κυβέρνηση (δηλαδή περίπου την πληρωμή προς την FIBA) και το 50% θα προέλθει από τα έσοδα της διοργάνωσης, δηλαδή πωλήσεις εισιτηρίων, memorabilia και χορηγιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο οκτώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Κύπρο, θα εμπλακούν ως χορηγοί της διοργάνωσης.

Έσοδα εκατομμυρίων

Γενικότερα, και με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει για τον οικονομικό αντίκτυπο προηγούμενων διοργανώσεων, για τους τέσσερις διοργανωτές του FIBA Eurobasket, θα υπάρξει άμεσο οικονομικό όφελος ύψους τουλάχιστον 66 εκατ. ευρώ στις τέσσερις πόλεις που θα φιλοξενήσουν την διοργάνωση. Αυτά τα χρήματα θα προέλθουν από έξοδα των φιλάθλων, των ομάδων, των οργανωτικών επιτροπών και άλλα.

Για τους λάτρεις των αριθμών, ο κανονικός πολλαπλασιαστής (normal multiplier) για να εντοπιστεί ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος (total economic impact), είναι 2,74 – 6,38 (indirect and induced effects), δίνοντας ένα αποτέλεσμα ύψους συνολικά 227 εκατ. ευρώ και για τις τέσσερις χώρες.

Ειδικότερα για την Κύπρο, με βάση τις μελέτες από προηγούμενες διοργανώσεις αλλά και βάσει μελέτης που έγινε από την ΕΥ το 2021, αναμένεται άμεση οικονομική συνεισφορά (direct economic contribution) ύψους 10-13 εκατ. ευρώ από ξενοδοχεία, μεταφορές, εστιατόρια, έξοδα διοργάνωσης κλπ.

Αν και είναι δύσκολος ο υπολογισμός να μεταφραστεί ποσοτικά, η Κύπρος θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την προβολή της χώρας στο εξωτερικό ως ένας ικανός εταίρος σε φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, αθλητικό τουρισμό, αλλά και στο θέμα εικόνας της χώρας.

Οι διεθνείς έρευνες της FIBA σε ό,τι αφορά την εικόνα της πόλης που φιλοξένησε ανάλογη διοργάνωση, έδειξαν ότι μετά από το Eurobasket, ενδυναμώθηκε η εικόνα της ως κοσμοπολίτικη κατά 12%, έγινε πιο ελκυστική ως προορισμός διακοπών ή ταξίδι σαββατοκύριακου κατά 15% και βελτιώθηκε η εικόνα που έχει το κοινό για την πόλη κατά 5%.

Και για το μέλλον

Προφανώς η κληρονομιά που θα αφήσει αυτό το εγχείρημα θα είναι πολύ μεγάλη, ειδικά στην περίπτωση που θα ζήσουμε μεγάλες αθλητικές στιγμές.

Είναι ξεκάθαρο ότι μέσα από αυτό το γεγονός, η Κύπρος μετατρέπεται σε μια χώρα που θα έχει πλέον τις δυνατότητες να φιλοξενήσει τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κάτι που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Βεβαίως, το ηθικό της χώρας στο εσωτερικό θα ενισχυθεί, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες ομοσπονδίες να πράξουν και να διεκδικήσουν παρόμοιες διοργανώσεις στα επόμενα χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχει σε τελική φάση κυπριακή εθνική ομάδα ομαδικού αθλήματος, γεγονός που θα δώσει και σε άλλες εθνικές ομάδες την ώθηση να διεκδικήσουν κάτι παρόμοιο, ενισχύοντας παράλληλα τα δικά τους αθλήματα.

Μετά το FIBA EuroBasket 2025, η Κύπρος θα έχει στη διάθεση της μία μοντέρνα εγκατάσταση για μεγάλες εκδηλώσεις και ένα αναβαθμισμένο προπονητικό κέντρο. Επίσης, θα είναι η πρώτη φορά θα εφαρμοστούν προγράμματα βιωσιμότητας (sustainability) στον αθλητισμό.

Το κυπριακό μπάσκετ, θα είναι σαφέστατα κερδισμένο, τα παιδιά που θα θέλουν να εγγραφούν σε ακαδημία μπάσκετ αναμένεται να τετραπλασιαστούν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιάς.

Πριν και μετά το FIBA EuroBasket 2025, αρκετοί χορηγοί αναμένεται να εμπλακούν με σωματεία μπάσκετ, ενώ παράλληλα θα αποκτηθεί σημαντική οργανωτική εμπειρία από αθλητικά στελέχη που θα εμπλακούν στη διοργάνωση, γεγονός που θα ωφελήσει, τόσο το κυπριακό μπάσκετ όσο και τα σωματεία.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες