Πόλος έλξης το χριστουγεννιάτικο χωριό στον Καλοπαναγιώτη-Το μήνυμα Πέτρου Ξενοφώντος
InBusinessNews 15:18 - 26 Νοεμβρίου 2023
Γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις της ζωής στην ύπαιθρο, αλλά και τις ωφέλειες της διατήρησης της ζωντάνιας και της πολιτισμικής ταυτότητάς της, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος μιλώντας κατά τα εγκαίνια του χριστουγεννιάτικου χωριού, στον Καλοπαναγιώτη, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Το Υπουργείο Γεωργίας, πρόσθεσε, παραμένει διαχρονικά αρωγός κάθε προσπάθειας κατοίκων, οργανωμένων συνόλων και άλλων φορέων της υπαίθρου για αντιμετώπιση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές μας περιοχές.
«Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας την πολυλειτουργικότητα της υπαίθρου, διοχετεύει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης, που φτάνει το 40%, για τη στήριξη και ανάπτυξή της.
Το Υπουργείο μας και η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αξιοποιούν τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις νομοθετικές ρυθμίσεις και μηχανισμούς που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εθνικούς πόρους, δομές και υπηρεσίες του κράτους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο», είπε ο κ. Ξενοφώντος.
Ανέφερε πως ο Καλοπαναγιώτης είναι ένα χωριό που συνδυάζει τα θρησκευτικά μνημεία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις ιαματικές πηγές, με γαλήνιο, γραφικό φυσικό περιβάλλον. Μίλησε επίσης για τη μονή του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, που αποτελεί την ένωση τριών διαφορετικών ναών, αυτών του Αγίου Ηρακλειδίου, του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και του Ακάθιστου Ύμνου, κι αποτελεί μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για ολόκληρη την Κύπρο.
Στον Καλοπαναγιώτη, συνέχισε, λόγω του ευνοϊκού κλίματος, καλλιεργούνται πολλά ήδη φυτών, με αποτέλεσμα να συναντούμε μια πληθώρα τοπικών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, η ελιά και το αμπέλι χαρακτηρίζουν την περιοχή, ενώ προσφέρουν και τις πρώτες ύλες για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων όπως είναι οι μαρμελάδες, ο σουτζιούκος, ο ππαλουζές, το κρασί και η ζιβανία, επεσήμανε, ενώ έκανε μνεία και στο μέλι που παράγεται εκεί, προτρέποντας το κοινό να δοκιμάσει αυτά τα προϊόντα επισκεπτόμενο το χριστουγεννιάτικο χωριό.