CTC: Κοντά σε πολεοδομική άδεια για το Aura, τρέχει για το Κόροιβος

Κοντά στην εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για το έργο Aura, μιας μεικτού τύπου ανάπτυξης με αρχικό προορισμό την υλοποίησή της στο τεμάχιο όπου βρίσκεται το πολυκατάστημα ERA Olympia στη Λεμεσό, είναι το συγκρότημα της CTC.

Η έκδοση της πολεοδομικής άδειας, όπως είχε αναφερθεί στο παρελθόν, θα αποτελέσει την τελευταία πράξη για την μεγάλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου CTC.

Την ίδια ώρα, η διεύθυνση του συγκροτήματος επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, ώστε να προλάβει το ορόσημο της 12ης Ιανουαρίου 2024, οπόταν και εκπνέει η αναστολή εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου για κλείσιμο του καταστήματος, αν δεν εξασφαλιστεί το απαιτούμενο πιστοποιητικό τελικής έγκρισης από τον δήμο Πάφο.

Το ERA Olympia και το Aura

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στις ελεγμένες ενοποιημένες και ατομικές οικονομικές καταστάσεις της Cyprus Trading Corporation Plc (η «εταιρεία» ή «CTC») και των θυγατρικών της (το «συγκρότημα» ή «συγκρότημα CTC»), για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, τον Σεπτέμβριο του 2022 η CTC προχώρησε στο κλείσιμο του ERA Olympia, ως μέρος τροποποιητικής συμφωνίας που υπέγραψε με την Τράπεζα Κύπρου στις 25 Ιουνίου 2020, επί της συμφωνίας-πλαισίου την οποίαν συνήψαν το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2018, Cyprus Trading Corporation Plc, Woolworth Cyprus Properties Plc, Ermes Department Stores Plc και Cyprus Limni Resorts & GolfCourses Plc, προχώρησαν μαζί με άλλες θυγατρικές τους εταιρείες στη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο με την Τράπεζα Κύπρου, δυνάμει της οποίας θυγατρικές της τράπεζας απέκτησαν κτηματική περιουσία εταιρειών του ομίλου ή μετοχές σε εταιρείες του που έχουν κτηματική περιουσία, έναντι αποπληρωμής αντίστοιχης αξίας δανεισμού.

Με την τροποποίηση της συμφωνίας-πλαισίου του 2018, τον Ιούνιο του 2020, καθορίστηκε ότι το πολυκατάστημα Olympia θα μεταφερθεί στην τράπεζα πριν από την έκδοση της πολεοδομικής άδειας για την κατασκευή πύργου(Aura), με το ακίνητο να μεταβιβάζεται σε θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου(σ.σ. REMU) τον Ιούλιο του 2020.

Ειδικότερα, το ακίνητο μεταβιβάστηκε στις 16 Ιουλίου 2020 έναντι άμεσης αποπληρωμής δανείων του συγκροτήματος συνολικού ύψους €30.000.000 (εταιρεία: €30.000.000) και εξόφλησης δανείων του συγκροτήματος ύψους €23.000.000 (εταιρεία: €790.000).

Επιπρόσθετα, δάνεια συνολικού ύψους €40.000.000 για το συγκρότημα και την εταιρεία θα αποπληρωθούν με την παράδοση του κτιρίου κενής κατοχής και με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας.

Όταν εκδοθεί η πολεοδομική άδεια και αποπληρωθεί δανεισμός ύψους €40.000.000 για την εταιρεία, η CTC θα αντικαταστήσει την οφειλή με αντίστοιχη οφειλή προς τη θυγατρική της, Woolworth (Cyprus) Properties Plc-ιδιοκτήτριας του έργου Aura μέσω της θυγατρικής της LBSP Limassol Beach & Seaview Properties Ltd-, βάσει συμφωνίας.

Στις 31 Οκτωβρίου 2023 η αρμόδια διυπουργική επιτροπή ενέκρινε εισήγηση του Τμήματος Κτηματολογίου για παροχή δικαιώματος υπόγειων διαβάσεων στο έργο Aura, η οποία θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για επικύρωση.

Πρόκειται για απόφαση, η οποία είναι η τελευταία που απαιτείται για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας, και που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν από τη συγγραφή και έκδοση της άδειας από τον δήμο Λεμεσού.

Το έργο Aura, αφορά ανάπτυξη μεικτού τύπου, αποτελούμενη από ένα οικιστικό πύργο υψηλής ποιότητας, μικρού μεγέθους εμπορικές μονάδες και χώρους αναψυχής, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης και μεγάλη πλατεία-πάρκο με τοπιοτεχνημένους χώρους.

Η υλοποίησή του ωστόσο ή όχι, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν εναπόκειται πλέον στην CTC αλλά στον νέο ιδιοκτήτη που θα αποκτήσει το τεμάχιο όπου προοριζόταν η ανέγερσή του, όπως αυτός θα προκύψει μέσω της αγοράς του από την REMU.

Το εμπορικό κέντρο Κόροιβος

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό κέντρο Κόροιβος στην Πάφο, η λειτουργία του οποίου βάσει δικαστικής απόφασης θα έπρεπε να σταματήσει στις 14 Νοεμβρίου 2021, στα οικονομικά αποτελέσματα αναφέρεται ότι η διεύθυνση του συγκροτήματος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού τελικής έγκρισης, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες και ενδεδειγμένες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, εκδόθηκε διάταγμα τερματισμού της χρήσης της οικοδομής του κτηρίου Κόροιβος στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, εάν μέχρι τότε δεν εξασφαλιζόταν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης από τον Δήμο Πάφου.

Ωστόσο, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024, ώστε να υπάρξει δυνατότητα για διεκπεραίωση των ενεργειών για παραχώρηση άδειας.

Στο εμπορικό κέντρο Κόροιβος, η εταιρεία λειτουργεί το πολυκατάστημα ERA Korivos και κατάστημα NEXT, ενώ η θυγατρική της εταιρεία, Superhome Center (DIY) Limited, λειτουργούσε δικό της κατάστημα.

Στις 26 Ιανουαρίου 2023, η Superhome Center DIY μετέφερε το κατάστημα στο Mall of Paphos.

Αποπληρωμή δανείου και ορίου παρατραβήγματος προς την SkyCAC

Στο μεταξύ, στις 18 Μαρτίου 2022, η θυγατρική εταιρεία Woolworth (Cyprus) Properties Plc έλαβε ενημέρωση από την Alpha Bank Cyprus για την πρόθεση της τράπεζας πώλησης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της προς τη θυγατρική Woolworth σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων(σ.σ. SkyCAC)

Στις 24/10/2023 η Woolworth κατέληξε σε συμφωνία αποπληρωμής των οφειλών που ήταν κατά την ημερομηνία του ισολογισμού €13.297.394, με την καταβολή ποσού ύψους €8,5εκ., εκ των οποίων ποσό €0,5 εκ. έχει ήδη καταβληθεί και το υπόλοιπο μέχρι τις 31/12/2023.

Η θυγατρική Woolworth βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές για διάθεση ακινήτων της για τη επίτευξη του στόχου αυτού.

Με την καταβολή των υπολοίπων €8εκ., το υπόλοιπο ποσό των χορηγήσεων θα διαγραφεί στο λογαριασμό κερδοζημιών και όλες οι εξασφαλίσεις και άλλες δεσμεύσεις θα εξαλειφθούν.

Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η εξόφλησή του εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, η SKY-CAC έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε διαδικασία εκποίησης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος η Fashionlink S.A.

Εξάλλου, την 1η Μαρτίου 2023, η θυγατρική εταιρεία Ermes Department Stores Plc, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές αποδόσεις και δεδομένα της θυγατρικής της εταιρείας Fashionlink S.A., αποφάσισε όπως προβεί στον τερματισμό των δραστηριοτήτων της και στη διάλυσή της.

Κατά το 2023, όλες οι εργασίες έχουν τερματιστεί και η διεύθυνση προβαίνει με τις σχετικές διαδικασίες για τη διάλυσή της.

Δειτε Επισης

Θέλουν να βάλουν πίεση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τιμών στο λιανεμπόριο-Η πρόθεση της Βουλής
Κίνα: Άλμα 26,7% στις πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στο τετράμηνο
Jumbo: Αυξημένες κατά περίπου 3% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο
Νέο νομικό πλαίσιο ελέγχου εγκαταστάσεων υγρών πετρελαιοειδών-Η τροποποιητική νομοθεσία
Ροδόσταγμα Αγρού: Συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου ως προϊόντος προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης
Το ταξίδι της Philip Morris για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο... Το ESG και το αποτύπωμά της στην Ευρώπη
Άδειες σε 16 Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) για μοτοσυκλέτες-Αρχίζει η λειτουργία τους
Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού-Σημείο τριβής η ποσόστωση
Στις 4 Ιουνίου η συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το χαλλούμι
Γλύκανε ο καφές... Ανάμεσα στις χώρες με μείωση της τιμής του η Κύπρος